Prečo sa snažíme byť dobrí pre všetkých ostatných?

Čo je dokonalosť? Kto je dobrý a kto je zlý človek? Čo je správne a čo je nesprávne?  Všetci na nás majú nejaký názor a hovoria nám, akí sme, akí by sme mali byť.

Dieťa však nevie posúdiť, aké je. Dieťa sa vníma iba tak, ako mu hovoria ostatní. Rodičia mu vravia aké je, a dieťa tomu verí. Prijíma to, čo mu ľudia hovoria. A tieto názory ovplyvňujú jeho správanie. A tak si vo svojej mysli vytvára predstavu o sebe, na základe toho, čo hovoria iní ľudia.

Deti v útlom veku si užívajú len prítomnosť . Sú živelné a slobodné. Vedia čo sa im páči a čo nie. Sú šťastné, tešia sa zo života, radujú sa z hier. Nehodnotia.

No ako sa vyvíjajú, menia sa a mení sa aj ich myslenie. Učením a opakovaním sa naučia plynule hovoriť a tí, čo sa starajú o dieťa či už sú to rodičia, učitelia ich učia to, čo vedia. Programujú dieťa podľa svojich poznatkov vrátane všetkých spoločenských, náboženských a morálnych pravidiel podľa svojej kultúry. Dieťa nemá možnosť vybrať si, čomu bude veriť, lebo mu povedia, čomu má veriť a čomu nemá veriť.

Keď dieťa robí to, čo od neho žiada rodič je „dobrý“, ak to neurobí je „neposlušný“. Občas dieťa potrestáme, inokedy pochválime.

Zo strachu pred trestom a z obavy, že ich rodič nepochváli, sa  začnú usilovať druhých ľudí potešiť a urobiť im po vôli.

Usilujeme sa byť dobrí.

Ľudia v našej blízkosti nám neustále hovoria svoje názory: čo je správne, čo je dobré, čo je nesprávne a čo je zlé, kto je škaredý a kto krásny.

Spoločnosť nás krotí. Snažíme sa byť dobrí pre všetkých ostatných, no nie sme dobrí ani len sami pre seba. Napriek tomu druhých posudzujeme, hodnotíme.

Buďte sami sebou. Neposudzujte, nehodnoťte. Konajte tak, ako to cítite. Nerobte všetko pre dobro iných ľudí, proti svojej vôli.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu