Prečo kričíme, keď sa hneváme

Prečítajte si tento príbeh a zamyslite sa nad tým, prečo zvyčajne zvýšime hlas, keď sme nahnevaní…

Indický svätec, ktorý išiel k rieke Gange, aby sa tam okúpal, tam videl členov istej rodiny, ako stoja na brehu a v zápale hnevu na seba kričia. Otočil sa k svojím učeníkom a spýtal sa:

„Prečo ľudia na seba kričia, keď sa hnevajú?“

Učeníci chvíľu premýšľali a povedali: „Pretože stratíme kľud, tak kričíme.“

„Ale prečo by ste mali kričať, keď je tá druhá osoba hneď vedľa vás? Môžete mu predsa aj jemne povedať, čo chcete.“

Učeníci dali ešte niekoľko odpovedí, ale žiadna z nich nebola uspokojivá.

Nakoniec svätec povedal:

„Keď sú dvaja ľudia na seba nahnevaní, ich srdcia sa veľmi vzdialia. Aby premostili tú vzdialenosť, musia kričať, aby sa počuli. Čím sú viac nahnevaní, tým viac budú musieť na seba kričať, aby premostili tú obrovskú vzdialenosť.

Čo sa stane, keď sa dvaja do seba zamilujú? Nekričia na seba, ale hovoria jemne, pretože ich srdcia sú veľmi blízko seba. Vzdialenosť medzi nimi buď neexistuje, alebo je veľmi malá…“

Svätec pokračoval:

„Čo sa stane, keď milujú jeden druhého ešte viac? Vtedy nerozprávajú, ale len šepkajú a to ich lásku ešte zblíži. Nakoniec nemusia ani šepkať, len sa na seba pozrú a vedia. Tak blízko sú ľudia, keď sa milujú.“

Pozrel sa na svojich učeníkov a povedal:

„Takže, keď argumentujete, nedovoľte, aby sa vaše srdcia vzdialili. Nehovorte slová, ktoré vás vzájomne vzdialia, lebo inak príde deň, keď vzdialenosť bude tak veľká, že nenájdete cestu späť.“

Pamätajte, že sme jeden celok a tak v konečnom dôsledku skutočne bojujete len sami so sebou. Ukáže si lásku a prepojenie tým, že budete milovať ľudí okolo vás.

Keď sa prichytíte pri tom, ako zvyšujete hlas, skúste sa zastaviť, zhlboka sa nadýchnite a premýšľajte o tom, čo by ste mali povedať, aby ste zastavili to vzďaľovanie…

Jednou z dobrých ciest, ako zastaviť vzájomné zďaľovanie v partnerskom vzťahu (alebo mu úplne predísť), je vedome sa sústrediť na pozitívne stránky vášho partnera (partnerky) a vzťahu ako celku. Prečo…?

Časom, ako si ľudia zvyknú na spoločný život, sa totiž stáva, že začnú vnímať na sebe čoraz viac nedostatkov a negatívnych stránok. Postupne sa z tohto pohľadu môže stať podvedomý program, ktorý začne podkopávať náš vzťah.

Je preto dôležité zachytiť tento moment a opäť naučiť myseľ sústrediť sa na pozitívne stránky, v čom vám môže pomôcť napríklad denník 101 dní vo vzťahu.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

8 KOMENTÁRE

  1. Keď ľudia na seba kričia, dávajú najavo hľbku emócií, ktoré pociťujú. Možno je to hnev, možno zlosť, nenávisť, strach, či jednoducho bolesť, ktorá sa otvorila. Mám právo vyjadrovať svoje pocity. Mám právo úprimne vyjadriť to, čo prežívam – pred sebou aj pred druhým. A ten druhý má právo dozvedieť sa, čo jeho slová, skutky či postoje spôsobili vo mne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu