Vzťahy – priateľstvá: 4. časť

U každého jedného z vás má v živote priateľstvo veľký význam. Mať niekoho blízkeho, komu môžete dôverovať, byť s ním aj v čase, keď vás niečo trápi, prežívate smútok. Úprimne sa pozhovárať, spoločne tráviť čas. Priznajte si, že život s priateľmi je krajší a veselší i napriek tomu, že máte svoju milujúcu rodinu.

Priatelia prichádzajú

Počas svojho života stretávame veľa rôznych ľudí. Niektorí sú tu veľmi krátko, strávime s nimi len deň či večer. S niektorými strávime o čosi viac času a potom sú tí, ktorí zotrvajú pri vás pár mesiacov či rokov. V tom najlepšom prípade sú s vami od detstva, puberty, či dospelosti až dodnes.

Nič v živote nie je náhoda. O tom je aj jeden nádherný citát, ktorý mám rada a stále si ho pripomínam. 

Život ti nedá ľudí, ktorých chceš. Dáva ti ľudí, ktorých potrebuješ:  aby ti pomohli, aby ťa ranili, aby ťa milovali, aby ťa opustili, aby z teba vytvorili osobu, ktorou ti bolo súdené.

Aby ti pomohli…

Priateľstvá vznikajú rôzne. Na rôznych miestach, v rôznych situáciách. Niekedy začnú úplne nevinne. Sedíte vo vlaku, prisadne si ku vám neznámy človek a začnete sa rozprávať. Po chvíli si uvedomíte, že sa pri ňom cítite príjemne. Rozprávate sa o živote, zájdete v rozhovoroch do tém, čo vás v živote trápi. Človek, ktorý vám vyrozpráva svoj príbeh, pretože si ako vy, podobnou situáciou prešiel. Náhoda? Nie. Vy ste si potrebovali v živote ujasniť zopár vecí a preto ste ho stretli. Sú to tie krátke priateľstvá, iba v daný moment, na zodpovedanie si svojich otázok.

Aby ťa ranili…

Ocitli ste sa v situácii, kedy vám bolo ublížené. Boli ste v domnení, že máte s priateľmi dôverný a úprimný vzťah a predsa vám ublížili? Odsúdili ste takýchto priateľov? Možno hľadali na nich chyby? Odpustili ste im, dali druhú šancu? Ako ste si odpovedali na tieto otázky?

Ja ľudí neodsudzujem a neodsudzujem ani svojich priateľov. Nehľadám na nich chyby. V prvom rade ich hľadám u seba, či som nejak nepochybila a preto, mi bolo od nich ublížené.

Dnes už veci chápem inak. Je mi jasné, prečo mi niektorí priatelia v živote ublížili, ale najmä to, že keby na mňa spôsobom ublíženia nezatlačili, nebola by som dnes tam, kde som. Každý, kto ma nejako zranil, ma posunul vpred. Už sa ma nedotýka, ak mi niekto ublíži, kritizuje ma, alebo ma ohovára. Nesúdim ich za to, chápem, že robia len to, čo im ich vedomie dovoľuje.

Čo je však veľmi dôležité pre vás, je takýmto priateľom odpustiť. Úprimne a zo srdca. Pretože nenávisťou a neodpustením ubližujete len sami sebe!!! Ak pre vás veľa znamenali, strávili ste spolu pekné nezabudnuteľné momenty, dajte im druhú šancu. Buď si uvedomia, čo spôsobili a ak nie, mali tu byť pre vás len ako životná lekcia. Možno vás to zabolí, ale dovoľte im, aby váš život opustili. Nechajte minulosť minulosťou, aby ste dali šancu niekomu novému.

Priateľstvo – spriaznenosť duší

Možno ich nie je až tak veľa, ale sú to priateľstvá, ktoré váš život hlboko zasiahli a nazývame ich spriaznenými dušami. Často krát sú vašimi najlepšími priateľmi. A možno máte len jedno najlepšie priateľstvo. Je to úplne v poriadku. Viac o priateľstve – spriaznenosti duší som písala v článku, ktorý si môžete prečítať TU.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu