Čo v nás prebúdza hudba

Hudba má dôležité miesto v každodennom živote mnohých ľudí. Bola tu už odpradávna a má vplyv na emocionálnu stránku človeka. Aristoteles tvrdil, že po hudobnom zážitku prichádza psychické uvoľnenie. Spevák Orfeus hrou na lýre vedel upokojiť zvieratá, ale i rozplakať ľudí. Pytagoras v 6. storočí pnl. liečil žiakov hrou na lutnu. Hudba nás sprevádza všade. Počúvame ju doma pri upratovaní, varení, vonku v záhrade, v práci, pri šoférovaní… Evokuje v nás silné emócie no zároveň aj upokojuje, oslobodzuje od stresu. Obsahuje energie a vibrácie, ktoré síce voľným okom nevidíme, no cítime ich. Občas v nás prebúdza zmysel pre tvorivosť, krásu, fantáziu a zmysel života. Dokonca ovplyvňuje vašu osobnosť a na základe vašich obľúbených piesní je možné predpovedať, aký typ osobnosti ste.

Účinky hudby na naše zdravie

V dnešnej dobe sú už dokázané účinky hudby na zdravie človeka. Tóny na hudobných nástrojoch, či spev sa využívajú ako liečebná metóda nazývaná muzikoterapia. Vedeli ste o tom, že počúvanie relaxačnej hudby, alebo autentických zvukov prírody ako je dážď, šumenie mora, spev vtákov, hlas delfínov dokáže človeka vrátiť k prirodzenej a vrodenej harmónii? Nie je to úžasné? Ako ste na tom vy s počúvaním hudby?
Ja si neviem predstaviť život bez hudby. Vždy ma dokáže príjemne naladiť. Hudbu si vychutnávam najviac pri šoférovaní a verte či neverte, i keď občas stojím v kolónach, zapnem si svoju obľúbené pesničky, pospevujem si a prestanem vnímať čas a nervóznych šoférov :-). Keď sa mi niekedy nedá zaspať, započúvam sa do relaxačnej alebo meditačnej hudby po ktorej veľmi rýchlo zaspím.

Zimomriavky pri hudbe?

Už ste niekedy mali zimomriavky pri počúvaní hudby? Je nejaká pieseň, pri ktorej máte zimomriavky? Ja občas áno, dokonca sa mi niekedy tlačia slzy do očí. Pri pocite šťastia, ale i keď prežívam ťažšie obdobie. Určite ste to aj vy zažili. Možno vás to prekvapí, ale ide o dosť ojedinelý jav.
Matthew Sachs, absolvent Harvardu, sa rozhodol na túto “záhadu” pozrieť bližšie. Zaujímalo ho, ako je možné, že niektorým ľuďom pri počúvaní hudby nabiehajú zimomriavky a iným nie. Na účel výskumu sa rozhodol sledovať činnosť mozgu 20 študentov. 10 z nich pri počúvaní hudby zimomriavky mávalo pravidelne, zvyšným 10 sa to nestalo nikdy. Na snímkach ich mozgu si všimol niečo veľmi zaujímavé. Ľudia so zimomriavkami mali v mozgu hustejšiu sieť vlákien, ktoré spájajú sluchový kortex a tú oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za emócie. Kvôli hustejšej sieti vlákien tak vedia tieto dve oblasti mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Jednoducho povedané – ak mávate pri počúvaní hudby zimomriavky, znamená to, že vaše emócie a prežívané pocity sú silnejšie a majú oveľa vyššiu intenzitu, než pocity a emócie prežívané ľuďmi “bez zimomriavok”.

Hra na hudobnom nástroji

Okrem všetkých ostatných častí mozgu, ktoré sa pri počúvaní hudby aktivujú, hranie na hudobnom nástroji zapája aj oblasti súvisiace s motorickými funkciami. Štúdie objavili, že deti, ktoré viac ako tri roky hrajú na hudobný nástroj majú omnoho lepšie výsledky v sluchových a motorických schopnostiach a nielen to, má ďalšie schopnosti ako je slovné a neverbálne logické zručnosti, ktoré zahŕňajú pochopenie a analyzovanie vizuálnych informácií, identifikovanie vzťahov, podobností a rozdielov medzi tvarmi a vzorcami.

Je príjemné vedieť, že hudba, má na nás toľko blahodarných účinkov. Vyplavuje „hormón šťastia“ čím nám zlepšuje náladu a má preukázateľne pozitívny vplyv na náš mozog a u detí pozitívny vplyv na vývin.
Pokojne si každý deň doprajte chvíľku a pustite si svoju obľúbenú skladbu alebo interpreta s vedomím, že pre seba robíte niečo dobré.

Vybrala som pre vás tie najkrajšie citáty o hudbe, nech vám prinesú inšpiráciu:

„Hudba je jediná reč svetová a netreba, aby bola prekladaná, tu hovorí duša k duši.“ – Berthold Auerbach
„Hudba je jedným z najlepších prostriedkov k prebudeniu citov.“ Geri Halliwell
„Hudba je melódiou k textu, ktorý sa volá svet.“ – Arthur Schopenhauer
„Hudba uvolňuje ducha a okrídľuje myšlienky.“ – Edith Stein
„Hudbe netreba rozumieť, zavše ju treba cítiť…..“ – Marcus Aurelius
„Hudba je tesnopis emócií. Emócie, ktoré sa nedajú popísať tak ľahko, sú priamo vykladané človeku práve v hudbe a v tom je ich sila a význam.“ – Lev Nikolajevič Tolstoj
„Hudba má schopnosť uzdravovať.“ – Elton John
„Život je ako hudba; musí byť skomponovaná uchom, citom a inštinktom, nie pravidlom.“ – Samuel Butler
„Hudba je liekom na trápenie duše.“ – Quintus Horatius Flaccus
„Hudba je najdokonalejší typ umenia, nikdy neprezradí svoje posledné tajomstvo.“ – Oscar Wilde

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokOtcovstvo je krásne poslanie
Ďalší článokŠkolský rok plný nadšenia