Zaujalo nás z knihy: Pavel „Hirax“ Baričák – Šlabikár šťastia 3: Dospelí deťom, deti svetu

Starajme sa o seba, ale aj o partnerský vzťah

Lásku a pozornosť môžete venovať svojim deťom alebo partnerovi len vtedy, keď budete sami so sebou spokojní a šťastní. Všetko sa začína u nás samotných. Unavený človek iba berie, nemá z čoho dávať, rovnako tak nervózny človek okolo seba nevytvára pohodu, iba napätie.

Starajte sa o seba, vyhraďte si čas pre seba a aktivity, ktoré vás dobíjajú. Jeden môj známy má taktiež dve malé deti a každý deň si dáva budík na piatu ráno (inak, to on ma inšpiroval, ako nájsť spôsob a dopísať túto knihu včas). Vtedy číta a kŕmi svoju dušu. Pre mňa je to obvykle čas pred polnocou. Keď píšem, pozerám vybrané dokumenty na internete, čítam, upravujem si fotky, hrám ticho na gitare. Potrebujem byť sám so sebou, inak by som vyprahol, zastavil prísun duševnej stravy pre svoje vnútro. Ako by som mohol dávať, keby som nenakŕmil svoje éterické telo? To jednoducho nejde. Neprerušujte teda reťazec energie, myslite na seba. Ak neprekročíte mieru, nebude to sebectvo.

Vysvetlite aj členom rodiny, že sa na to treba pozerať ako na dobíjanie bateriek. Vymedzte podobný čas aj pre manželku, nech má kedy relaxovať i ona, lebo deti máte spoločne. Niektorej žene pomôže pasívny oddych, nepovedzte preto krivého slova na jej dvojhodinovú „kávičku“ s kamarátkou. Jej jazyk potrebuje drkotať len tak o ničom, ale hlavne potrebuje vypnúť vnútorný senzor, aby jej hlavu chvíľu nemuseli zamestnávať otázky: „Kde sú deti? Čo robia?“ Takéto posedenie jej dá viac, ako keby ste ju posielali do divadla či čítať knihu o výchove detí. Nikomu nič nevnucujte, každý z nás najlepšie vie, čo mu robí dobre. Moja Ivka chodí pravidelne cvičiť a ja sa teším, ako srší energiou, keď sa vracia domov. Nie preto, že mi pomôže s deťmi, ale preto, že je šťastná. A keď je šťastná, môže svoju radosť prenášať na deti i na mňa.

Rodiny sa rozpadajú, lebo partneri nemajú čas starať sa o vzťahy. Ničia si zdravie ustavičným stresom, sú prepracovaní. Zanedbávajú deti, správajú sa k nim v dôsledku vnútorného pretlaku škaredo a deti sa cítia zúfalo. Životný štýl modernej spoločnosti sa veľmi neosvedčil. Ak chceme z toho von, je nutná vyvážená starostlivosť o seba vo fyzickej, v duševnej i materiálnej rovine, no netreba zabúdať ani na partnerský vzťah. Prejavujte si s partnerom vzájomne čo najviac pozornosti a lásky, deti potrebujú do seba nasiaknuť fungujúci a harmonický vzťah dvoch ľudí, aby vedeli v dospelosti vytvoriť podobné puto. Otec nemôže pre svoje deti urobiť viac než milovať ich matku. Žena zasa nemôže rodine dať viac, ako keď bude všetkých zahŕňať láskou a starostlivosťou.

Musíte byť pohode v prvom rade vy sami, až potom môžete dávať ostatným. S príchodom detí sa čas, ktorý predtým partneri trávili spolu, zmenší na maličké klbko. Napriek tomu je viac ako dôležité, aby ste svoj vzťah neustále polievali. Vraví sa, že deti sú najlepšia antikoncepcia. Deti zároveň otvoria všetky temné stránky vašich osobností, takže súradnice vzťahu s partnerom sa diametrálne pomenia. Deti súčasnosti neznášajú pretvárku, klamstvo, vypočítavosť, prišli to sem vyčistiť, takže sa nečudujte, ak sa váš vzťah s partnerom začne zhoršovať. Asi ste prestali spolu komunikovať a nechali sa bezradne unášať v kanoe s naivnou predstavou, že azda netrafíte bralo a zachránite sa. Nie, opak je pravdou. Ak chcete niečo zmeniť, musíte na tom začať pracovať.

Pavel „Hirax“ Baričák z knihy Šlabikár šťastia 3 (str. 297-298)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu