Odvážil som sa niečo chcieť

Výhľad z Harbour Bridge v Sydney
Výhľad z Harbour Bridge v Sydney

Hneď po ukončení gymnázia som ako 19 ročný išiel do Sydney. Ďalej od domu sa už nedalo ísť. Chcel som študovať marketing a naučiť sa niečo praktické. Niečo praktické som sa aj naučil, ale nie z marketingu. Po roku som bol odrazu sám v austrálskom Sydney, 20 ročný, ďaleko od rodiny a len s pár dobrými priateľmi. Jednu prácu som zo srdca neznášal. V druhej som si zarobil akurát na nájom a pár šálok kávy za týždeň. Nemal som na školné a za žiadnych okolností som sa nechcel chytať rezervných peňazí. Nevedel som, čo chcem a už vôbec som nebol šťastný. V tejto situácii sa mi do rúk dostal film, ktorý zmenil môj pohľad na svet.

Ja a The Secret
Keď som videl film The Secret, pochopil som dve dôležité veci.

Často som písal emaily domov, kde som sa sťažoval na ťažký život na opačnej strane sveta. Práve v čase, keď som bol úplne na dne, mi moja mama poslala email s odporúčaním na film Tajomstvo. Vraj je perfektný a určite sa mi bude páčiť. Po niekoľkých dňoch hľadania som ho konečne našiel, pozrel a zrazu som pochopil dve veľmi dôležité veci:

  • Najdôležitejšie v živote je byť šťastný.
  • A hlavne: Mám právo niečo chcieť, ísť si za tým, a nikto nebude a nemá právo súdiť, či som sa rozhodol správne.

Potom som sa pozrel na svoj život:

  • jednu prácu neznášam
  • s druhou som mal vždy problém
  • škola nestojí absolútne za nič
  • nemám dosť peňazí
  • nie som šťastný

„Čo tu pre boha ešte robím? Toto nie je to, čo chcem!“

Čo vlastne chcem?

Jedným zo 62 želaní, ktoré som si vtedy napísal, bolo aj to, že sa chcem stretnúťs Bobom Proctorom.

Začal som sledovať, ako sa cítim a čo chem. Dovtedy som mal pocit, že by som mal stále niekoho potešiť. Neodvážil som sa ísť za tým, čo som chcel ja, lebo by som tým musel ísť proti iným ľuďom. Neodvážil som sa ani len rozmýšľať o svojich snoch. Keď som však pochopil, že nikto nebude a nemá právo súdiť, čo chcem, začal som si prvýkrát v živote písať zoznam všetkých vecí, ktoré by som chcel. Písal som všetko, čo mi prišlo na um. Od peňazí a nového mobilu cez to, že chcem vedieť prednášať, vlastniť BMW radu 5, vedieť španielsky, vedieť variť, až po túžbu pomôcť ľuďom, ktorí sú v situácii, v akej som bol dovtedy ja. Napísal som spolu 62 vecí. Prvýkrát v živote som vedel úplne presne, po čom túžim. Chcem pomôcť ľuďom a povzbudiť ich, aby išli za svojimi cieľmi, pretože majú na to právo. A chcem to robiť doma na Slovensku.

Rozhodol som sa vrátiť sa na Slovensko hneď, ako to bude možné. Áno, nedokončil som školu a musel som zrušiť niektoré svoje záväzky, ale to už nebolo podstatné, pretože som vedel, čo je mojím cieľom a bol som rozhodnutý dosiahnuť ho.

Zmenil som myslenie

Na Slovensku som začal študovať všetko o Tajomstve, zákone príťažlivosti a pozitívnom myslení, čo okolo mňa prešlo.

Knihu The Science of Getting Rich, ktorá bola inšpiráciu pre film The Secret, som čítal 5-krát z toho 4-krát v angličtine. :)
Knihu The Science of Getting Rich, ktorá bola inšpiráciu pre film The Secret, som čítal 5-krát z toho 4-krát v angličtine. 🙂

„O čom je tá kniha? O tom, ako sa plnia želania? Kúpim si ju. A táto tiež? Pribaľte aj tú. Viete čo, dajte mi radšej tri.“ Takto vyzerali moje začiatky. Doteraz mám na poličke aj tri kusy z tej istej knihy, aby som ich mohol darovať ďalej. Hltal som úplne všetko ako malé dieťa, ktoré sa učí rozprávať. Nezaujímalo ma, či to stihnem aplikovať. Chcel som sa v tom kúpať, ako som sa kedysi kúpal v angličtine, keď som bol prvýkrát dlhšie v zahraničí. Bol som presvedčený o tom, že ak budem dostatočne často vystavovať svoju myseľ pozitívnym myšlienkam, moje myslenie sa zmení. A aj sa zmenilo.

Z kníh, ktoré som čítal a z nahrávok, ktoré som počúval, som sa dozvedel, že:

  • sme tým, na čo myslíme
  • zažívame to, na čo najčastejšie myslíme a čo očakávame
  • ľudia najčastejšie myslia na to, čo vidia okolo seba
  • častým opakovaním jednej myšlienky môže človek zmeniť to, na čo myslí, ako sa cíti a čomu verí

Chcem vyžarovať, ako sa cítim

Čím viac kníh som čítal a čím viac seminárov som si vypočul, tým sa moje myslenie viac menilo. Odrazu som pocítil túžbu obliecť si tričko, ktoré by vyžarovalo, ako sa cítim a ako rozmýšľam. Chcel som na sebe nosiť obľúbené citáty, ktoré by ma inšpirovali. Doslova som sa chcel obklopiť pozitívnymi myšlienkami, ktoré by boli napísané na rôznych veciach.

Aj keď som veľa študoval o pozitívnom myslení, stávalo sa mi, že som bol raz hore a potom zas dole. Keby som však mal okolo seba texty, čo by mi pripomínali, že som skvelý, že to dokážem, som toho hodný, že sa nikdy nemám vzdávať, bolo by pre mňa ľahšie udržať sa hore a dosiahnuť to, čo chcem. Keď som o tom hovoril svojim známym, vraveli, že je to výborná myšlienka. Začal som teda pracovať na prvom pozitívnom tričku. Postupne som dostal ďalšie nápady, kde sa dá napísať niečo povzbudivé a tak za zrodila myšlienka založiť internetový obchod s pozitívnymi vecami – Veselé veci. Ten názov ku mne prišiel niekde zhora ako inšpirácia, keď som si v jednom obchode pozeral tričká, no žiadne sa mi nepáčilo.

Výroba prvej série tričiek s pozitívnymi nápismi trvala 4 mesiace. Veľmi mi záležalo na tom, aby sa ľuďom páčili na prvý pohľad. Spravil som preto spolu 9 prieskumov. Pýtal som sa na všetko, čo by mi pomohlo vytvoriť tričká, z ktorých by vyžarovala pozitívna energia.

„Ktorý vzor vás najviac zaujal?“

„Čo sa vám vybaví, keď počujete ‚Veselé veci‘?“

„V ktorej oblasti máte cieľ, ktorý chcete dosiahnuť?“

„Oblečenie akej farby nosíte radi?“

„Ktorý text by ste najradšej nosili na svojom tričku?“

Tričko s nápisom: "Každý môj deň je nádherný."
Tričko s nápisom: "Každý môj deň je nádherný."

To sú len niektoré z otázok, ktoré som sa pýtal. Veľký dôraz som kládol na text, ktorý mal byť napísaný na tričkách. Chcel som, aby s ním súhlasilo čo najviac ľudí, no zároveň musel byť provokačný pre bežný spôsob zmýšľania. Nakoniec vyhrali tieto dva nápisy, ktoré sú teraz na tričkách:

„Dokážem to, pretože viem, že to dokážem.“

„Každý môj deň je nádherný.“

Niekedy stačí vypýtať si, čo chcem

Dal som si za cieľ spustiť internetový obchod pred seminárom Jacka Canfielda v Bratislave, svetoznámeho motivátora a odborníka na úspech a Tajomstvo. 22. júna bolo konečne všetko pripravené. Hneď som písal svojmu dobrému kamarátovi Tibimu. Tibiho mám veľmi rád. Spoznali sme sa na jednom seminári v Londýne. Má jednu úžasnú vlastnosť: keď sa rozhodne, že niečo chce, tak za tým ide napriek strachu a pochybnostiam.

Tibi bol neskôr jeden z hlavných organizátorov seminára Boba Proctora v Bukurešti. Teraz žije v USA a je žiakom Boba Proctora.
Tibi bol neskôr jeden z hlavných organizátorov seminára Boba Proctora v Bukurešti. Teraz žije v USA a je žiakom Boba Proctora.

„Tibi, pozri sa na moje tričká.“

„Super. Dúfam, že ich budeš predávať na seminári Jacka Canfielda,“ znela jeho okamžitá reakcia.

Zamyslel som sa. Áno, myslel som na to už dávno predtým, ale vzdal som sa tej myšlienky. Do seminára predsa ostávali len 4 dni. Nemal som dohodnuté miesto, nemal som registračnú pokladňu, nebol som dohodnutý s nikým, kto by tam išiel predávať… Tibi však vedel, že to chcem. Zhlboka som sa nadýchol a odpísal som mu:

„Bože, ty vždy presne vieš, čo potrebujem počuť.“

Tričká som na seminári Jacka Canfielda nakoniec predával.
Na seminári Jacka Canfielda v Bratislave som chcel reprezentovať vlastný biznis. Ani vo sne mi však nenapadlo,že tam budeme predávať pozitívne tričká.

Napísal som teda organizátorom seminára, že mám tričká s pozitívnymi nápismi, ktoré výborne zapadajú do témy a chcel by som ich tam predávať. Reakcia ma doslova šokovala. Bez akýchkoľvek ďalších otázok som dostal povolenie predávať na seminári Jacka Canfielda, kde bolo vyše 1000 ľudí. V priebehu ďalšieho dňa som vybavil všetky ostatné veci. Z tejto príhody si beriem poučenie:

Niekedy stačí vypýtať si, čo chcem.

Vďaka predaju na seminári Jacka Canfielda sa internetový obchod Veselé veci rozbehol a ja som dostal správy od spokojných zákazníkov, že sa im tričká páčia a cítia, ako žiaria pozitívnou energiou.

Keď sa pozriem na všetky tie udalosti spätne, je pre mňa až neuveriteľné, čo všetko sa muselo stať, aby som začal realizovať svoj sen. Od odchodu do Sydney, cez všetky problémy, film Tajomstvo a stretnutie s Tibim v Londýne, až po seminár Jacka Canfielda v Bratislave. Akoby sa všetko dialo tak, aby som nakoniec dosiahol svoj sen.

Tajomstvo funguje, keď sa odvážite niečo chcieť.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

  1. Gratulujem,prist k tomuto poznaniu,niekedy niektori ludia ani nepridu,byt sam zo sebou spokojny,sam na seba hrdy,a mat svoj vnutorny pokoj,to je preco zijeme cely zivot a tento vnutorny balance hladame cely zivot,ak sa ti to podarilo v 20 tich rokoch, si pozehnany,uz dosiahnes vsetko,co chces..

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu