Čo je meditácia?

Aj vy ste sa veľa krát zamýšľali nad tým, čo je „meditácia“ o ktorej sa toľko teraz hovorí? Čo všetko nám dáva, aké sú výhody meditácie, návod ako meditovať….

Ale čo vlastne tá meditácia je?

V oblasti osobného rozvoja sa hovorí, že nie je nič cennejšie ako meditácia. Spoznali ste už tento skutočný poklad, ktorý vám nikto nemôže vziať, poklad, ktorým sami ste? Skúmate svoj vnútorný poklad? Zdá sa, že ľudia celkom zabudli na skúmanie svojho vlastného vnútorného sveta, pretože sa veľmi zaoberáme tým, čo je vonku.

Meditácia je uvedomovanie si svojich myšlienok. Uvedomenie si toho, čo robíme, nad čím premýšľame, čo cítime. Je krásne pozorovať svoje vnútro, bez posudzovania. Staňte sa iba pozorovateľom bez hodnotenia.

Ak človek dokáže sledovať svoju myseľ bez toho, aby ju odsudzoval, bez toho aby hodnotil čo je dobré a čo zlé a pozoruje svoju myseľ v hlbokom tichu – tak to je MEDITÁCIA.

Meditácia môže prekvitať len v hlbokej relaxácii a tá je správnou pôdou pre to, aby mohlo dôjsť k meditácii.

Zapamätajte si, že meditácia nie je koncentrácia. Pretože to už sa snažíme, aby sa naša myseľ na niečo koncentrovala, vyvíjame úsilie a vtedy je myseľ nepokojná, v napätí.

V každom človeku sú zasiate semienka meditácie, ale nedá sa dopredu povedať, kedy začnú rásť. Rast prichádza. Takže netreba zúfať. Mnohí začnú s meditáciou, ale po pár dňoch im začne pripadať, že sa im nedarí. Ľudia chcú všetko rýchlo. Tu nejde o úspech či neúspech. Treba len pokračovať, byť trpezlivý. Paradoxom je, že čím ste trpezlivejší, tým rýchlejšie sa tak stane. Pokračujte bez ohľadu na to, čo sa deje – rovnako ako sa každý deň umyjete a idete spať. Nezaťažujte sa tým, či sa vám darí, či niečo získavate, alebo nie. Meditácia má svoju vnútornú hodnotu. Budete sa cítiť lepšie, sústredenejšie a uzemnenejšie. Ak vydržíte, jedného dňa to príde a od tej chvíle už nebudete rovnakí. Meditácia sa stane vašou prirodzenosťou.

Umenie meditácie je vytvoriť vnútorný priestor. Sme takí plní nezmyslov, plní myšlienok, túžob, spomienok, snov, že v nás nie je žiadne miesto.

Meditácia nie je len tak v tichosti sedieť, nie je niečo, čo treba robiť. Je to niečo, čomu treba porozumieť. Hocikedy sa môžete ponoriť do meditácie. Meditovanie nie je činnosť, ale stav ticha a nečinnosti. Spočiniete v úplnom pokoji. Nie je to jednoduché, chvíľku to potrvá, pretože neustále na niečo myslíme, neustále nám prichádzajú myšlienky.

Meditácia je jediný spôsob, ktorý vás privedie k pôvabu, k vnútornej krásne, vnútornej realizácii. Dáva vašej inteligencii hĺbku, dáva vám jasnosť. Čistí vaše zrkadlo a vy začnete odrážať život jasne.

Celé umenie meditácie slúži na to, aby vám priniesla pokoj, ticho a radosť.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu