Vzťahy – rodina: 2. časť

Rodina je základ nášho života. Matka, otec, deti, pokrvní príbuzní. Každý jeden z vás už nejeden raz riešil vzťahy v rodine. Buď riešime vzťahy našich najbližších s ktorými žijeme v jednej domácnosti, alebo svojich príbuzných, ktorých z času na čas navštevujeme. Azda najčastejšie riešime klasické bežné veci ako chod domácnosti, financie, vzájomnú komunikáciu, spoločne strávený čas. A čím je vás v rodine viac, tým viac názorov a občas aj nezhôd.

Akceptovať každého člena rodiny

Je úplne bežné, že každý človek má iný názor a nie je tomu inak ani v našich rodinách. Dôležité pre zdravé fungovanie v rodine, je vypočuť si každého názor. Nerobte rozdiely a vypočujte si aj názor vašich detí. Ak s nimi náhodou nesúhlasíte, je lepšie ísť cestou vysvetlenia ako mávnutie rukou nad ich názorom. Nepresadzujte si za každých okolností, že názory dospelých sú vždy pravdivé. Skúste sa zamyslieť aj nad tými detskými. Sú viac hravé, pestré, kedysi sme aj my tak zmýšľali a možno sa nám nepáčilo ak nás naši rodičia „nebodaj“ vysmiali za náš názor, alebo si ho vypočuli len na pol ucha. Každého člena v rodine akceptujte takého, aký je, aj s jeho názormi. Je to najkrajší prejav lásky. Nesnažte sa ich zmeniť.

Spoločná komunikácia

Ak sa vám náhodou nepáči, ako niektoré veci fungujú a predstavovali by ste si to inak, v tom prípade vsaďte na spoločnú komunikáciu. Jasná komunikácia je dôležitá v akomkoľvek vzťahu. Pokiaľ budete so svojimi blízkymi komunikovať, budú vedieť, čo chcete. Nikto nedokáže čítať myšlienky druhej osoby, tak im to uľahčite.
Zavolajte si všetkých členov rodiny a povedzte si, že by ste napríklad chceli zmeniť vaše spoločné raňajky a večere z obývačky za spoločné stolovanie v kuchyni 🙂

Tvoríte celok (puzzle)

Nezabudnite, ak chcete spokojne a šťastne spoločne nažívať, každý by mal niečo vniesť do rodiny. Tvoríte jeden celok. Každý člen predstavuje kúsok puzzle, ktorý zapadá do celku – rodiny.

Otvorenosť, bez klamstiev

Ak sa vyskytnú nejaké problémy, vždy si ich povedzte úprimne medzi štyrmi očami. Nehovorte o niekom za jeho chrbtom a ani sa nepýtajte na názor iných členov rodiny, pretože tak vytvoríte v rodine dva tábory.
Buďte k sebe úprimný a otvorený. Žiadne klamstvá. Nezáleží na tom, či je úmysel dobrý alebo zlý, klamstvo zostáva klamstvom a pravda vždy vyjde na povrch.

Pokoj a rozvaha

Pri nezhodách nekričte. Zachovajte si chladnú hlavu, zhlboka dýchajte. Krikom nič nevyriešite, len všetko zhoršíte. A predovšetkým, nehádajte sa pred deťmi. Iba v nich vyvoláte strach a obavy, že ony môžu za vzniknutú situáciu.

Ospravedlnenie

Nezabúdajte na ospravedlnenie. Nikdy nechoďte spať nahnevaní, rozhádaní ani v žiadnom prípade neodchádzajte z domu bez ospravedlnenia. Tu si vždy spomeniem na slová mojej mami, ktorá sa pohádala so svojim otcom a takí rozhádaní odišli každý svojou cestou. Vtedy nevedela, že vidí otca posledný krát. Určite by radšej venovala milé slová svojmu otcovi.  Ona už nemá tú možnosť, ale vy áno!

Viete prečo sú najšťastnejšie rodiny také šťastné?

1.   V rodine si preukazujú vzájomný rešpekt k potrebám všetkých členov rodiny.
2.   Otvorene si prejavujú vzájomnú náklonnosť (chvíle ľudskosti a súcitu sú v rodinnom živote dôležité).
3.   Cenia si pozitívnu komunikáciu (vzájomne sa načúvajú a veľa a otvorene komunikujú).
4.   Trávia spolu veľa času (kvalita spoločne stráveného času je dôležitejšia ako kvantita).
5.   Veľký podiel na celkovom pocite rodinného šťastia má aj manželské šťastie. Ak je vzťah medzi rodičmi založený na láske a vzájomnom rešpekte.

Vzťahy – práca: 5. časť

Vzťahy – partner: 3. časť

Vzťahy – priateľstvá: 4. časť

Vzťahy – práca: 5. časť

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu