Dosiahnutie cieľa verzus úspech

Pre niektorých ľudí je úspech iróniou. Veľa ľudí trpí tým, že hoci dosiahnu úspech, pocit úspechu sa nedostaví. Iní ľudia, ktorí zakúsili slávu, hovoria o samote, ktorá často ide so slávou ruka v ruke. Je to preto, že úspech a dosiahnutie cieľa nie sú tie isté veci, hoci si ich tak často mýlime. Dosiahnutie cieľa je niečo, kam sa možno dostať, alebo čo možno získať. Ide o niečo konkrétne, jasne definované a merateľné. Úspech je zase pocit alebo stav bytia. Zvykneme vravieť: „Je úspešná,“, alebo: „Cíti sa byť úspešná,“ aby sme tým naznačili stav bytia.

Je ľahké vytýčiť cestu na dosiahnutie cieľa, ale je oveľa zložitejšie vybrať takú, aby ste na nej tiež dosiahli neuchopiteľný pocit úspechu. V mojom ponímaní dosiahnuť cieľ znamená sledovať tento cieľ a dosiahnuť to, ČO chcete.

Úspech sa však dostaví vtedy, keď máte jasno, PREČO sa za tým cieľom ženiete.

Prvý prípad je motivovaný hmatateľnými faktormi, ale druhý zasahuje hlbšie do mozgu, kde nám chýba kapacita, aby sme tieto pocity vyjadrili slovami.

Úspech je, keď sa každé ráno budíme s tým nekonečným hľadaním, PREČO robíme to, ČO robíme. Naše čiastkové ciele, teda to, ČO robíme, nám slúžia ako míľniky, ktoré indikujú, že sme na správnej ceste. Nie je to systém buď/alebo – potrebujeme oboje.

Istý múdry človek raz povedal: „Za peniaze si šťastie nekúpite, ale kúpite za ne jachtu, ktorú môžete ťahať so sebou.“ V tomto výroku sa ukrýva veľká pravda. Jachta predstavuje dosiahnutie cieľa. Tento cieľ je dobre viditeľný a so správnym plánom aj jednoznačne dosiahnuteľný. Tá vec, ktorú ťaháme spolu s tou jachtou, zasa predstavuje ťažko definovateľný pocit úspechu. Ten je očividne horšie viditeľný a ťažšie dosiahnuteľný. Sú to odlišné koncepty: niekedy sa k sebe hodia a inokedy nie. ČO je však dôležitejšie, niektorí ľudia si v honbe za úspechom jednoducho spletú, ČO dosiahli, s konečnou zastávkou.

To je dôvod, prečo nikdy nebudeme spokojní, hoci by to bola obrovská a drahá jachta. Vychádza totiž z mylného predpokladu, že ak dosiahneme viac, pocit úspechu sa dostaví. Ale to sa stáva len zriedka.

Čo pre vás znamená úspech? Napíšte nám do komentára…

Z knihy: Začni otázkou prečo – Simon Sinek

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu