Soňa Ondrejková: Pustite sa do projektov, ktoré ste nikdy nerobili

Blíži sa začiatok školského roka a my sme pre všetkých školákov pripravili pomôcku – Školský motivačný diár 2017/2018. 

Aby sme vám pomohli ešte viac, oslovili sme autorov cvičení a príspevkov v diári s otázkami o svojich školských časoch.

Poďte si dnes prečítať, čo Soňa Ondrejková (napísala príspevok Myšlienkové mapy) vlastne robí, čomu sa venuje, čo ju motivuje a čo prezradila svojich náročných školských časoch  🙂

1. Ahoj Soňa, predstav sa prosím našim čitateľom, kto si, aká si osobnosť, čo robíš a čomu sa venuješ?

Volám sa Soňa Ondrejková a v roku 2016 som založila RozhybBiznis.sk. Som biznis mentor-ka a biznis expertka. Mojou vášňou je vzdelávanie a riešenie zložitých biznis problémov.

Verím, že každý kto chce, sa dokáže naučiť riadiť firmu a viesť ľudí. Verím v jednoduché riešenia, radosť z práce, inšpiráciu a vášeň pre zmysluplnosť.

Verím, že keby každý človek robil v živote to, čo mu ide najlepšie, a do čoho vkladá srdce, boli by sme ako ľudia spokojnejší, žili by sme zdravší a plnší život.

2. Čo ťa v živote motivuje?

Odkedy si pamätám, tak ma vždy motivoval maximálny výkon a výsledok. Jednotky na vysvedčení, dostať sa na vysokú, získať titul, dodržať termíny, odovzdať 100% projekt. Bolo to prirodzené a bavilo ma to. Do istej miery je to stále tak, že ma ženie vpred výsledok. Dnes už viem, že okrem toho potrebujem aj precítiť a naplno vnímať to,  čo práve robím.

Motivuje ma sloboda, môcť si vybrať ako budem tráviť čas. Motivuje ma spätná väzba od klientov, ktorým som pomohla rozhýbať biznis. Najkrajší pocit mám, keď mi niekto povie, že som ho inšpirovala.

Motivuje ma, že som mohla spomaliť a začať vnímať život v maličkostiach. Vychutnať si kávu ráno na balkóne, či hrať na gitare dookola tých pár pesničiek, ktoré viem. A najmä neustále sa učiť nové veci.

3. Čo by si poradila sebe, keby si opäť mala byť žiačka/študentka? 

Ak by som opäť bola dieťaťom, ktoré môže robiť čokoľvek na svete? Priala by som si viac skúšať rôzne nové veci. Najmä cez zábavu s priateľmi, zábavu pri športe a hre. Cez zážitky by som zisťovala čo ma najviac baví. Čo mi ide najlepšie. Kam ma to ťahá. Hľadala by som podporu svojej rodiny a okolia tak, aby som sa tomu mohla viac venovať. Zlepšovať sa v tom.

Už ako deti vieme, v čom sme najlepší. Prirodzene nás to k niečomu ťahá. Niekedy sme však okolnosťami a okolím vedení iným smerom. Sebe by som poradila najmä: „Ber veci menej vážne a viac sa len tak raduj z toho, čo robíš 🙂

4. Ako si spomínaš na školské časy?

Mám pocit, že to bolo náročné. Vytvorila som si sama na seba tlak, aby som mala vždy výborné výsledky. Som perfekcionista. Vyrovnávala som to športom, ale aj tam som tvrdo trénovala. Hrala som volejbal a trénovala karate.

V škole som mala šťastie na fajn učiteľov a aj na super spolužiakov. Doteraz sa s niektorými z nich stretávame.

Nevýhodou bolo, že som vyrastala v dobe, keď sme nemali prístup k informáciám a nemohli sme zažiť ako veci fungujú inde a vybrať si. Neboli počítače, mobily ani internet, a tak sme sa učili celkom inak ako dnes. Prvý krát som počítač využila na školský projekt až na vysokej škole.  Malo to aj výhody, lebo sme sa omnoho viac bláznili vonku 🙂

5. Aký príspevok si napísala do školského diára a prečo?

Pripravila som príspevok o tom, ako pracovať s „Myšlienkovou mapou“. Je to skvelá metóda, ako si utriediť myšlienky v hlave, ako sa dopracovať k rozhodnutiu, či ako si zaznamenať nápady. Mal by ju poznať každý študent a žiak.

Týmto spôsobom sa dajú zapisovať poznámky na vyučovaní, či prednáške.

Využíva prirodzené fungovanie mozgu, ktorý pracuje v asociáciách. A tak „myšlienková mapa“ podporuje kreativitu a pamätanie si. Inšpiruje a privodí nápady pri štarte nového projektu.

Tento vizuálny spôsob vám ukáže nové súvislosti a skryté možnosti. Veľmi odporúčam ju využívať denne.

6. Keby si mohla dať 1 radu žiakom na nasledujúci školský rok, aká by to bola?

Pustite sa do realizácie projektov, ktoré ste nikdy predtým nerobili. Poraďte sa so skúsenejšími a učte sa od nich. Tak zistíte, čo vás najviac baví a čo vám prirodzene ide. A potom vylepšujte tieto svoje zručnosti a schopnosti.

Želám vám nech je takých projektov čo najviac, a nech máte na tejto misii plnú podporu vášho okolia 🙂

Veľmi pekne ďakujeme Soni Ondrejkovej za rozhovor.

Keď aj vy chcete zažiť inšpirujúci, radostný a motivujúci školský rok 2017/2018, kliknite SEM a objednajte si hneď školský diár.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu