Vzťahy – partner: 3. časť

Všetky vzťahy sú vašimi zrkadlami a všetci ľudia sú vašimi učiteľmi. Jedným z takých vzťahov je aj vzťah s partnerom/kou. Môže to byť cesta najkrajšia ale aj najťažšia. Každý začiatok vzťahu je nádherný, plný lásky, porozumenia. Priam božská harmónia medzi partnermi. Poviete si, že ste stretli partnera/ku svojich snov. Život vám priniesol toto nie náhodné stretnutie s partnerom/kou. Viete prečo? Aby ste mohli rásť, aby ste sa rozvinuli v čo najláskavejšieho človeka. Partner/ka nám často ukazuje, v čom spočíva naša slabosť.

Kto je náš milovaný partner/ka?

Vie vás niekto tak nahnevať a rozčúliť ako váš partner/ka? Vie vás niekto prinútiť k takej intenzite pocitov, k takej výdrži alebo k takým ostrým reakciám ako váš partner/ka v dôvernom vzťahu? Všetci poznáme odpovede na tieto otázky. „Nie!
Všetky vzťahy, nielen vzťah s partnerom/kou sú najlepšou učebňou, v ktorej človek získa najdôležitejšie ponaučenie o živote. A váš milovaný partner/ka je najlepším učiteľom. Prečo? Lebo ľudia, ktorých milujete (sú to aj vaše deti) vás ovplyvnia tak ako nikto iný. Zasiahnu vaše srdce najhlbšie, efektívnejšie vás prinútia čeliť problémom. A toto je aj odpoveďou na otázku, prečo nám ľudia, ktorých najväčšmi milujeme, často spôsobujú najväčšie problémy a uštedria nám najtvrdšie ponaučenia. Je to preto, lebo si ich pustíme čo najbližšie k telu tak ako nikoho iného. Môžu sa nám infiltrovať do srdca, prešmyknú sa popri našich bežne fungujúcich poplašných zariadeniach, až dospejú k jadru našej zraniteľnosti, strachu a túžob. Keď už sú tam, začnú robiť to, na čo sme si ich v našom živote „najali“. Pomáhajú nám, aby sme si uvedomili naše emocionálne rany, ktoré potrebujú uzdravenie, falošné presvedčenie, ktoré musíme zmeniť, nezdravé správanie, ktorého sa musíme zbaviť.

Je to duša, ktorá nám prišla do života aby nás milovala, bola nám oporou i keď nám občas citovo ubližuje. Jedno je isté. Táto duša, náš partner/ka, nikdy neodíde skôr, ako nás zmení a uštedrí nám najdôležitejšie ponaučenie lásky.

Láska či partner nám dáva najdôležitejšie ponaučenia

Nemám na mysli, že si s nami partner/ka sadne a začne nám vysvetľovať, čo sa potrebujeme v živote naučiť, v čom sa zlepšiť. Správa sa ku vám tak, že vyzýva na súboj vaše silné stránky a odhaľuje vaše slabiny. Poukazuje na vaše zraniteľné miesta a vzďaľuje vás od vášho stredu. Váš partner/ka sa správa ako zrkadlo: núti vás dívať sa na všetko, čo vo vás nie je láskyplné, a potom vás prinúti naučiť sa väčšmi milovať. Skúste si sadnúť a porozmýšľať, čo vás doteraz naučil váš partner. Aj mňa prinútilo zamyslieť sa nad tým pri písaní tohto článku.

Čo som sa ja naučila od svojho partnera

Kedysi veľmi dávno, naozaj dávno, pretože som s mojim manželom/partnerom 20 rokov (o pár dní už 21 rokov :-)), boli naše hádky dosť ohnivé. Ja som mala výbušnú povahu, vždy som musela mať pri hádkach posledné slovo a hádky nemali konca kraja. Môj manžel bol ten, ktorý to riešil v pokoji, tichosti a to mňa vtedy ešte viac znervózňovalo. Postupom času som sa utíšila a môžem povedať, že sa pohádame už len veľmi zriedka. Ani to nenazvem hádkou, pretože si pokojne sadneme a porozprávame sa čo nás trápi, a riešime problémy bežného života. Táto zmena u mňa nenastala za rok, či dva. Dôležité je na tom to, čo som sa naučila od partnera.


Ďalšiu vec, ktorú som sa naučila od partnera je trpezlivosť. Ako človek som v minulosti bola veľmi nedočkavá, netrpezlivá. Pri čakaní ma po chvíli zaliala nervozita, zúrivosť. Trpezlivosť mi bola naozaj vzdialená. Môj manžel si v takýchto situáciách vždy zachoval chladnú hlavu, a nechápal ma, ako sa môžem tak rozčúliť pri čakaní na pokladňu, alebo ak sme čakali na niekoho s kým sme sa mali stretnúť a meškali. Hrozivé bolo aj čakanie ak sme sa dostali do kolóny áut. Dnes sa nad týmto všetkým môžem len pousmiať. Viete prečo? Naučila som sa takej trpezlivosti, že som teraz trpezlivejší človek ako môj manžel :-). Dokonca sa mi zdá, že občas v takýchto situáciách ukľudňujem ja jeho. Nie je to úžasné?

Partner je naším zrkadlom

Zamilujeme sa do človeka, ktorý je ako my, alebo si to o ňom aspoň myslíme, prípadne ho chceme zmeniť na svoj obraz. Ťahá nás to k vlastnostiam, ktoré obdivujeme a ktoré dôverne poznáme. „Sme si takí podobní!“ tešíme sa z toho, ako sme si dobre vybrali. Na druhej strane, čím je niekto od nás odlišnejší, tým menej s ním chceme mať spoločné. A ak vo vzťahu objavíme rozdiely, zo všetkých síl sa ich usilujeme eliminovať v mene cieľa, ktorým je lepšie porozumenie. Lenže pravda je taká, že práve rozdiely nás môžu o nás samých najviac naučiť.
Vzťah s partnerom/kou nám občas spôsobuje nepríjemné pocity, lebo vás núti uvidieť v zrkadle svoj odraz. Vlastnosti, ktoré na druhom neznášate, často odrážajú niečo z vás, práve to, s čím ste sa ešte nevyrovnali.
Ak úspešnosť vzťahu meriate podľa toho, či sa v ňom cítite pohodlne, možno robíte chybu. Ak v takom prípade považujete vzťah za zlý, lebo vás z času na čas znervózňuje, nie je to správne. A prečo? Lebo to tak má byť! Váš partner by mal mať vlastnosti, ktoré vás provokujú! To je predsa jeho úlohou.
Ak ste puntičkár/ka, ona/on bude pravdepodobne človek, ktorý neobľubuje poriadok. Ak ťažko vyjadrujete city, on/ona z vás bude pravdepodobne neprestajne vyťahovať, ako sa práve cítite. Ak ste netrpezlivá/ý, bude pomalý/á až strach!

Aký je najvyšší účel vašej lásky?

Predstavte si, že ste uprostred hádky so svojim milovaným partnerom/kou a ste presvedčená/ý, že sa správa úplne nemožne. Nie je ľahké pozrieť sa na neho/na ňu a pomyslieť si: „Ach, môj/moja múdry/a učiteľ/ka. Milujem ťa!“ A je to ešte ťažšie, keď človek, ktorého milujete, vám spôsobí veľkú bolesť, a vy máte veriť, že nejaká vyššia časť z vás v skutočnosti chce, aby sa to dialo, lebo vám to prinesie ponaučenie. Ale taká je cesta vedomej lásky, vy aj váš partner/ka by ste si mali pamätať, aký je najvyšší účel toho, že ste sa stretli.

Tu sú 3 pravdy o ceste vedomej lásky:

  1. Stretli sme sa, aby sme si pomáhali rásť a aby sme si navzájom boli učiteľmi.
  2. Náš vzťah je vzácny dar. Poskytne nám všetko, čo potrebujeme, aby sme sa naučili byť uvedomenejšími, láskavejšími ľuďmi.
  3. Výzvy a ťažkosti, ktoré na nás číhajú, nám budú vždy objasňovať to, čo najväčšmi potrebujeme vedieť.

Keď sa rozhodnete prijať túto víziu lásky s účelom, začnete problémy, ktoré vás stretnú vnímať spolu s ich posvätným obsahom. Keď sa hádate a hneváte sa na seba, keď ste znechutená/ý a túžite sa obrátiť druhému chrbtom, táto vízia vám bude svietiť ako maják v hmle, bude vám pripomínať, že všetky každodenné problémy, ktorým čelíte, majú vyšší účel.
Budete si pamätať, že ste boli vyvolení, aby ste spolu putovali, a že táto voľba mala svoj dôvod. Keď si to zapamätáte, môžete sa rýchlejšie prebojovať cez zvyčajné emocionálne reakcie pozostávajúce z hnevu a urážky a hľadať ponaučenia, ktoré sa za nimi vždy skrývajú a čakajú, kým ich odhalíte.

Verím, že na čo upriamite pozornosť, sa začne objavovať vo vašom živote. Môžete sa zamerať na pozitívne stránky svojho partnera/ky, alebo vnímať to, čo vám prekáža. Ale začnite od seba. Je to jediná časť vzťahu, ktorú máte pod kontrolou. K tomu vám pomôže Denník 101 dní vo vzťahu, kde zameriate svoju pozornosť na pozitívne stránky vášho partnera/ky a pomôže vám aktívne vytvárať dlhodobo prekvitajúci vzťah, pokým vaša láska trvá. Objednať si ho môžete TU.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu