I Can Idea #1: Rozhodnutie

Ako to začalo

Stalo sa to pred niečo viac ako tromi týždňami…
Rozhodnutie, ktoré zmení život mne a mnohým ďalším.
Bol to jeden z tých momentov, pri ktorých viete, že ak sa teraz rozhodnete, udeje sa niečo veľké.
Len si to predstavte…
Pohodlne sedím v kresle, v rukách držím už trochu spomalený tablet, slúchadlá na ušiach a sledujem záznam zo živého vysielania trojdňového seminára Boba Proctora: Paradigm Shift (tento starší, šedivý pán plný životnej energie ma zaujal už v roku 2007, keď som prvýkrát videl film Tajomstvo).
Absolvoval som už niekoľko jeho živých seminárov. Jeho videá sledujem už roky. Niekoľkokrát som počul snáď každý princíp, ktorý učí. No teraz to bolo čímsi iné…
Hltám každé slovo. Bob sa odrazu zastaví vo vysvetľovaní. Volá na pódium Philla, hollywoodskeho producenta. Ten začne rozprávať…

A vtedy sa to stalo!

Napätie a nadšenie zároveň.
Ten pocit, keď sa vám až trochu krúti hlava z množstva myšlienok a podnetných nápadov.
Ešte teraz, ako píšem tento článok, cítim, že sa začínam viac potiť a triasť.
Producent Phill, začal rozprávať, že keď spoznal Boba Proctora, bol neznámy človek, ktorého snom bolo získať Oskara.
Bob mu vtedy povedal: „Ukážem ti, ako to získať. Rob presne to, čo ti poviem a dostaneš to, čo chceš.“

Phill odrazu vybral spod kábáta Oskara spolu s ocenením Emmy. Dnes je jedným z najžiadanejších producentov a to všetko sa stalo potom, ako ho začal viesť a koučovať Bob Proctor.
Wow! Aj ja chcem toto vedieť. Aj ja chcem byť človekom, ktorý dokáže pomôcť iným dosiahnuť naozaj veľké sny.
Čokoľvek si viete predstaviť, keď sa rozhodnete, dokážete to aj uskutočniť. A tak som spravil rozhodnutie priamo tam v pohodlnom kresle a v tej chvíli, že sa naučím filozofiu, ktorú učí Bob Proctor, tak dobre, že budem môcť ľuďom povedať: „Keď budeš dodržiavať a robiť to, čo tu ukážem, dosiahneš to, čo chceš.“
A skutočne to tak bude!
Keď cítite inšpiráciu, treba hneď konať. Už o pár dní som sa zapísal na ročný koučing Boba Proctora.
Cena? Nebola dôležitá.
Rozhodnutie bolo spravené a vedel som, že toto chcem, nech to stojí, čo to stojí.
V tejto sérií článkov s názvom I Can Idea, budem postupne písať, čo som sa počas koučingu naučil. „I Can“ znamená v angličtine môžem alebo dokážem. Tieto články budú teda obsahovať myšlienky, nápady a idey, ktoré vám pomôžu dosiahnuť svoj cieľ, nech je to čokoľvek.
Začneme hneď tým, čo je na začiatku akejkoľvek snahy…

Lekcia #1: Rozhodnutie

Všetko, čo ste sa skutočne rozhodli, že chcete, buď už máte, alebo robíte všetko pre to, aby ste to dosiahli.
Väčšina ľudí nerobí skutočné rozhodnutia. Sú to skôr želania, ktoré vyslovujeme. A keďže naša myseľ nás rada drží v zóne komfortu, kde to už poznáme a cítime sa tam pohodlne, presvedčí nás aj o tom, že naše želanie je vlastne rozhodnutím.
Hneď vám dám názorný príklad. Chceli by sme mať na záhrade bazén. Máme na to dosť veľkú záhradu a bývame na tomto mieste tu už štyri roky. Každý rok, keď je horúco ako dnes, si hovoríme, že by bolo super mať ten bazén. Je toto však rozhodnutie?
Nie!
Keby sme sa skutočne rozhodli, že chceme mať bazén, už by sme ho mali minimálne vybratý, presne vedeli, aký veľký, z akého materiálu, či má v ňom byť sladká voda alebo slaná. A s najväčšou pravdepodobnosťou by sme sa v ňom už aj kúpali.
Naozaj, všetko, pre čo ste sa reálne rozhodli, ste už dosiahli, alebo na tom už pracujete. Dá sa tiež povedať, že podľa svojich výsledkov a konania môžete vidieť, aké rozhodnutia ste spravili.
Krátky slovník slovenského jazyka definuje rozhodnutie takto:

  1. výrok s konečnou platnosťou, ukončenie nejasností,
  2. pevný úmysel vykonať niečo,

V našom želaní mať bázén nie je ani konečná platnosť, ani ukončenie nejasností a ani pevný úmysel vykonať to, pretože s tým nič nerobíme.
Prečo tak veľa ľudí nerobí rozhodnutia:
Možno je to aj preto, že niektorí pochopili, že Zákon príťažlivosti = Želaj si a ono to príde.
Ak ste aj vy jedným z ľudí, čo to mali doteraz takto zadefinované, tak vám teraz hovorím, že predtým, ako to príde, musíte spraviť Rozhodnutie – mať pevný úmysel s konečnou platnosťou zrealizovať to, čo chcete.

Spravím to, keď…

Teraz budem možno trochu tvrdý…
Čokoľvek dáte za „keď“, je výhovorka, ktorá ruší vaše rozhodnutie!
Je to tak, pretože vo chvíli, keď poviete „keď…“, prestávate mať kontrolu nad svojím rozhodnutím a začína mať kontrolu nad vaším životom akási vonkajšia okolnosť.
„Ale to je skutočný dôvod…,“ poviete si.
Áno, presne to chcú vaše obmedzujúce podvedomé programy (o tých niekedy nabudúce), aby ste si mysleli. Nechcú, aby ste išli do rizika, aby ste spravili rozhodnutie, keď ešte neviete, ako to dosiahnete.
Napoleon Hill, ktorý sledoval a doslova študoval životy 500 veľmi úspešných ľudí svojej doby, v knihe Mysli a zbohatni napísal:
„Analýza niekoľko stoviek ľudí, ktorí získali majetok ďaleko za hranicou jedného milióna dolárov, ukázala fakt, že každý jeden z nich mal zvyk robiť rozhodnutia rýchlo, a meniť tieto rozhodnutia pomaly, keď a ak vôbec ich tí ľudia zmenili. Ľudia, ktorí nedokázali získať peniaze, bez výnimky, majú zvyk robiť rozhodnutia, ak vôbec nejaké urobia, veľmi pomaly a meniť tieto rozhodnutia rýchlo a často.“
Posledný odstavec je hodný čítania znova, aj každý deň (o sile a dôležitosti opakovania bude tiež jedna lekcia). Prečítajte si ho znova.
Ako teda robiť rýchle rozhodnutia?
Pozrite sa, ako som ja dospel k rozhodnutiu prihlásiť sa na koučing Boba Proctora.
Chcel som to!
To bolo jediné kritérium. Vedel som, že chcem študovať, čo učí do hĺbky, aby som to vedel použiť na sebe a ďalších ľuďoch a pomocť im tak dosiahnuť skutočne veľké veci.
Nepovedal som si: „Prihlásim sa na to, keď…

  • nebudeme nebudeme mať v robote najviac zaneprázdnené obdobie,
  • budem mať pocit, že prišiel správny čas a sú na to vhodné podmienky,
  • budem mať na to odložené peniaze,
  • naša mala dcérka vyrastie a nebude si už vyžadovať toľko pozornosti.“

Všetky tieto „keď“ by sa kvalifikovali ako rozumné dôvody, prečo svoje rozhodnutie odložiť = neurobiť.
Naučil som sa však dôležitú lekciu, že rozhodnutia sa nerobia „keď“. Rozhodnutia sa buď spravia alebo nespravia. Nie je nič medzi tým rovnako, ako žena nemôže byť len trochu tehotná, ale nie veľmi.
A ak sa chcete naučiť robiť rozhodnutia rýchlo (pretože je to naučená schopnosť, nie niečo, s čím sa človek rodí), začnite brať do úvahy len jednu vec:
Chcete to, alebo to nechcete?
Budem rád, keď mi k týmto článkom napíšte vaše komentáre a postrehy. Všetci tým získame viac.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu