Prečo by sme mali nielen myslieť na naše sny, ale aj okamžite začať konať?

Daniel Konieczny: Som rád, že môžeme urobiť prvé interview pre ľudí zo strednej Európy, ktorí majú skutočne radi svoj osobný rozvoj. Ste rečník svetového formátu – legenda v oblasti podnikania a životnej motivácie. Keby sa ma teraz niekto spýtal, kto je Bob Proctor, čo by som mal v pár krátkych vetách povedať? Ako sa predstavujete, keď sa stretnete s niekým po prvýkrát?

Bob Proctor: Som len obyčajný chlap, ktorý sa pred 50 rokmi dostal k veľmi silným informáciám a zvyšok života som strávil študovaním a učení vecí, ktoré mali taký obrovský vplyv na môj život. Som skutočne celkom priemerný. Milujem biznis, v ktorom som… priemysel osobného rozvoja a nemám vôbec žiaden zámer s tým prestať a odísť do dôchodku. MILUJEM, čo robím.

Daniel Konieczny: Povedzme si niečo o vašej histórii. Ako ste sa stali podnikateľom svetovej triedy?

Bob Proctor: Svoju spoločnosť som založil potom, ako som si prečítal knihu Mysli a zbohatni. Chcel som si zarobiť nejaké peniaze navyše. Vtedy som pracoval na požiarnej stanici v Toronte. Zarábal som $ 4 000 ročne a dlhoval som $6 000. Nebol som v dobrej situácii. Tak som si stanovil cieľ, že otvorím upratovaciu firmu na čistenie podláh v Toronte. Už o pár rokov som otvoril kancelárie v Toronte, Montreale, Bostone, Clevelande, Atlante a potom v Anglicku v Londýne. Biznis sa rozbehol ako raketa. Čo je však zvláštne, keď som niekoho najímal, nikdy som sa s ním alebo s ňou nerozprával o upratovaní kancelárií. Rozprával som sa s nimi o tom, čo chcú. Niektorí chceli auto, niektorí chceli splatiť hypotéku a niektorí chceli peniaze pre svoje deti… na čokoľvek. Potom som im povedal: „Ak mi dáte X hodín týždenne, dostanete auto.“ Veril som, že ak sa zameriam na nich, nemôžem prehrať. Tento postoj som si udržal počas celého života a dobre mi poslúžil v každom biznise, ktorý som vlastnil. Moja spoločnosť Proctor Gallagher Institute má skvelú reputáciu a pôsobí po celom svete.

Ktorý moment vo vašom živote bol najrozhodujúcejší?

Bolo to zrejme vtedy, keď som pochopil, že to, ako som žil, nefungovalo a potreboval som prestať robiť to, čo som robil a začať počúvať niekoho, kto bol úspešný a robiť presne to, čo mi odporúčil. Tento pán, Ray Stanford, bol môj prvý mentor. Ray videl vo mne niečo, čo som nedokázal vidieť ja sám a odporúčil mi, aby som si prečítal knihy Mysli a zbohatni od Napoleona Hilla. Vtedy som mal 26 rokov a nikdy som neprečítal žiadnu knihu – NIKDY. Na strednú školu som chodil len dva mesiace, takže čítanie nebola vysoká priorita. Našťastie, zmenil som svoj názor a teraz milujem čítanie. Vo svojej knižnici mám viac ako 3 000 kníh a študujem každý deň… každý deň.

Tu v strednej Európe vás ľudia poznajú z filmu Tajomstvo. Môžete nám povedať, ako ste sa dostali do produkčného tímu a čo bolo hlavným zámerom toho filmu? Prečo vlastne vznikol?

To, ako som sa ja dostal do filmu Tajomstvo je vskutku zaujímavý príbeh. Dostal som správu na svoj mobilný telefón. V tom čase som bol veľmi zaneprázdnený a dlho som ju mal len uloženú. Nakoniec som zavolal Gine, ktorá so mnou vtedy pracovala už 27 rokov a nadiktoval som jej meno tej osoby a telefónne číslo. Vedel, som, že tá osoba je z Austrálie, ale to bolo všetko, čo som vedel. Tak Gina zavolala na to číslo a rozprávala sa s Glendou, sestrou Rhondy Byrne. Niekto dal Rhonde moju knihu Narodili ste sa bohatí, ktorú si prečítala v lietadle na ceste do spojených štátov. Rhonda a jej produkčný tím boli v USA, aby nafilmovali rôznych rečníkov do jej filmu: Tajomstvo. Už o pár týždňov chceli odísť z USA a v ten víkend mali na pláne natáčať v meste Aspen. V tom čase bol môj rozvrh úplne šialený – cestoval som z miesta na miesto. Zhodou okolností som mal ísť do Aspenu presne počas toho víkendu, kde som viedol 5-dňový seminár. Pochopte, v Aspene som nebol skoro 10 rokov… a jednoducho sa tak stalo, že som tam mal byť presne v ten istý čas, ako oni. Pristál som v Aspene, môj šofér ma zaviezol do filmového štúdia, nakrútili sme moju časť a potom ma šofér odviezol do hotela, kde sme pracovali a ráno som začínal môj seminár. Nemohlo to dopadnúť lepšie.

Zmyslom filmu Tajomstvo bolo vytvoriť povedomie o Zákone príťažlivosti. Rhonda Byrne, ktorá vytvorila Tajomstvo, bola vo veľmi ťažkom životnom období. Jej otec zomrel, jej firma sa rozpadala, krachovala a jej vzťahy boli v úplnom zmätku. Dcéra jej dala knihu Istou cestou k bohatstvu… to je kniha, ktorá stojí za Tajomstvom. Pre Rhondu to bol takmer posledný pokus, pretože veci pre ňu vyzerali beznádejne. No, a zvyšok je história. Odviedla fenomenálnu prácu a sú správy, že Tajomstvo malo vplyv na viac ako 380 miliónov ľudí po celom svete. Tento film spravil viac pre oblasť osobného rozvoja, ako čokoľvek iné, čo som doteraz videl. Bolo to absolútne fenomenálne!

Zákon príťažlivosti je určite najznámejší zákon, pravdepodobne kvôli popularite Tajomstva. Pokiaľ však viem, je to len jeden krok k získaniu vedomostí o „11 Zabudnutých zákonoch.“ Môžete nám povedať niečo viac o tých ďalších zákonoch?

11 Zabudnutách zákonov je program, ktorý som vytvoril s Mary Morrissey a je založený na knihe Working with the Law (Ako pracovať so Zákonom) od Raymonda Holliwella. Mary bola Holliwellova študentka. V každom prípade, tu je tých 11 Zákonov:

  • Zákon myslenia
  • Zákon zásobovania
  • Zákon príťažlivosti
  • Zákon prijímania
  • Zákon rastu
  • Zákon kompenzácie
  • Zákon ne-rezistencie
  • Zákon odpustenia
  • Zákon obetovania
  • Zákon poslušnosti
  • a Zákon úspechu

Avšak, je jeden mocný zákon – menovite: Energie je. A všetka fyzická a materiálna veda je založená na tomto jednom veľkom zákone.

Dovoľte mi, aby som vám povedal niečo o Zákone príťažlivosti, čo nebolo vysvetlené v Tajomstve. Zákon príťažlivosti je v skutočnosti podriadený sekundárny zákon. Zákon vibrácie je primárny zákon. Dám vám teraz taký rýchly náhľad a ochutnávku. Zákon vibrácie prehlasuje, že všetko vibruje, nič nie je v pokoji. Vedomé uvedomenie si vibrácie sa volá pocit. Vaše myšlienky kontrolujú, aké máte paradigmy (zakorenené vzorce návykov správania a myslenia – pozn. prekl.) a vibráciu. Ľudia začali mať dojem, že všetko, čo musia urobiť, je myslieť na niečo, čo chcú a ono sa to zázračne objaví. Nie je to tak… musíte sa dostať do správnej vibrácie, aby ste si pritiahli to, čo chcete… a konanie, činnosť je dôležitou časťou celej rovnice.

Veľa ľudí vie, že ste skvelým mysliteľom a filozofom. Môžete sa však predstaviť z hľadiska biznisu? Okrem teoretického aspektu, ste skvelý podnikateľ s veľmi praktickým pohľadom na zarábanie peňazí…

Väčšina ľudí si myslí, že ten papier, ktorý zložia a dajú si do peňaženky, že to sú peniaze. Ten papier, ktorý zložíte a dáte do peňaženky, to nie sú peniaze. Je to papier, na ktorom ja atrament. Reprezentuje peniaze, ale nie sú to peniaze. Peniaze sú myšlienka. Zarábanie peňazí nemá nič spoločné s tými papierovými vecami. Má to však veľa do činenia s uvedomením.

Aby človek nahromadil bohatstvo, musí sa pre neho stať myšlienka peňazí veľmi príjemnou. Môže to znieť zvláštne, ale väčšina ľudí sa necíti pohodlne s myšlienkou na peniaze a to je dôvod, prečo žiadne nemajú. Príčinou chudoby je vedomie alebo mentalita chudoby. Mentalita chudoby spôsobí, že človek vidí, počuje, vonia, myslí a cíti… nedostatok a obmedzenie.

Nebohý Mike Todd povedal: „Byť na mizine je dočasná situácia. Byť chudobný je stav mysle.“ Mal pravdu. Sú bohatí ľudia, ktorí stratia každý cent, čo majú kvôli sérii chýb a zlých úvah, ale to ich nerobí chudobnými. Získajú to o chvíľu späť vďaka ich vedomiu alebo mentalite prosperity.

Je univerzálny zákon, ktorý riadi zarábanie peňazí – Zákon kompenzácie. Zákon kompenzácie prehlasuje, že množstvo peňazí, ktoré zarobíte, bude vždy priamo úmerné tomu:

  1. Aká je potreba po tom, čo robíte.
  2. Vašej schopnosti robiť to.
  3. Aké ťažké bude nahradiť vás.

Nik nie je nenahraditeľný, ale ak môžete odpovedať: „Áno“ na tie tri otázky, ste na správnej ceste. Choďte dopredu. Zdokonaľujte svoje remeslo!

Ste zakladateľom a predsedom produkčnej firmy LifeSuccess Production Company. Aké aktivity robí?

Naša spoločnosť zmenila meno len nedávno v posledných pár mesiacoch. Teraz je to Proctor Gallagher Institute. Naša spoločnosť ukazuje ľuďom, ako byť viac, robiť viac a mať viac. Učíme ľudí, že majú veľké zásoby talentu a schopností a ukazujeme im, ako rozvinúť tieto talenty a schopnosti. Učíme ľudí, prečo robia to, čo robia a prečo nevedia, čo chcú robiť. Všetko sa to dá zredukovať na jedno slovo: paradigmy (zakorenené vzorce návykov správania a myslenia – pozn. prekl.). Učíme ľudí, ako zmeniť ich zaužívaný spôsob myslenia.

Aké je dôležité nielen myslieť na naše sny, ale taktiež okamžite začať konať, aby sme ich dosiahli?

To je úžasná otázka, Daniel, a už som sa trochu tomu venoval. Keď si vytvoríte obraz vo svojej mysli a spojíte ho s emóciami a vložíte do svojej podvedomej mysle, tak tá myšlienka vás bude nútiť konať. Tá akcia, ktorú spravíte, vytvorí reakciu ktorá spôsobí zmenu vo vašich podmienkach, okolnostiach a prostredí a posunie vás na inú úroveň vibrácie… takú, ktorá vás dostane bližšie k vášmu cieľu.

Chcem sa vás tiež opýtať na knihu Narodili ste sa bohatí. Je to svetový bestseller dostupný aj na Slovensku a v Poľsku. Prečo sa oplatí prečítať si tú knihu?

Tá kniha predpokladá, že sme sa všetci narodili bohatí, len niektorým ľuďom chýba trochu peňazí. Je to úžasná kniha, ktorá vám dá fantastické informácie o vás samotných, o tom, kto ste a čo ste schopní dosiahnuť.

23. novembra prídete do Poľska, aby ste sa podelili o vedomosti s ľuďmi z Poľska a okolitých štátov na seminári: „Myslením k výsledkom – vytvorte si svoju vlastnú ekonomiku.“ Prečo je dôležité byť tam? Aké informácie o podnikaní môžu získať potenciálni hostia?

Dovoľte mi, aby som sa vás niečo opýtal. Zlepšujú sa vaše výsledky, zhoršujú alebo ostávajú približne rovnaké? Ak práve teraz neurobíte rozhodnutie, že sa budete mať lepšie, váš život bude pokračovať presne tak, ako doteraz. Rok čo rok budete mať stále rovnaké výsledky. Je váš život iný, ako bol pred rokom, pred piatimi rokmi? Ak nie, tak je to voľba… nerobíte nič, aby ste ho zlepšili… aby ste zlepšili svoj osud. Ak prídete na seminár, ktorý robím 23. novembra, ukážem vám nástroje, ktoré môžete okamžite použiť, aby ste zlepšili svoj život.

Je to prvýkrát, čo navštívite Poľsko. Chcete povedať niečo špeciálne určené pre biznis v tejto zemepisnej oblasti?

Počas mojich ciest po celom svete som zistil, že ľudia sú vo svojej podstate rovnakí. Môžeme hovoriť iným jazykom, môžeme mať inú farbu pleti, ale vo všeobecnosti, všetci chceme rovnaké veci. Chceme sa mať lepšie, chceme zlepšiť náš život, život našej rodiny, chceme viac prispievať. Ľudia v Poľsku a strednej Európe nie sú v tomto iní. Podnikatelia sa snažia spraviť svoje firmy jedinečnými, aby sa odlíšili a poskytnúť skvelé služby. Podnikatelia musia pochopiť, že ich ľudia sú ich najväčším aktívom a čím viac investujú do svojich ľudí, tým viac bude rásť aj ich biznis.

Väčšina ľudí hľadá rýchle a jednoduché riešenia pre ich problémy. Čo je prvý a najefektívnejší krok, čo by mal ktokoľvek urobiť, aby videl, že sa veci v jeho živote menia?

Počul som úžasný citát, myslím, že bol od Vincenta Roazzi. Povedal: „Ak chcete zmeniť svoj život, musíte zmeniť svoj život.“ Je to tak jednoduché. Všetko, čo k tomu treba, je rozhodnutie. Nie je v tom žiadne kúzlo okrem toho, že spravíte rozhodnutie, že už nebudete žiť tak, ako ste žili, že chcete niečo viac a spravíte to, čo je potrebné, aby ste to dosiahli. Rozhodnutie je kľúč. Je to nevyhnutná podmienka pre všetok úspech.

Z vašej skúsenosti, čo je najväčšou prekážkou, s ktorou sa ľudia stretávajú počas toho, ako rastú a nasledujú vaše programy?

Osobný rast je proces, nie udalosť. Intelektuálne môžu VEDIEŤ tú informáciu, ale to nie je miesto, kde sa odohráva skutočná zmena. Zmena sa odohráva, keď zoberiete to, čo viete a začnete to prakticky používať a ROBÍTE. Musíte premostiť priepasť medzi tým, čo viete a čo robíte. Jediný efektívny spôsob, ako to spraviť, je štúdiom. Jediný spôsob, ako zmeniť vaše paradigmy, je štúdiom. Ja som doslova prepísal svoj program tým, že som počúval Earla Nightingale-a… znovu a znovu a znovu. Postupom času sa vaše paradigmy zmenia a vaše výsledky vystrelia ako raketa.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokSte orol alebo sliepka?
Ďalší článok“Nestíham” je vírus