Priateľstvo – spriaznenosť duší

Priateľstvo má veľa podôb. Každý jeden z vás má určite priateľov, pretože s nimi je život krajší a veselší. No nie je priateľ, ako priateľ. Môžete mať niekoľko desiatok priateľov, či už v reálnom živote, alebo na sociálnych sieťach. Pár dobrých priateľov na ktorých sa môžete kedykoľvek obrátiť. No väčšinou sú to priatelia, ktorí hlboko nezasiahli váš život. Koľkých z nich môžete nazvať svojou spriaznenou dušou?

Najlepší priateľ v živote

Spriaznená duša je často krát váš najlepší priateľ v živote. I keď sa hovorí, že ak stretnete svoju spriaznenú dušu, okamžite to viete. U mňa to bolo iné. Svoju spriaznenú dušu som spočiatku vnímala len ako svoju kolegyňu, ktorá mi občas pomohla a naše rozhovory boli čisto pracovné. Časom sa všetko menilo. Nachádzali sme spolu stále viac spoločných tém o ktorých sme sa vedeli rozprávať celé hodiny. A tak sa sme sa stali najlepšími kamarátkami.

Priateľ – vaše zrkadlo?

Spriaznenú dušu môžete poznať len pár mesiacov, môžete byť aj vekovo odlišný, nemusíte mať rovnaký vkus na oblečenie, ani nemusíte mať radi rovnaké filmy, no čo je najdôležitejšie, so spriaznenou dušou si naozaj hlboko rozumiete. Spájajú vás rovnaké hodnoty, rovnaké názory, vyjadrenie pocitov. Spriaznená duša je odrazom vás samých. Vyjadruje vaše vnútorné ja a preto si s ňou tak veľmi dobre rozumiete.

So spriaznenou dušou je život krajší

Môžete mi veriť, že i keď máte svoju milujúcu rodinu, priateľ váš život obohatí zážitkami, radosťou a celý svet sa vám bude zdať krajší. Váš život bude radostnejší a optimistickejší. Budete sa vždy tešiť na svoju spriaznenú dušu, na váš spoločný čas. Či je váš život v danom momente šťastný alebo naopak, akokoľvek ťažký a zmáha vás beznádej a smútok, stačí že sa máte s kým o toto všetko podeliť, vyrozprávať sa a hneď sa cítite lepšie. Kým ste s ňou, cítite sa v bezpečí. Viete, že je tu pre vás vždy, vypočuje vás, utíši, pomôže.
Ak sa budete spolu podieľať na vytváraní niečoho spoločného – od cestovateľských plánov, kurzov, spoločnej motivácie prostredníctvom kníh – podieľate sa spolu na niečom hodnotnom, čo vás ešte viac spojí.

Nakoniec som pre vás vybrala tie najkrajšie citáty o priateľstve:

„Pria­teľ je nie­kto, kto o tebe vie všetko a stále ťa má rov­nako rád.“- El­bert Hub­bard
„Mať priateľov, to povznáša dušu. Väčšmi však povznáša byť priateľom.“ – Richard Wagner
„Keď priateľ vyjadruje pred tebou svoju myšlienku neskrývaj pred ním vlastný názor, či je to súhlas, či odmietnutie. Ale aj keď mlčí, nech tvoje srdce načúva jeho srdcu, lebo v priateľstve každá myšlienka, želanie i nádej sa rodia v tichu a odovzdávajú sa s veľkou radosťou.“ – Chalíl Džibrán
„Ozajstné priateľstvo je ešte vzácnejšie ako naozajstná láska.“ – François de La Rochefoucauld
„Priateľstvo víťazí nad rýchlo obiehajúcimi rokmi a trvá stále, v slzách i v smiechu.“ – Katarína II.
„Kvety ne­môžu kvit­núť bez sl­neč­ného tepla. Ľu­dia sa ne­môžu stať ľuďmi bez tepla pria­teľstva.“ – Phil Bos­mas
„Môj naj­lepší pria­teľ je ten, kto vo mne vy­vo­láva to naj­lep­šie.“ – Henry Ford
„Existujú priateľstva o ktorých je rozhodnuté v nebi avšak existujú na zemi.“ – Matthias Claudius
„Trvalé priateľstvo môže existovať iba medzi ľuďmi rovnakej hodnoty.“ – Marie von Ebner-Eschenbach
„Priateľstvo je vstúpenie do zámku, nie ponad múry, ale cez prielom.“ – Godfried Bomans
„Priateľstvo je výber srdca.“ – Gilbert Keith Chesterton
„Človeku nič nie je vítanejšie, ako priateľ v pravú chvíľu.“ – Titus Maccius Plautus

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

1 komentár

  1. […] Možno ich nie je až tak veľa, ale sú to priateľstvá, ktoré váš život hlboko zasiahli a nazývame ich spriaznenými dušami. Často krát sú vašimi najlepšími priateľmi. A možno máte len jedno najlepšie priateľstvo. Je to úplne v poriadku. Viac o priateľstve – spriaznenosti duší som písala v článku, ktorý si môžete prečítať TU. […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článok24 hodín pre každého rovnako
Ďalší článokČo som sa NEnaučil v škole