Život na 100%

Je viac ako 24 hodín po úspešnom ukončení programu Power Training a ja začínam vnímať okolo seba realitu.

Ešte dnes ráno mi chýbal pokrik, pri ktorom som zachrípol hneď v prvý deň:

Mám svoju víziu!
Budem bojovať za svoju víziu!
Som silný!

Dostavil sa už aj prvý výsledok. Pri rannej rozcvičke som spravil 120 klikov, čo je o 10 viac ako naposledy pred vyše týždňom. Dal som do toho všetko s vedomím, že som predsa prešiel ohňom, takže toto musím dať. Power Training pre mňa však nebol o fyzickej sile, ale predovšetkým o psychike a neskutočne silných emóciách. Akoby konečne začal ten chladný kameň vo mne horieť.

Cítim nový rozmer úprimnosti, aký som doteraz nezažil. Je to práve vďaka tomu, že som odhalil všetky svoje spoločenské masky a prvýkrát som ukázal, čo vo mne je. Prvýkrát som bol 100%-ne úprimný na fyzickej, duševnej aj emocionálnej úrovni. Úprimný voči sebe a aj voči iným. Dokázal som robiť veci s plným 100%-ným nasadením preto, lebo som to ja tak chcel a mal som pri tom čistú hlavu a myseľ. Ani tá najmenšia myšlienka nesmerovala k tomu, čo si o mne pomyslia ostatní. Jednoducho som dal zo seba všetko, lebo som to chcel za každých okolností.

Keď nemožné je možné na 100%

  • Dokázal som množstvo vecí, o ktorých by som kedysi tvrdil, že nie sú možné:
  • Dokázal som sám sebe, že dokážem robiť veci na 100%;
  • Dokážem komunikovať na 100%;
  • Dokážem ozvučiť sálu a projektovať svoj hlas na 100%;
  • Dokážem viesť skupinu;
  • Začať tímový pokrik na 100%;
  • Dokážem povzbudzovať na 100%,
  • Dokážem sa tešiť na 100% bez toho, aby som mal k tomu externý dôvod. Zistil som, že keď si dám podmienky na to, ako sa mám z čoho radovať, alebo čo sa musí stať, aby som sa mohol radovať na 100%, tak si tým obmedzujem radosť a nemôžem si ju nikdy vychutnať.
  • Ďalej som sa naučil a zistil, že sa viem sústrediť na 100%.
  • Viem, ako to vyzerá, cíti a chutí, keď robím niečo na 100%.
  • Naučil som sa smiať.
  • Prvýkrát v živote som plakal od dojatia.
  • Objavil som v sebe lásku pre iných ľudí. Pocítil som, že skutočne milujem tých ľudí. Videl som, akí sú úžasní.
  • Naučil som sa vidieť v ľuďoch viac, ako oni vidia sami v sebe. Videl som transformácie ľudí a teraz už viem, že každý má na to, aby sa zmenil, aby rástol. V podstate, bez všetkých tých masiek, ľudia sú absolútne dokonalí a úžasní.
  • Prekvapil som sám seba, aký mám silný hlas a aký som suverénny, sebaistý a sebavedomý.
  • Uvedomil som si, že to, že si myslím, že na niečo nemám, sú v skutočnosti len masky, predsudky a hlúpe názory, ktoré mám. A to platí aj pre iných ľudí. Riešením nie je získať odvahu zvonka, ale odhodiť tie masky. To, čo potrebujeme, nájdeme v nás. Je to tam!

Pocítil som lásku

Pocítil som lásku k ľuďom okolo mňa. Dal som im ju cez objatia a prijímal som ju cez objatia. Bol to nádherný pocit. Je to stále nádherný pocit, keď si uvedomím, že tí ľudia mi dali toľko lásky. Zistil som, že viem z objatia vycítiť rôzne druhy lásky a rôzne intenzity. Napríklad objatie s jednou z tréneriek malo najviac energie. Bolo to úžasne upokojujúce, horúce a úprimné.

V spojení s láskou som však prišiel aj na inú vec a to môj zmysel života:

“Choď za tým, čo miluješ!”

Drž sa toho, čo miluješ. Či už je to činnosť alebo osoba, choď za ňou! Pretože tieto momenty, chvíle, zážitky, tento čas si zapamätáš. Na toto budeš spomínať a pre toto sa oplatí žiť. Vtedy budeš šťastný a vtedy sa budeš radovať zo života. Ak je jedna vec, ktorú by som chcel odovzdať ďalším, tak je to toto. Choď za tým, čo miluješ. Na 100%.

Pri tejto myšlienke mi prebehol veľmi silný mráz po chrbte, aký som ešte nezažil. V tom momente som začal plakať od dojatia, pretože som svoj život doteraz takto nežil. Dá sa povedať, že som mal práve opačnú predstavu – že si nezaslúžim lásku a preto som za ňou ani nešiel. Uvedomením tejto myšlienky som si dovolil milovať a byť milovaný a ľúbený. Ba čo viac, viem, že som toho hodný. Viem, že som hodný toho, aby som bol milovaný, som hodný toho, aby som robil veci, ktoré milujem, aby som mal to, čo milujem a aby som bol s tou ženou, ktorú milujem. Viem, že som hodný jej lásky, lásky ľudí okolo mňa a lásky celého sveta. Toto uvedomenie mi umožnilo úplne dokonale zhrnúť celú moju víziu (pôvodne napísanú na viac ako jednu stranu) do 6 slov: “Mať a robiť to, čo milujem.” Táto veta zahŕňa úplne všetko, čo chcem do najmenšieho detailu. Vo chvíli, keď som spracoval túto myšlienku, tak som si pomyslel, že už len kvôli tomuto zisteniu bolo hodných tých 320 € a všetky prekonávania a strachy, ktorými som prešiel. Som presvedčený o tom, že toto bol dôvod, prečo som mal prísť na Power Training. O to viac som hrdý na seba, že to neprišlo zvonka, ale celá myšlienka sa zrodila vo mne.

Spojenie s vesmírom

Teraz zájdem trochu do mystiky. Počas programu som častokrát cítil, akoby niekto nado mnou stál a pomáhal mi. Nebol som vychovávaný vo veriacej rodine, no vo svojom pátraní po osobnom rozvoji som pochopil, že Boh, Vesmír, Inteligentná substancia, Neforemná hmota, Džin, “To / ten, čo to tu riadi” je jedno a to isté pomenované inými spôsobmi. Skutočne som cítil, akoby Boh či Vesmír pri mne stál. Vlastne nie pri mne, ale nado mnou, vo mne, všade. Akoby tam bol a pomáhal mi. Ja som sa s ním rozprával a on mi odpovedal, že je stále so mnou, že mi pomôže a že ma miluje. Neviem to vysvetliť rozumom. Cítil som to.

Najväčší strach a jeho komplic – úľava

Pri prekonávaní jednotlivých úloh ma prekvapila jedna vec, ktorá sa niekoľkokrát zopakovala. Tie úlohy, z ktorých som mal najväčší strach, lebo boli nebezpečné, som zvládol najjednoduchšie. Tesne pred lámaním bloku a chôdzi po uhlíkoch som si povedal, že keď toto zvládnem, tak budem vedieť, že zvládnem úplne všetko. Určite prekonám každý strach a dosiahnem každú víziu, čo mám. Keď som spravil obe skúšky, zistil som, že boli oveľa jednoduchšie, ako som si myslel. Je pravda, čo sa v angličtine hovorí: FEAR – Fantasized Evidence Appearing Real (vyfantazírované dôkazy vyzerajúce reálne).

Uhlíkov som sa veľmi bál aj preto, že moja kontrola nôh nie je na takej úrovni ako u väčšiny ľudí. Bál som sa o svoje zdravie. Milujem tancovať salsu a bachatu a obával som sa, že ak sa popálim, tak si len tak rýchlo nezatancujem. A nakoniec, bál som sa aj toho, že by som neodšoféroval domov. Počas obeda som uvažoval nad tým, či podpíšem prebratie zodpovednosti a pôjdem vôbec na uhlíky. Myšlienka na to, že to nepodpíšem a nepodstúpim riziko ma ukľudňovala. Pocítil som tú známu úľavu, ktorú som už mnohokrát zažil, keď som niečo veľmi veľmi chcel, no bolo v tom riziko. Úplne ukážkový príklad je oslovenie ženy, ktorá sa mi páčila. Môj strach býval tak vysoko, že som to mnohokrát vzdal, za čo mi moja myseľ ďakovala. Ja som však býval kvôli tomu za seba znechutený a nemal som sa za to rád. Presne túto negatívnu úľavu som pocítil pri myšlienke vzdať to. Uvedomoval som si, ako veľmi ma riadi tento strach a rozhodol som sa, že ho musím prelomiť. Veľmi výrazne mi v tom pomohol tím. Oni o tom ani nevedia. Vedel som, že ak to vzdám, tak ich zradím. Ja som im chcel však pomôcť a urobiť všetko pre to, aby to zvládol každý jeden člen tímu. Z takého uvažovania asi pochádza: “Jeden za všetkých, všetci za jedného.” Vedel som, že najviac im pomôžem, ak im ukážem na vlastnom príklade, že sa to dá. Na toto som prišiel pred tým, ako sme lámali bloky. Moje rozhodnutie skoncovať so strachom a pocitom úľavy, ktoré ma celý život riadili a podržať tím, povzbudzovať a ísť príkladom, ma presvedčili, že to MUSÍM spraviť.

Keď staré JA uvidelo nové JA

Po Power Trainingu cítim a vidím, že som sa zmenil. Najmä po psychickej a emocionálnej stránke. A čo je úžasné, pozorujem, že sa aj inak správam. V druhej polovici druhého dňa som niekedy až nechápal, kto to za mňa koná. Akoby staré JA pozorovalo nové JA. Od istého momentu som sa cítil a stále sa cítim veľmi silný, sebavedomý a úplne suverénne som začal konať, povzbudzovať svoj tím, zapájať sa do diskusií. Všetko v úplnej pohode a úprimne – bez masiek. Až ma zarazilo, že som v jednom momente uvádzal tímový pokrik. Jednoducho som chcel podporiť tím. Nikto sa toho neujal okamžite, tak som začal bez toho, aby som si pýtal nejaké povolenie, alebo aby ma vôbec zaujímalo, či môžem. Jednoducho som také myšlienky nemal a tím kričal za mnou. Dovtedy som sa nikdy necítil ani z polovice taký istý sám sebou a ešte nikdy som nemal tak na háku, čo si pomyslia ľudia o tom, čo robím. Je to veľmi oslobodzujúci pocit.

O tom, že skutočne nastala vo mne zmena – dokonca väčšia, ako som ja sám videl – som sa presvedčil, keď mi to povedali ostatní.

Staré veci dávajú nový zmysel

Lepšie som pochopil nielen to, čo to znamená robiť niečo na 100%, ale aj čo to znamená byť na 100% v prítomnom okamihu. Ono je to celé prepojené. Taktiež lepšie rozumiem tomu, že problém sa nedá vyriešiť na úrovni vedomia, na ktorej vznikol. Je potrebné prejsť na vyššiu úroveň, kde jednoducho neexistuje.

Veľmi silný moment pre mňa nastal vtedy, keď som trikrát zakričal: “Áno! Áno! Áno!”, a presekol 2,5 cm hrubý drevený blok s tým, čo som identifikoval ako najväčší strach a blok. Ten sa skutočne rozpadol a rozplynul. Nie však fyzickou silou. Postúpil som na vyšší stav vedomia, kde tento blok už neexistuje.

Power Training nebol len o prekonávaní strachu. Veľmi veľa mi dali sebareflexie. Uvedomil som si, že prekonávať prekážky znamená prekonávať sám seba. Prekážky ako také neexistujú. Som len ja a moje názory na to, čo je možné, čo zvládnem a z čoho mám strach. Taktiež som prišiel na to, že robiť niečo na 100% funguje rovnako ako dávať niečo navyše. V Amerike tomu hovoria: “Going the extra mile”. Nerobím to kvôli iným ľuďom, ale kvôli sebe. Nie je to o tom, že im niečo dávam navyše. Je to o mne a o tom, že to chcem robiť.

Vďaka Power Trainingu som si vyskúšal a zažil, že som silný ďaleko za hranicami toho, čo som si myslel, že je vôbec možné. Viem, že zvládnem úplne všetko, lebo mám silu a viem ísť na 100%. Čo je však možno ešte dôležitejšie, viem, za čím ísť na 100%. Za láskou a za tým, čo milujem.

Moja vízia je mať a robiť, čo milujem.

Už teraz som šťastný a vďačný za to, že mám a robím, čo milujem.

Som na seba hrdý.

Milujem ťa, ospravedlňujem sa, prosím odpusti mi, ďakujem.

Na Power Training sa môžete prihlásiť na stránke www.powertraining.sk alebo na emailovej adrese info@powertraining.sk.

O mojej druhej skúsenosti z Power Trainingu sa dočítate v článku: Tanec nad ohňom.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

46 KOMENTÁRE

  1. Ahoj Michale.
    Měl jsem uplne stejne pocity po svem 1 PT, jako absolvent.
    V pozici asistenta treneru to je jeste silnejsi zazitek, protoze mas ten pridany luxus Pozorovatele. 😉

  2. Michal, super článok!! Je to veľmi inšpirujúce, čo si zažil…ďakujem, že si sa s nami s tým podelil. 🙂

    Mimochodom, všimol som si, že posledná veta tohto tvojho článku je z techniky Hooponopono.. Mal Power Training niečo s touto technikou spoločné?? 😉

  3. Dobry den Michale, velmi me zaujal vas clanek o Power Trainingu. poslal byste mi prosim kontakt,kde bych se mohla prihlasit? Dekuji a preji krasny a vesely den 🙂

    Jindriska Vorlova

  4. michal: vsetko je super, len zdviham varovny prst, aby si si daval pozor 🙂 aby si sa prilis nepremotivoval a zostal zit v realite… isty cas som fungoval na sucess principoch, ale zistil som, ze je to len nejaky klam a nie skutocnost 🙂 poznam ludi, ktori ziju uspechom dlhe roky, mozno si uz zazil success sedenia, atd. – len realne nie su stastni, aj ked su velmi uspesni… tiez vznika zavislost na par ludoch z daneho okruhu, atd. nechce sa mi to detailne rozpisovat, som rad, ze si rad, len ozaj pozor na to, aby to nezaslo do zlych veci (cca sektarskych) 😉

    • a pridas aj postreh, ze ako to ty vnimas? vies, uz dlhsie citam tvoje clanky, tiez ako sa ti "zmenil zivot" po Secrete, tak kvoli tomu som to povazoval za vhodne napisat 🙂 poznam ludi, ktori "vyleteli" cca dost podobne ako ty (nepoznam detaily tvojho zivota, ale vnimal som to z tych veci, co pises) a teraz nie su na tom dobre (mozno po materialne stranke hej, ale po psychickej, rodinnej nie)…

    • Daniel Macák, ja to vidim tak, ze radsej budem "zavisly" na pozitivnom mysleni a budem mat okolo seba ludi, co sa venuju osobnemu rozvoju, ako keby som mal kazdy den sledovat spravy, citat noviny a zit v "realite". Nechcem tym sudit, ze nieco z toho je lepsie a ine horsie. Ja len viem, ako sa citim pri jednom a ako pri druhom a vyberam si, pri com chcem stravit viac casu.

    • este doplnim, ze pred "kamosmi" sa tvaria, ze su ok, ze ako je vsetko super, ale je to len navonok… na druhej strane nie kazdy je taky, cize sa to neda generalizovat, takze to tak neber, len zbystri poroznost a neber vsetko co ti povedia, resp. ta naskolia 🙂 tiez v zivote su dolezitejsie veci, ako materia a uspech, aspon ja si to tak myslim 🙂 uz len na zaver myslienka – peniaze by nemali byt cielom zivote, ale len prostriedkom 😉

    • Co teraz myslis? Hovorim, ze som 3,5 roka fungoval pod ludmi, resp. s ludmi, ktori "ficali" na Secrete, uspechu a pod. "motivacnych" veciach. Takze som realne zazil situacie a fungovanie firiem, manipulaciu, atd. Tiez som videl osobne pribehy ludi a som si povedal, ze ja tak nechcem skoncit a chcem byt slobodny. Urcite mi to dalo dost, ale nikdy som sa do toho nedal uplne vtiahnut, snazil sa rozlisovat, brat to dobre a viac nie. Ale cim som tam bol viac, tak som "musel" byt viac s tymi ludmi, tak mi to zacinalo vadit, kedze som chcel mat slobodu. Tak som potom prerusil tie kontakty a som rad, ze som to tak zrobil. Opat hovorim, ze mi to dalo dost a ani neodsudzujem tych ludi, len nie je to pre mna a kedze som videl vysledky a aspon z mojho laickeho pohladu sa tvoje blogy k tomu priblizuju, tak som ti chcel napisat 🙂 Tiez viem, ze sa mozno mylim, kedze sa ozaj nepozname a nevidim do tvojho zivota, len mi to prislo podobne…

    • Daniel Macák ja priznavam, ze sa tomu venujem viac ako drviva vacsina ludi na Slovensku. Kazdy mame vsak svoje priority. Niekto ich najde v osobnom rozvoji, niekto v materialnom uspechu, niekto v duchovnom zivote, niekto v sexe… To je na tom krasne, ze si mozeme vybrat, co chceme a prtom je vsetko uplne OK. Ak je pre teba OK, ze si odisiel z tych kruhov a citis sa lepsie, tak je to super. Ak je pre dalsich ludi OK, ze zasvatia cely svoj zivot uspechu a stastiu, to je OK a OK je aj to, ak niekto zasvati cely svoj zvot peniazom. Pre neho to OK v danej chvili je.
      Kazdy sa vyvijame v nejakej inej oblasti a z toho vyplyvaju aj nase preferencie. To, ze sa niekto venuje len peniazom a v ine oblasti zanedbava, je jeho vec. Keby mu to naozaj vadilo, tak to zmeni. Ja teraz citim, ze sa chcem venovat osobnemu rozvoju, uspechu a ano aj materialnej stranke. Priznavam to a uvedomujem si, ze toto je moja priorita a volba. A takto je to pre mna OK.

    • Velmi pekne si to napisal, ja som tiez za taky postoj, aby sme respektovali jeden druheho, kazdy ma slobodnu volu a v zivote sa moze rozhodovat podla seba. Zaroven si vsak myslim, ze preto mame kamaratov, priatelov, aby nam vedeli povedat svoj nazor na veci v nasich zivotoch, ktore mozeme, ale nemusime akceptovat. Nie sme kamarati, ale mame spolocne zaujmy a uz som ti chcel dlhsie napisat a teraz prisiel podnet, tak som to dal. Uz len dodam jednu vec, ze scientologia je normalne vyhlasena za sektu (mozno nie v celom svete, ale v niektorych krajinach ano) a v niektorych krajinach je dokonca zakazana, tak len preto som ta na to upozornil… Ale ako hovoris, vsetci mame svoje preferencie, takze aj to tvoje rozhodnutie beriem v pohode 🙂 Len nie vzdy mame dost info a stale je dobre vypocut si aj druhu stranu, tak som ti nieco nacrtol… Nech sa ti dari Michal 🙂

    • Daniel Macák, neviem, kde si sa presne docital, ze som studoval Scientologiu, ale mas pravdu. Bol som pri nej velmi blizko. Asi blizsie, ako sa dostane vacsina Slovakov. A prave vdaka tomu som mal moznost vidiet, o com naozaj je – nie zo sprav, z internetu a z rozpravania inych ludi. Ja ti na oplatku poviem zas inu ved. Scientologia je v niektorych krajinach povazovana za nabozenstvo ako kazde ine. Mne celkom nesedi ani jedna ani druha pozicia Scientologie. Su ludia, ktori hovoria, ze je to sekta a ti, co su v nej tam robia "strasne bububu". Ti ludia ale nevyskusali na vlastnej kozi, o co tam vlastne ide. Pre ilustraciu, mnohe z toho, co prinieslo Tajomstvo, Scientologia uz vedela. A vedeli to aj Slobodomurari, Illuminati, Brotherhood…
      Sekta je skupina ludi s odlisnymi nazormi (casto duchovnymi a nabozenskymi) ako vacsina ludi. Aj The Secret je v podstate sekta, lebo to odbocuje od vacsiny. Ked sa to tak vezme, tak kazdy posun dopredu k lepsiemu, co som zazil, bol vdaka skupine ludi, co mali ine nazory ako vacsina, teda vdaka nejakej sekte. 🙂
      95% ludi zaraba 5% penazi. To je vysledok komformity a vacsiny. Nejde vsak len o peniaze. Ide aj o to, ze vacsina ludi si nikdy nesplni svoje ciele a neziju zivot tak naplno, ako by mohli. lebo ho ziju tak, ako zije vacsina.
      Radsej budem chodit zo sekty do sekty a popri tom rast ako osobnost, ako keby som mal byt v "sekte vacsiny".

    • Michal Hrehuš Toto o scientologii som sa nedocital, ale vydedukoval, kedze mas cca totozne spravanie, ako scientologovia – opat tym ti to nechcem brat… A zazil som to (asi urcite som nebol az tak blizko, ako si ty), zbytocne davat mena takto verejne… Podla mna sekta nie je ani o inych nazoroch, ale o uzavretosti, manipulovani svojimi clenmi, nedavani slobody, atd. Lebo chapes – co su ine nazory – je krestanstvo iny nazor, ci islam?? A za secretom stoja myslim scientologovia, ci nie? Vies, oni ti "pomozu" v manazovani casu, povedia ti co mas jest, co je zdrave pre teba, povedia ti, ako je naj stravit cas s rodinou, povedia ti, ako je naj komunikovat s manzelkou, atd. atd. Mas stretnutia one to one, kde ti nejaky leader radi, co a ako, ved to asi sam poznas lepsie ako ja. Tiez kazdy vikend zrobime nejake skolenie, kde si hovorime, ze sme lepsi, ako 90% ludi, atd. – mozno je na tom nieco, ale asi nie az tak vsetko… Len podla mna casom urcite clovek zisti, ze ty kokos, ved ma manipuluju, to uz nie som ja… Cize podla mna toto je sekta…

      S tymi inymi skupinami co si spominal sa nestotoznujem tiez, ja som veriaci a verim v Jezisa Krista a tam mi chybalo to, ze prilis sa vyzdvihuje ludska bytost a ze vsetko dokazes sam, ale ja to vnimam, ze to tak nie je 🙂 Vnimam realne silu Boha a ze mi pomaha a ze ani nejlepsie skolenia sa mi nepomozu mu vyrovnat. Toto je moja osobna skusenost, ale nechcem ta presviedcat, ze ty tiez musis tak zit… Su to moje postrehy, ktore zdielaju aj ini ludia, ale zase niektori mi povedia, ze hovorim od veci a ze su uplne v pohode. Nemam patent na rozum, ale davam ti realne priklady, toto som realne videl, co sa tam dialo a ako zili dani ludia – mna to odradilo, tak preto teba nabadam k opatrnosti…

      Kazdopadne vdaka ti za otvorenost a za tu debatku, malo kto je taky otvoreny a nie zaslepeny len tym svojim videnim sveta 🙂 S predposlednym odsekom suhlasim a posledny je tvoje rozhodnutie (pre mna neprijatelne, ale mame slobodnu volu, takze to beriem v pohode 🙂 ).

    • btw. este v uvode si spominal ten ohen – si bol na skoleni Tonyho Robinsa a si presiel po uhlikoch? haluz to je nooo 🙂 ale zaroven vec, kde si clovek asi uvedomi, ze uz manipulujem sam sebou, resp. som riadne zmanipulovany, ked to urobim a nema to ziadny nasledok na mne… na druhej strane je XY ludi, ktori su nadseni tym ;))

    • Daniel Macák, mozem ta ubezpecit o tom, ze za Tajomstvom nestoja Scientologovia. Tieto veci tu boli davno pred nimi. Podla toho, ako opisujes sektu by som ja ako prvu sektu oznacil cirkev. "Mas stretnutia one to one, kde ti nejaky leader radi, co a ako, ved to asi sam poznas lepsie ako ja. Tiez kazdy vikend zrobime nejaku omsu, kde si hovorime, ze sme lepsi, ako 90% ludi…" Je ti to povedome? Pozor, nemyslim nabozenstvo, ale cirkev. V tom je obrovsky rozdiel. Tento rozdiel ci uz v cirkvi alebo v tej Scientologii, robia ludia. Informacie a nauka sama o sebe je super v oboch, no nie vsetci, co tam posobia, to vedia spravne pouzit. To plati tak o cirkvi ako o kazdej dalsej "sekte".

      Vies, ja uz nerozlisujem medzi tym, co veri v Boha a tym co neveri, ale veri vo Vesmir, vo svoje vyssie JA a svoje schopnosti, v inteligentnu substanciu, ktora mu pomaha, v mandaly, Budhu, Dzina… Nie je v tom rozdiel a ani otazka, ci verim v Boha mi nedava zmysel, odkedy som pochopil, ze je to vsetko o tom istom pomenovane inymi slovami. Vsetky tieto smery vratane nabozenstiev a scientologie su to len poznatky ludi o tom, ako byt v zivote stastny a uspesny. A o tom su aj tie skupiny, co som spominal, s ktorymi sa nestotoznujes. Vznikli preto, aby si ludia medzi sebou mohli zdielat poznatky, ktorym ini ludia nerozumeli alebo tito ludia chceli, aby ich poznatky ostali len v uzkej skupine – to je vysledok sutazivej mysle. V podstate, ak sa snazis uchovat nejake tajomstvo, tak ti vyhovuje, ze sa ta ini ludia boja a vyhlasia ta za blazna. Verim, ze rovnako to vyhovuje aj im. Pravda vsak je, ze mnohi ludia, ktori su v nejakych "sektach", su velmi uspesni. Teraz mi napadlo napriklad aj zopar MLM systemov. Tam sa tiez uci osobny rozvoj roznymi sposobmi a mnohi ich povazuju za sialenych. Ale sialenym patri svet 🙂

    • Daniel Macák, tie uhliky absolutne nie su o manipulacii. Prave naopak. Ale to si musis zazit sam. A nie, nebolo to skolenie Tonyho Robinsa, ale Power Tranining, ako som v uvode pisal.

    • Michal Hrehuš Urcite by som neporovnaval cirkev a sekty (scientologov). Hlavny rozdiel vidim v tom, ze nemam sedenia one to one, resp. ak myslis na spoved, tak si mozem vybrat ku komu pojdem (sice eventualne mozno aj ty si vies vybrat leadra) a tiez na omsi mi nikto nehovori, ze som lepsi ako 90% ludi atd. (aspon ja som take nikdy nezazil) – prave Boh nam dava slobodnu volu, takze je kazdeho rozhodnutim, ci pojde na omsu alebo nie a urcite si nemyslim, ze som lepsi ak idem na omsu – to by bol hriech pychy 🙂 Nikto so mnou nemanipuluje, aj ked mozno vyklad biblie mozes povazovat za manipulaciu… Suhlasim, ze vsade su ludia a aj v Cikvi su ludia, ktori jej skodia a neidu v uceni, co ucil Jezis (konkretne pedofili, homosexuali, atd.).

      A hej, mas pravdu, niektori povedia Boh, iny Budha, Mohamed, atd. – ale nie je to o tebe ako o jednotlivcovi a tam sa mi zda, ze je o tebe, o tom, co ty dokazes, atd. – ze nie "vyssia moc", ale TY.

      Zase nesuhlasim v tom, ze nabozenstvo hlada poznatky o tom, ako byt v zivote stastny a uspesny. Konkretne mne moje nabozenstvo hovori aj o utrpeni, trpezlivosti, case sucha, atd. – ale hovori mi, ze prave toto obdobie ma ma budovat a realne to zazivam…

      K poslednemu odseku – suhlasim, ze mnoho ludi je velmi velmi uspesnych – len je otazka, ci su aj OZAJ stastni a slobodni v zivote – vies Michal, toto si nekupis ani uspechom ;)) A druha otazka – je uspech to najdolezitejsie v zivote?? Ved ked zomries, tak sa vsetko pominie, co z toho, ze budes vlastnit pol Slovenska, ked si to nezoberies zo sebou na "druhy svet".

    • Michal Hrehuš este k uhlikom – ako inak vies prejst po rozreravenych uhlikoch? 🙂 odpovedz si sam, mne nemusis… neviem, ako to robia tam, kde si bol ty, ale Tony ta najprv 2 dni na to "pripravuje" a az potom ides na to… keby to nebolo o mysli, tak mozes ist hned, ci nie? ;)) a som myslel, ze to je Tonyho parketa, ale vidim, ze som sa mylil… a poviem ti, ze na to som nemal gule 🙂

    • Daniel Macák uhliky nie su Tonyho parketa, len je tym znamy. V podstate to vobec neprislo zo zapadneho rozvinuteho sveta. Ty si vsak nepisal o mysli, ale o strasnej manipulacii. Samozrejme, ze je to o mysli a tiez sme to robili az na konci druheho dna. Neda sa vsak povedat, ze na to bola nejaka specialna priprava. Musis to zazit sam.

    • Michal Hrehuš pozor, nepisal som o strasnej manipulacii, ale o manipulacii. A myslel som na manipulaciu mysle, neviem na co ine si myslel ty. Takze teraz to je uz jasne 🙂 A neboj sa, viem, ako to funguje, ked som bol s tymi ludmi, tak kolegovci boli na uhlikoch, ale ako som pisal, ja som na to nemal gule/odvahu a nechcel som sa nechat tak zmanipulovat 🙂 Ale istoze to je vec pohladu/postoja – ty si pisal, ze pre teba to je ok, pre mna zase nie, kazdy sme si vybrali tu svoju cestu a az cas ukaze, ci bola spravna alebo nie. Mozno obe su spravne, do ciela sa da dostat viacerymi cestami 🙂 Tak nech sa ti dari, drzim ti palce v biznise!

  5. páni ak dovolíte, naozaj ste popísali veľa, a aj múdro, ja by som len k tomu "tajomstvu" a podobnej literatúre dodala, že ak sa človeku, ktorý sa tvári na študenta, prívrženca alebo "machra" v pozitívnych prístupoch k životu a pritom sa mu darí len v časti alebo z časti, tak to ešte nepochopil alebo nepraktizuje správne..tajomstvo je práve o dosiahnutí rovnováhy tela i ducha a bohatstvo a nekonečná hojnosť je až ako bonus rátaná cez matériu konzumných výdobytkov..ide práve o tú cestu, na ktorej každodenne človek vydobyje svoje víťazstvo, každodenne s úspechom a prehrou, ktorá dáva možnosť novému úspechu..v každom prípade, či už ty Michal, sledujem tu tak očkom tvoju cestu a všetko čo ťa napĺňa je dobré a pre teba Daniel, nech je tvoje cesta akákoľvek kľukatá, každá zatáčka dáva možnosť ne nevídané obzory…držte sa a opatrujte, s prianím všetkého dobrého g:j

  6. wow Michal, diki za ten clanok, je to presne to co som si potreboval precitat a pocut. Definitivne prispel k mojmu dnesnemu skvelemu dnu :). Takze este raz diki a keep on writing, it's really awesome and helping :))).

  7. pekna debatka pani. Ja mam podobne nazory a chcem sa opytat Daniela, co si mysli ake je posolstvo Jezisa?
    podla mna chcel aby boli ludia stastni a davali lasku okolo seba, a kedze on to vedel a zazil ake je to krasne, tak chcel aby to ludia zazili tiez. Tympadom ich ucil, co maju robit, hovorit a mysliet aby to zazivali aj obycajni ludia. To iste robil Mohamed a Budha. A vsetci tito chlapici zistili, ze vo svojom vnutry mame lasku, silu, energiu, Boha….to je jedno ako si to nazves.
    Pomoz si a Boh ti pomoze….o tom to je.
    V minulosti to bolo orientovane mimo ludsku bytost, ze zazraky robi Boh, ale dnesna doba viacej poukazuje na to, ze zazraky robia ludia a niektory veria v Boha a niektory v seba…a osobnostny rozvoj ukazuje, ze viera v seba moze byt ludom napomocna tak ako viera v Boha.
    Osobnostny rozvoj nie je sekta, ci to je Power training, Secret, Tony Robins…skor je to cesta za stastim.
    Aj Boh povedal cloveku: "Mozes mat vsetko, co len chces, ale musis najprv zaplatit".
    O tom je dnesny svet, moznosti su bez hranic a limitov, len je za tym najprv tvrda praca.
    Kurna ale som sa rozpisal 🙂

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu