Prečo má význam vizualizovať?

Vizualizáciou môžete ovplyvniť situácie, v ktorých chcete byť úspešní.  Určite ste už počuli o tom, ako to využívajú aj športovci. Bolo zistené, že keď si človek predstavuje svoj najlepší výkon, pomôže mu to k jeho zlepšeniu. Nie je to stopercentné, ale určite to pomáha.

Povedzme si príklad:

Hráč tenisu pred podaním si najskôr predstavuje pocit úspešného podania. Toto zvyšuje pravdepodobnosť dobrého výsledku. Ale čo ak na druhej strane má strach zo zlyhania pri podaní a jasne si túto možnosť predstavuje. To pravdepodobne zvýši neúspešnosť výsledku.

Vidieť to aj na deťoch. Keď sa im pri hre s loptou nedarí prepadnú panike, strachu a sú natoľko pohltení strachom, že už len hrajú s nádejou, aby to nepokazili ešte viac.

Problém bol jasný. Ich myseľ sa zamerala na strach zo zlyhania a táto pravdepodobnosť sa ešte zväčšovala. Keď ich tréner povzbudil, aby sa skôr sústredili na vieru v to, že  loptu trafia, aby si predstavovali hráča a to, kam by mohli najlepšie loptu odpáliť, prestanú sa sústrediť na strach a namiesto toho zamerajú svoje myšlienky na to, kam loptu odpália, ich úspešnosť sa začala zvyšovať.

Keď tento jednoduchý princíp funguje v športe, nemyslíte, že je možné ho aplikovať aj pri iných rôznych aktivitách? Akú úlohu potom hrá strach a akú viera? Za všetkým sa skrýva pozitívny postoj.

Prístup k životu s pozitívnym postojom, je len prístup. Ale vizualizácia sa posúva až za tento prístup. Predstavujete si želaný výsledok a ponoríte sa do pocitov úspechu v prítomnom okamihu. Nebudete len dúfať, ako by mohla situácia dopadnúť, ale prežívate emóciu, akoby sa už stala.

Pozrite sa na tento princíp ako funguje v negatívnej forme, keď sa poddáte strachu a úzkosti.

Moja osobná skúsenosť, keď som si robila vodičák. Takmer bezchybne som všetko odjazdila, ale v deň skúšky ma prepadol obrovský strach. Strach zo zlyhania, čo ak to dnes pokazím. Tak veľký strach, že sa mi celé telo chvelo. Myšlienky sa búrili, pokúšala som si vizualizovať úspech, ale strach ma úplne pohltil a ja som urobila chybu, za ktorú som v ten deň skončila a musela si to znovu zopakovať. Keď som išla na skúšky druhý krát, verila som si. Ráno som sa venovala krátkej meditácii, ukľudnila sa, vizualizovala som si ako sa teším zo skvelej jazdy, a ako s kamarátkou obe oslavujeme úspech. Ako sa hovorí, na skúšku som išla na istotu. Verila som si a viete si predstaviť ako to dopadlo. Skúšku som úspešne zvládla.

Zamerajte svoju pozornosť na situácie, keď vás prepadne strach, úzkosť a ako sa vtedy situácia vyvinie. Ak si dáte na to pozor a pustíte sa do vizualizácie úspechu a precítite ju, určite vám to pomôže k lepšiemu výsledku.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu