Aká je cesta rodičovstva?

Najkrajšia no zároveň najnáročnejšia cesta životom je rodičovstvo.
Každý z nás túži mať úžasných rodičov, ktorí by dokázali pochopiť a podporiť svoje ratolesti v každej životnej situácii. Vo väčšine prípadov to žiaľ nie je možné. Aj keď sú naši rodičia ľudské bytosti ako my všetci, často cítime, že sú k nám nespravodliví a nechápaví a ani len netušia, o čo nám ide.

Výchova našich rodičov verzus naša výchova

Každý rodič sa zamýšľa ako vychovávať svoje deti v inom štýle, ako to robili naši rodičia. Takýto úmysel sa môže podariť, len ak máte pevnú vôľu a odhodlanie veci robiť inak. Pretože život nás ustavične presviedča, že skôr alebo neskôr sa začneme správať a konať tak ako naši rodičia. Ak sa mi niekedy nepáčilo, čo v živote nefungovalo s mojimi rodičmi, povedala som si, že práve toto chcem zmeniť vo vzťahu s mojím synom. U nás je to hlavne otvorenosť v komunikácii. On vie, že mi môže povedať všetko. I keď vyparatí niečo zlé, povie mi o tom. Nikdy som na neho nekričala, ale v pokoji vysvetlila aký vplyv malo jeho konanie a ako svojím počinom ublížil iným.
Neobviňujte však vašich rodičov ako vás vychovali, prečo vás v istých životných situáciách nepochopili, nepodržali. Zapamätajte si, s porozumením prichádza odpustenie a s odpustením prichádza láska. Vedzte, že vtedy robili pre vás to najlepšie. Najlepšie ako vedeli. Ak prídete po bod, v ktorom ste schopní odpustiť svojim rodičom a mať ich radi, dostanete sa na cestu, na ktorej budete schopní vytvárať vzťahy plné vzájomného porozumenia s každým, koho vo svojom živote stretnete.

Komunikácia je dôležitá

Som rodič, aj ja sa občas nachádzam v pozícii „nechápavého rodiča“. Niekedy si neviem vysvetliť konanie syna. Snažím sa mu byť čo najlepším príkladom. Žijem tak, ako chcem, aby žil on. Zveľaďujem našu lásku a harmóniu v našej rodine. Viem, že tak získava silný pocit sebaúcty a začína si vážiť a rešpektovať sám seba takého, aký skutočne je. Máme spolu otvorený vzťah, často spolu komunikujeme a hlavne máme obojstranný dialóg. Kladie mi veľa otázok a prekvapuje ma svojimi otázkami. Mnoho krát je to ťažké, lebo mu neviem na všetko odpovedať. Vtedy to obrátim na humor a poviem mu, nech si to „vygoogli“ :-).
Obojstranný dialóg rodičov a detí je veľmi dôležitý a to aj vtedy, keď už vyrastú a odídu vám z domu. Každé dieťa je jedinečné. Dovoľte im vyjadriť svoj vlastný štýl, a to aj vtedy, ak sa vám zdá, že ide len o vrtoch detstva či mladosti. Nerobte z nich bláznov a nedožeňte ich k slzám. Buďte im príkladom.

Buďte deťom príkladom

Najlepší spôsob, ako ovplyvniť svoje deti, aby z nich vyrástli ľudia podľa vašej predstavy, je stať sa takým človekom, akého by ste chceli z nich mať. Deti veria, že konanie rodičov je to správne konanie. Svojim správaním ich učíte, ako sa majú správať ony. Vaše hodnoty a presvedčenia sa stanú ich hodnotami a presvedčeniami. Vaše negatívne vzorce správania si nevyhnutne osvoja aj ony. Nezabúdajte na to, že vaše deti sledujú každý váš krok. Prezradím vám, že to skvele funguje.
Môj syn nerád čítal. Ja zase rada čítam knihy a to každý jeden deň, ráno i večer. Keď som syna ukladala k spánku, dožadoval sa, aby som mu niečo prečítala z knihy. Nie detskej, ani rozprávky. Ale z mojej motivačnej literatúry. Najskôr prejavil záujem o to, čo čítam. Pokračovalo to kúpou knihy, keď sme spolu šli do kníhkupectva. Jednu knihu som kúpila sebe a jednu synovi. A odkedy má svoju knihu, každý deň si číta aj on. Nie je to skvelé? Nič som mu neprikazovala, iba som mu bola príkladom.
Ak si myslíte, že tie ich očká upreté na vás nie sú hlboko ovplyvnené každým vašim slovom a činom, klamete samých seba. Ak ich presvedčíte, že majú možnosť zmeniť kvalitu svojich činov tým, že ponesú zodpovednosť za svoje životy, uvidíte významné zmeny.
Pre deti je dôležité, aby boli rodičia k sebe tolerantní, aby si prejavovali lásku. Je pre nich priam deprimujúce počuť, že druhý rodič je zlý. Ľahko potom preberú vaše pocity. Ak prechádzate obdobím bolesti a utrpenia, deti to budú cítiť. Nezabudnite im pripomenúť, že vaše problémy nemajú nič spoločné s nimi a s ich vnútornými hodnotami. Nedovoľte, aby si prisvojili myšlienku, že to, čo sa stalo, je aj ich chyba, pretože deti mávajú takéto sklony. Ukážte im, ako ich veľmi ľúbite a že im budete vždy ochotne pomáhať.

Dar deťom

Prvým darom, ktorý môžete svojim deťom dať je váš čas. Po spoločne strávenom čase je druhým najlepším darom, ktorý môžete dať je váš dobrý príklad.
Veľa rodičov sa vzdáva zodpovednosti za výchovu svojich detí v prospech televízie, počítačov, videohier, mobilov. Myslíte si, že je to správne? Čo sa naučí z televíznych programov? Čomu ich naučia bojové hry? Vezmite radšej svoje deti von, zahrajte sa s nimi a uvidíte ako sa aj vo vás prebudí vnútorné dieťa. Venujte im čo najviac vášho čas. Čas rýchlo plynie a ani sa nenazdáte a odídu vám z domu a bude sa vám cnieť za spoločnými chvíľami.
Žiaľ v dnešnej dobe, rodičia občas zabúdajú, ako žiť slušne a v láske. Neberú zreteľ na veci, na ktorých záleží. Zmysel života obetujú peniazom a honbe za ziskom. Rodina už nie je pre nich najvyššou prioritou, a tak zbytočne trpí celá rodina. Nenájdu si čas na to, aby obnovili svoje sily a rozvíjali medziľudské vzťahy, na ktorých záleží. Zabúdajú, že najdôležitejšie sú malé radosti života, ako sú detský smiech, čas strávený s deťmi. Všetci si zaslúžime radostnejší a spokojnejší život, viac lásky. Tento svet by bol lepším miestom, keby v ňom bolo viac lásky. Je treba začať od seba, od rodiny a láska sa bude šíriť ďalej.

Vybrala som pre vás krásne citáty o rodičoch:

„Nikdy nepoznáme, čo je rodičovská láska, až vtedy, keď sa staneme rodičmi my sami.“ – Henry Ward Beecher
„Úspech je dieťaťom dvoch rodičov: vytrvalosti a presnosti.“ – Orison Swett Marden
„Ak ti osud dal dobrých rodičov, cti si ich verne; ak nie, odpúšťaj im rád ich nedostatky.“ – František Ladislav Čelakovský
„Milovať rodičov je prvým zákonom prírody.“ – Maximus Valerius
„Je prirodzené, že rodičia milujú svoje deti.“- Marcus Tullius Cicero
„Človek sa vlastne nikdy úplne nedozvie, aký bol rodič, ani či to robil dobre alebo zle.“ – Robert Fulghum
„Tí, ktorí vychovávajú deti, by mali byť viac ctení ako tí, ktorí ich splodili, lebo rodičia im dali len život, vychovávatelia ich naučili umeniu žiť.“ – Aristoteles
„Dialógom s rodičmi sa mladí učia budovať vzťahy s inými.“ – Józef Augustyn
„Deti začínajú tým, že svojich rodičov milujú, neskôr ich odsudzujú a zriedka, ak vôbec niekedy, im odpúšťajú.“ – Oscar Wilde
„Najlepšie dedičstvo, ktoré môže dať rodič svojim deťom je niekoľko minút svojho času každý deň.“ – Orlando Aloysius Battista
„Veriť si ako rodičia je rovnako dôležité a rovnako náročné – ako dôverovať našim deťom.“ – Wendy Priesnitz
„V deťoch sa odráža sila rodičov.“ – Publius Cornelius Tacitus

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu