Ako meditovať – jednoduchý návod v 5 krokoch

Meditácia je určite najznámejšia technika nielen duchovného, ale aj osobnostného rastu. Nedávno som čítal článok, v ktorom sa písalo: „Nová štúdia American Heart Association ukázala, že pravidelná meditácia má súvis so znížením rizika infarktu a mŕtvice až o 48%. Skupine ľudí, ktorí pravidelne meditovali, sa znížil krvný tlak (a pritom tak veľa ľudí má s tým problém) a boli menej nahnevaní. Takisto u nich bolo vidieť trend znižovania fajčenia.“

Keď si to preložíme od jednoduchej reči, tak to znamená, že meditácia rieši krvný tlak, stres a fajčenie. Napriek tomu je však len veľmi málo ľudí, ktorí aspoň občas meditujú. Najčastejšia výhovorka je: „Ja neviem, ako sa medituje.“

V tomto článku vám dám preto návod a poviem, ako som začal meditovať ja. Nečakajte žiadne pokročilé techniky. Ide len o to, aby ste začali.

Ak stále nevidíte dôvod a nemáte dostatočný motív, prečo by ste mali meditovať, prečítajte si 20 vedeckých dôvodov prečo meditovať.

Ale ja nie som mních

Možno patríte k ľuďom, čo majú predstavu, že meditácia je len pre budhistických mníchov, šamanov a ezoterických ľudí odetých v divnom farebnom oblečení. Poďme preto hneď na začiatku vyriešiť tento blok. Určite poznáte týchto ľudí. Všetci majú jedno spoločné – meditujú:

  • Tina Turner – sama povedala, že meditácia jej dala silu skoncovať s manželstvom, kde bola zneužívaná
  • Steven Segal – venuje sa meditácii už 27 rokov
  • Richard Gere – denne medituje a hovorí, že ho to udržiava motivovaného
  • Sting – spolu s manželkou sa venuje joge a meditácii
  • Orlando Bloom – tvrdí, že meditácia ho chráni pred skĺznutím na zlé cesty, čo je v Hollywoode bežné
  • Oprah Winfrey – podľa jej slov, je o 1 000% lepšia, keď medituje
  • Paul McCartney – „Je to celoživotný dar. Je to niečo, na čo sa môžete vždy obrátiť.“
  • Madonna
  • Demi Moore
  • Will Smith
  • Tiger Woods
  • Arnold Schwarzennegar
  • Keanu Reeves
  • Stevie Wonder

Zhodneme sa na tom, že títo ľudia nie sú ani svätí mnísi, ani čarodejníci, a určite ich svet nevidí ako uletených kvôli tomu, že meditujú. Ak môžu meditovať oni, môžete celkom určte meditovať aj vy. Nepotrebujete k tomu žiadne zvláštne ezoterické schopnosti. Takže, poďme na to…

Stiahnite si postup ako meditovať

Zistil som, že články si ľudia často prečítajú, ale nič s nimi potom neurobia. Spracoval som preto radšej 5 krokov do PDF súbory, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo, vytlačiť a kedykoľvek sa k nemu vrátiť.

Stiahnite si: Ako meditovať: jednoduchý postup v 5 krokoch na tejto stránke.

http://www.myslienkadna.sk/meditacia/

Je to postup, ktorý mne pomohol začať s meditáciou a vytvoriť si z nej každodenný zvyk.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

27 KOMENTÁRE

  1. mne pomáha pri oslobodení myšlienok to, keď sa pri nádychu sústredím na svoj najvyšší bod na hlave, a pri výdychu na svoje brucho – čítala som o tejto technike v knihe od skvelého „čitateľa myšlienok“ Thorstena Havenera – Nemyslite na modrého slona.

      • praktikujem nieco vyse 10 rokov meditaciu a samozrejme pre zaciatocnikov su dobre urcite techniky, aby sa udrzali myslienky „na uzde“. No ale ako sa hovori, ze najlepsie veci su tie najjednoduchsie, tak ak napr. sedite v meditacii, tak „Len vnimajte“ svet, zvuky okolo vas. Potom sa nemozem vyhovorit, ze byvam v meste a je tam prilis hluk, alebo ine vyhovorky. Tym, ze vnimam na 100 percent vsetko okolo, tak sa stavam sucastou toho vsetkeho. Nie je tu nic oddelene. Som zvuk a zvuk je mnou a potom tu uz neexistuje ani ziadne meno ani forma. Len tento moment, tato skutocnost, tato skusenost. Skuste a uvidite. Vela stastia 🙂
        Druhy krok je ale este podstatnejsi, a to, preco to vlastne robit? Aky ma to vlastne vyznam, Takze vam prajem, aby sa vam dosiahlo spoznat sameho seba a tak pomoct celemu svetu od utrpenia

  2. Ja si pri meditácii pre lepšie uvoľnenie predstavujem, že pri nádychu zo svojho tela vdýchnem (vyzbieram) všetko negatívne a výdychom to zo seba dostávam von, alebo že nádychom vdychujem energiu a uzdravujúcu silu, ktorá sa mi pri výdychu rozleje po tele a lieči ho. Je to veľmi upokojujúca a myslím, že aj liečivá predstava 🙂 Takisto je pre mňa príjemné sa pri takejto meditácii postupne sústreďovať na jednotlivé časti svojho tela a vnímať ako tieto časti reagujú na takúto moju meditáciu.

  3. Neviete mi prosím niekto odporučiť nejakú meditačnú nahrávku alebo hudbu? Niečo mám aj ja, takže v prípade záujmu môžem poslať, resp. vymeniť. Ďakujem veľmi pekne.

  4. U nás meditácia zatiaľ nie je veľmi rozšírená ako napríklad v Ázijských krajinách, ale aj vďaka tomuto článku môžu jej výhody vyskúšať ľudia v našich končinách. Pekne napísaný článok, dík:)

  5. Ahojte. Je možné na začiatku meditovať aj niekoľkokrát za deň? Alebo sa to nedoporučuje. Momentálne som totiž v depresiách a hľadám akékoľvek riešenie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu