Stíšenie v prírode (psychohygiena)

Poznáte to, každý deň takmer ten istý kolobeh. Práca, rodina, domáce povinnosti a mnoho iných povinností.

Počas obdobia „koronavírusu“ sme zrazu všetci stíšili, ale len na pár týždňov a keď prišli fázy uvoľňovania, mala som pocit, akoby bolo opäť všetko v starých koľajách. Všetci sú zaneprázdnení, nervózni ľudia, všade sa ponáhľajú, množstvo práce, nedorozumenia v práci či v rodinách. Nerada to priznávam, ale pomyslela som si „aké to bolo krásne a pokojné v prvých týždňoch obdobia koronavírusu“. Možno mnohí so mnou nebudete súhlasiť, lebo niektorí ľudia prežívali strach z neistoty, čo úplne chápem. Sama osobne poznám ľudí, ktorým toto obdobie priniesol strach, stratu zamestnania, obavy o zdravie svojej rodiny.

Chcela som sa vzdialiť od každodenných povinností, upokojiť svoje myšlienky, vnímať seba cez pocity a emócie. Byť chvíľu sama so sebou, byť len s rodinou v čistej prírode, bez elektronických zariadení, internetu. Prežívať len prítomný okamih. Potrebovala som takú „psychohygienu“ :-), ktorá by mi pomohla skľudniť myseľ a dobiť sa energiou. Len tak byť a nič neriešiť.

A tak sme sa vybrali do krásneho lona prírody, takmer divočina, kde ste mohli stretnúť v blízkosti chalúpky medveda, jazveca, srnky, užovky či vretenice, ale aj koníky a kravičky na lúkach.

Ten úžasný pocit, keď ráno vstanete, kedy sa vám chce, vychutnávate si spoločné raňajky vonku v prírode, len tak ležať na lúke a nechať sa hladiť hrejivými lúčmi slnka, vziať si košík a vybehnúť do lesa na prechádzku a pohľadať pár hríbov. Úplné vypnutie hlavy, kedy si nespomeniete na žiadne povinnosti.

I keď teraz už som v pracovnom nasadení, a píšem vám tento článok, cítim v sebe neuveriteľný pokoj, pohodu, vnútornú rovnováhu.

Vrele odporúčam vybrať sa s rodinou na takýto tip dovolenky. Nielen kvôli utuženiu rodinných vzťahov, spoločne stráveného času, ale hlavne pre váš osobný vnútorný pokoj a rovnováhu. A veruže na Slovensku máme mnoho krásnych miest, netreba chodiť ani ďaleko.

Napíšte mi do komentára pod tento článok, ako ste vnímali vy obdobie „PRED“, „POČAS“, „PO“ koronavíruse.

Zmenilo sa vo vašom živote niečo? Ako vnímate teraz svoje okolie?

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu