Čo je lacné a čo drahé?

Sú topánky za 70 € drahé alebo nie?

Pre niekoho áno, pre niekoho nie.

Tak aké teda sú? Drahé, či nie?

Bicykel za 350 € sa zdá niekomu lacný. Iný by doň nikdy toľko neinvestoval. Poďme však ďalej…

Auto za 10 000 eur je pre niekoho drahé, pretože má ojazdené za 3 000. Mercedes alebo Porsche sa zdjú byť na prvý pohľad drahé, ale pre toho, kto sa vozí na Ferrari, je Porsche za 110 000 euro úplne v poriadku. A pre toho, kto vlastní Rolls Royce, má aj Ferrari odrazu dobrú cenu.

Zabudnite na „drahé“

Opustite túto predstavu, túto hru na lacné a drahé. Ak jedna a tá istá vec je pre vás drahá, zatiaľ čo pre druhého má prijateľnú cenu, tak to potom nie je o cene. Nie je to o tom, že by to bolo skutočne objektívne drahé. Inak by si to nikto nekúpil!

Slovo „drahé“ používame na označenie niečoho, do čoho nie sme ochotní investovať. Veľmi často je to aj niečo, čo by sme v hĺbke srdca možno aj chceli. Navyše, toto slovo v nás vytvára pocit, že to, čo chceme a čo považujeme za drahé, je pre nás z nejakého dôvodu nedostupné. Môžno si tak dokonca niekedy ospravedlňujeme sami pred sebou fakt, že to nemáme, že sme to ešte nedosiahli a dopredu si robíme ospravedlnenie pre prípad, že by sme to nikdy nedosiahli. V tomto zmysle sa dá povedať, že „drahé“ je istá forma výhovorky.

Nič v skutočnosti nie je samé o sebe drahé. Všetko len je. Má to nejakú cenu. Hotovo. Nič viac. Žiadne označenia, či prídavné mená pred cenou ani za cenou. Vyzývam vás… Naozaj sa odpútajte od týchto nálepiek čo je drahé a čo nie je. Akoby to slovo ani neexistovalo. A uvidíte, že cena nie je nič viac než len vstupenka. Vstupenka, ktorú musíte zaplatiť, ak to chcete. Buď ste ochotní to spraviť, alebo nie ste. Buď vám tá cena za to stojí alebo nie. Buď je vaša túžba vyššia ako cenovka alebo nie je.

Čo to znamená v praxi?

To, že má niečo vyššiu cenu…, že Mercedes je drahší ako Škoda, hovorí o tom, že tvorcovia sú presvedčení, že dali do toho auta väčšiu námahu. Kvalitnejšie, lepšie materiály, je viac premyslené, rýchlejšie, spoľahlivejšie, dlhšie vydrží… skrátka – niečím špeciálne, čo možno na prvý pohľad ani nie je vidieť.

Keby sme vyrábali Motivačné diáre z pravej talianskej kože s pozlátenými stranami na luxusnom nadštandardne hrubom papieri, zabalené v drevenej krabičke, tiež by nestál jeden len 13 eur. Nie však preto, že by boli drahé, ale preto, že by sme do nich dali viac energie, viac myšlienok, kvalitnejšie veci…

Cena je len vstupenka, ktorú musíte zaplatiť, keď chcete niečo mať. Nie je to však „drahé“. Viete, čo dostávate. Cenovka hovori: „Ak to chcete a stojí vám to za to, tak toto je cena.“ Drahé je niečo v skutočnosti len vtedy, keď úžitková hodnota, ktorú z toho dostanete je nižšia ako finančná hodnota, ktorú za to zaplatíte. Inak povedané…

Ak vám ten komfort za to stojí, tak ten bicykel, ktorý stojí o 100 eur viac, nie je drahý. Jednoducho stojí o 100 eur viac. Ak vám ten komfort za to stojí, tak to auto, ktoré stojí o 100 000 eur viac, nie je drahé. Jednoducho stojí o 100 000 eur viac ako nejaké iné. To je všetko. Žiadne: „Ale…“ Jednoducho stojí o 100 000 eur viac.

Viem, že takýto pohľad môže byť výzvou pre staré zaužívané premýšľanie. Preto som pre vás pripravil malú úlohu…​​

Úloha pre vás

Všímajte si tento týždeň, ako reaguje vaša myseľ na ceny. A v momente, keď bude mať tendenciu označiť niečo za „drahé“, zastavte ju a uvedomte si, že to nie je pravda. Nie je to drahé. Len to má takú cenu. A je pritom jedno, či ide o dom za 1,5 milióna, auto za 250 000 eur, kabelku za 2 500 eur alebo mlieko za 1,90 €. Nie je to drahé. Len to má takú „vstupenku“.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu