Čo sa ukrýva za láskou…

Čo je láska? Veľa krát som si túto otázku položila, pretože som nevedela definovať lásku. Jedinou láskou, ktorou som si vždy bola istá, je a bude láska k môjmu synovi.
Ale slovo láska v sebe ukrýva viac, ako sa môže zdať. Hovorí sa, že láska hýbe svetom. Najšťastnejší ľudia nie sú tí, ktorí sú najbohatší (majú veľké majetky), ale tí, ktorí majú vo svojom živote najviac lásky a krásne vzťahy so svojimi najbližšími. So slovom láska sa spájajú aj slová mať rád, ľúbiť, milovať.

Prečítala som veľa článkov o láske, aj o význame slov mať rád, ľúbiť, milovať. Nie je jednoznačné, čo tieto slová znamenajú, ako ich ľudia vnímajú. Ani som sa nestotožnila s článkami, kde sa píše, aký je rozdiel mať rád, ľúbiť, milovať. Nejde o to presne špecifikovať význam týchto slov.
Som presvedčená, že ak sa spýtam 100 ľudí na ich názor, ako vnímajú tieto slová, dostanem rôzne odpovede.

Čo pre ľudí znamená slovo láska

Pýtala som sa svojich najbližších, ale i ľudí, ktorých stretávam.

Niekto si lásku spája len s fyzickou láskou a zamilovanosťou k partnerovi. Láska k svojmu dieťaťu, k rodine. Cit medzi mužom a ženou, medzi matkou a dieťaťom. Niektorí si spájajú lásku k Bohu. Pre iných je to akési dobro v srdci, poznanie, súzvuk dvoch duší. Spájajú a hľadajú lásku v iných bytostiach.

Všemožne vyhľadávame lásku a sme presvedčení, že bez nej nevieme žiť, pritom dúfame, že láska sa rozbehne za nami. Niekedy nám láska, ktorú nájdeme, vydrží celý život, inokedy sa prebudí len na okamih a zmizne.

Ľudia odpovedajú podľa výchovy, alebo podľa toho, čo momentálne v živote prežívajú. Okrem týchto druhov lásky je však jeden neprehliadnuteľný zdroj lásky a je oveľa bližšie ako sa môže zdať.

Láska je v každom z nás

Láska vo vašom živote neprichádza zvonka a nevchádza dovnútra. Láska vychádza zvnútra von. Vy ste zdrojom lásky, všetkej lásky, ktorú cítite. Je stále vaša. Lásku vám nikto nedá, takže vám ju nikto nemôže ani vziať. Ak ju nájdete v sebe, potom ju môžete cítiť v prítomnosti niekoho iného.
Láska nie je čosi, čo môžeme dostať od iného. Je to stav, v ktorom sa buď nachádzame, alebo nie.
Skutočná láska je v každom z nás, v našich srdciach. Každý ju má v sebe, aj vtedy ak nemáte partnera, či dieťa, ste sami. Môžete milovať a byť milovaný. Znie vám to zvláštne? Niektorým možno áno. A keby tieto riadky, ktoré teraz píšem si prečítam ja pred pár rokmi, nechápala by som tomu, ani sa s tým možno nestotožňovala.
No akonáhle v sebe objavíte lásku, všetko sa vám bude zdať krajšie, budete šťastnejší. Nie fyzická láska ani nič podobné. Táto láska je bezhraničná a bezpodmienečná. Lásku môžete rozdávať všetkým ľuďom, ktorých stretnete a oni o tom ani nemusia vedieť. Ak sú vnímaví, budú však cítiť vašu srdečnosť a láskavosť.

Sebaláska

Čo vám hovorí slovo sebaláska? Nie je to nič egoistické ani sebecké. Nemôžete predsa milovať druhých, ak nemáte radi sami seba. Bez sebalásky je láska k ostatným len ilúziou, akýmsi klamstvom. Kým nemilujete seba, takého, aký ste, budete kvôli láske trpieť. Vzťahy aj rozchody vás budú bolieť.

Láska v každom z nás, to je tá pravá láska, po ktorej všetci tak veľmi túžia a tak zúfalo sa ju snažia nájsť.

Vaša láska pomáha iným

Nestalo sa vám niekedy, že vám ľudia povedali, že sa pri vás cítia príjemne a tešia sa z vašej prítomnosti? Je vám to povedomé? Poznám ten pocit. Možno je to tým, že nekritizujem druhých a hovorím milé, láskavé slová. A správam sa tak preto, lebo tak isto sa správam k sebe – s láskou a úctou. Keď som sa naučila mať rada seba, tým prirodzenejšie som cítila lásku k iným a prejavovala ju, takže som sa o to ani nemusela vedome usilovať. Cítiť vlastnú lásku vám umožní vyžarovať lásku voči iným. Toto je skutočný dar, ktorý môžeme dať všetkým na ktorých vám záleží. Partnerom, deťom, priateľom.

Mať rád, ľúbiť, milovať…

Poďme si niečo napísať o týchto slovách, ktoré sa spájajú so slovom láska.

Mať rád. Pre niekoho len obyčajná fráza. Radi môžeme mať jedlo, hudbu, knihy, svoje obľúbené činnosti, priateľov, kamarátov, ľudí, ktorých si vážime. Pre niektorých toto slovo má väčší a hlbší význam ako ľúbiť.

Ľúbiť sa spája s fyzickou láskou k partnerovi, je blízke zaľúbenosti medzi dvoma ľuďmi.

Milovať  vraj znamená viac ako slová mať rád, ľúbiť. Niekto si slovo „milovať“ šetrí na niečo vzácne.

Aspoň takto som sa to dočítala v článkoch a počula od ľudí.

Niektorí ľudia tieto slová používajú bežne každý deň, lebo to tak cítia. Možno z toho majú vytvorený zvyk, keď sa lúčia každé ráno so svojim partnerom či deťmi. No sú aj takí, ktorí ťažko vyjadrujú svoje city a preto aj málo používajú k vyjadreniu svojich pocitov tieto slová.

Pre mňa to budú vždy len slová. Najdôležitejšie je aj tak, ako sa k ľuďom či veciam chováte. Ako sa ľudia, pri vás cítia.
Ide o vyjadrenie pocitov. Je jedno či poviem mám ťa rád/rada, ľúbim ťa, milujem ťa, každý si to vysvetlí po svojom a bude ich vnímať inak. Často používam aj v písaní článkov slovo „milujem“. Milujem svoj život, prírodu, svoju rodinu. Môjmu synovi hovorím „ľúbim ťa“ každý deň. Je to azda menej, ako keď poviem, že milujem prírodu? Vôbec nie. Stále sú to len slová, ktoré vyjadrujú moje pocity, a jednoducho každý človek si osvojí slovo a používa to, ktoré mu je srdcu najbližšie.

Vaše činy hovoria za všetko, nie slová!

Čo ľudia napísali o láske…

„Asi to nie je úplne ľahké definovať slovami..Keď to chcem napísať v skratke,tak…Láska je tá podstata, ktorá je v každom z nás ❤ Učí nás ľúbiť seba a všetko naokolo, ľúbiť bez podmienok…ĽÚBIŤ niekoho nie pre to aký je, ale napriek tomu, aký je…❤“ – Alexandra

„Láska je život a život je láska alebo teda mal by byť v láske. To je zmyslom bytia človeka. Kto nemá v láske seba a druhých, nemá ani zmysel života. Láska je podstatou, začiatkom i koncom všetkého. Je to často obeta, ale aj radosť. Z blízkosti človeka, z vône kvetov či zo slnka. Láska je všade okolo nás. Ale je na každom človeku, ako a či ňou žije alebo či si ju váži, chráni alebo uvedomuje…“ – Eva

„Láska..pre mňa znamená..všetko. ❤..najkrajší cit..pocit..milovať a byť milovaný.. ❤..bezpodmienečná..bezhraničná…láska….držať spolu… ❤…prežívať vo vzájomnej podpore aj ťažké obdobia v živote..rešpektovať a prijímať aj tie nie najlepšie vlastnosti toho druhého..ukázať si lásku..hlavne vtedy, keď to ten druhý najmenej očakáva…ale najviac potrebuje… ❤❤“ – Monika

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu