Každý má svoj potenciál (príbeh – Zvieracia škola)

Jedného dňa sa v lese zišli zvieratá a rozhodli sa založiť školu. Bol tam králik, vták, veverička, ryba a úhor a zostavili predstavenstvo. Králik naliehal, aby bol v učebných osnovách beh. Vták naliehal, aby v nich bolo lietanie. Ryba v nich chcela mať plávanie a pre veveričku sa osnovy nesmeli zaobísť bez šplhania po stromoch. Všetky veci spísali a vytvorili sprievodcu k učebným osnovám. Potom trvali na tom, aby každé zviera absolvovalo všetky predmety.

Hoci králik mal jednotku z behu, šplhanie po stromoch mu robilo veľké problémy. Neustále padal na chrbát. Onedlho si poškodil mozog a nemohol už ani behať. Zistil, že namiesto jednotiek z behu zrazu dostáva trojky a, samozrejme, zo šplhania po stromoch mal stále nedostatočnú. Vták lietal naozaj nádherne, keď však prišlo na vyhrabávanie nory, tak mu to dobre nešlo. Neustále si pri tom lámal  zobák a krídla. Veľmi rýchlo si zhoršil známku z lietania na trojku, kopanie nory mal za päť a šplhanie po stromoch bolo preň ozajstným peklom.

Medzi zvieratami nakoniec najviac zažiaril mentálne retardovaný úhor, ktorý robil všetko len polovičato. Učitelia boli zavše spokojní, pretože každý mal všetky predmety a hovorilo sa tomu všeobecné vzdelávanie.

Smejeme sa na tom, takto to však je. Naozaj sa všetci snažíme, aby boli všetci rovnakí. Ničíme tým potenciál každého človeka a bránime mu, aby bol sám sebou.

Vo svete je potrebný úplne iný systém vzdelávania. Človek, ktorý sa narodil, aby bol z neho básnik, sa trápi matematikou a človek, z ktorého by mohol byť vynikajúci matematik, sa bifľuje gramatiku a dejepis. Všetko je to postavené na hlavu, pretože vzdelávanie nie je v súlade s vašou prirodzenosťou. Nerešpektuje jedinečnosť a núti každého, aby zapadol do určitých tabuliek. Možno tieto tabuľky náhodou budú pár ľuďom vyhovovať, avšak väčšina je stratená a žije  v utrpení. Najväčším životným trápením je cítiť sa ako bezcenný, neinteligentný hlupák. Pritom sa všetci rodíme inteligentní. Avšak v okamihu, keď sa dostaneme do rúk spoločnosti, začne nás manipulovať, učiť, meniť, orezávať, formovať a čoskoro stratíme svoj pôvodný tvar.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu