Zaujalo nás z knihy: Don Miguel Ruiz – Múdrosť z knihy štyri dohody

Druhá dohoda

Neberte si nič osobne

Počas nášho vzdelávania alebo našej domestifikácie sa učíme brať všetko osobne. Myslíme si, že sme za všetko zodpovední. Ja, ja, vždy len ja!

Nič z toho, čo robia iní, nie je kvôli vám. Je to kvôli nim. Všetci ľudia žijú vo svojom vlastnom sne, vo vlastnej mysli; nachádzajú sa v úplne inom svete ako je ten, v ktorom žijeme my.

Keď si berieme veci osobne, robí to z nás ľahkú korisť pre predátorov, ktorí sa vám pokúšajú poslať emocionálny jed. Dokážu vás ľahko zaujať jediným nepodstatným názorom a nakŕmiť vás všetkým svojím emocionálnym odpadom. Keď si to vezmete osobne, skočíte im na to a teraz sa ich emocionálny odpad stáva vaším. Keď to však neberiete osobne, ste voči ich jedu imúnni; neskočíte im na to. Imúnnosť voči emocionálnemu jedu je darom tejto dohody.

Keď si beriete veci osobne, cítite sa dotknuto a vašou reakcoiu je brániť svoje názory, presvedčenia a vytvárať konflikty. Robíte z komára slona, lebo pociťujete potrebu mať pravdu a dokazovať všetkým ostatným, že sa mýlia.

Veľmi sa usilujete dokázať ľuďom svoju pravdu tým, že vyjadríte svoje názory. Lenže to, čo hovoríte a robíte, názory, ktoré máte, ste uzavreli v súlade s vašimi dohodami – a tieto názory nemajú nič spoločné s ľuďmi okolo vás.

Váš uhol pohľadu je pre vás niečo osobné. Ide o pravdu, ktorá patrí iba vám.

Don Miguel Ruiz z knihy Múdrosť z knihy štyri dohody (str. 30-33)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu