Sebaláska dáva slobodu

Sebaláska a sebaúcta nie je pýcha, ani egoizmus. I keď mnohí si to spájajú práve s egoizmom. Sebaláska dáva voľnosť a slobodu vám i ostatným. Obe sú základom zdravého sebavedomia.

Sebavedomie ide ruka v ruke so sebaláskou a sebaúctou

Byť sebavedomý znamená byť si vedomý svojich hodnôt, talentov, ale i tých slabších stránok, prijímame seba samých takých aký sme. Veríme svojim schopnostiam. Ľudia, ktorí veria svojim schopnostiam sa neboja riskovať, sú vytrvalejší na ceste za svojim šťastím, ľahšie zvládajú aj neúspech, ktorý sa u každého z nás v živote dostaví. Nevzdávajú sa, i keď zakopnú znovu vstanú.
Ak chcete usilovne pracovať na tom, aby ste mali radi sami seba, mali zdravé sebavedomie tu je pár tipov, ktoré vám s tým pomôžu:

  1. Objavujte veci, ktoré si na sebe vážite.
  2. Oceňujte vlastné kvality. Pochváľte sami seba. Pamätajte, úžasné činy, rovnako ako zdravé sebavedomie, sa skladajú z množstva malých, dobre splnených úloh.
  3. Prestaňte sa kritizovať, ubližovať si negatívnymi myšlienkami, ktoré vykresľujú vašu situáciu čo najhoršie.
  4. Buďte k sebe milí a ohľaduplní. Všetko, čo sa učíte, potrebuje čas.
  5. Buďte k sebe zhovievaví. Nemali by ste sa viniť za negatívne myšlienky či zážitky.
  6. Majte radi sami seba hneď teraz, nie zajtra alebo o týždeň. Ak viete byť teraz spokojní so sebou a viete mať radi sami seba, potom do vášho života vstúpi dobro, budete ho vedieť prijímať a tešiť sa z neho.
  7. Majte radi aj svoje zlé vlastnosti, pretože sú súčasťou vášho tvorenia. Ak si stále opakujete: neznášam svoju prácu, neznášam svoj dom, neznášam svoju chorobu, neznášam tento vzťah, neznášam toto a tamto, čo dobré z toho môže vzísť? Všetko má svoj význam, aj vaša zhoršená životná situácia.

Zdravá sebaláska

Sebaláska je základom vnútornej spokojnosti, istoty, základom kvalitných vzťahov s okolím. Vedeli ste, že naše problémy a choroby vychádzajú z negatívneho vzťahu práve k sebe samým?
Začnite v sebe pestovať zdravú sebalásku a váš život sa akoby zázrakom začne meniť. Začnite sa riadiť svojimi pocitmi. Každý deň sa pochváľte. Starajte sa o seba. Nenechajte sa ovplyvňovať ani manipulovať. Choďte si za svojimi snami i keď sa zdajú vašim najbližším bláznivé či priam neskutočné. Ja snívam vo veľkom a nerozmýšľam nad tým ako sa moje sny splnia, jednoducho sa mi plnia. Prevezmite plnú moc nad svojím životom aj so všetkým, čo k tomu patrí! Len vďaka tomu môže byť váš život plný radosti a šťastia!

Ja a sebaláska

Som vnútorne slobodná a voľná. A slobodu a voľnosť dávam aj ostatným.
Vždy sa rozhodujem a konám podľa svojich pocitov a to isté umožním aj ostaným.
Nesúdim seba a ani ostatných, ak majú iný názor ako ja, ak konajú a rozhodujú sa inak ako by som sa rozhodla ja. Viem, že ich konanie je ovplyvnené ich minulosťou. Skôr sa ich snažím pochopiť, vypočuť si ich a povzbudiť. Často sa cítim ako „bútľavá vŕba“ pretože sa mi veľa ľudí zdôveruje so svojimi tajomstvami, trápeniami. Mne to vôbec neprekáža, práve naopak, som nesmierne rada, že mi dôverujú a majú vo mne oporu už len tým, že ich vypočujem. Je nesmierne dôležité dať von zo seba všetky pocity, emócie a nedusiť ich v sebe. I ja ich otvorene prejavujem, a mám svoju „bútľavú vŕbu“ pretože viem, že negatívne pocity prinášajú napätie.
Ak sa niekto potrebuje zbaviť napätia, je to v poriadku. No v žiadnom prípade si jeho pocity nevzťahujte na seba. Udržte si zdravý odstup od emócií iných.
Životné zmeny neberiem ako nepohodlie, prijímam ich s veľkou radosťou. Možno je to aj mojou povahou. Stereotyp nie je môj „kamoš“ a tak si neustále hľadám dobrodružné cestičky a zmeny v živote vítam s otvorenou náručou.
Vážim si samu seba, cítim sa šťastná. A predsa keď som ja šťastná, viem šťastie rozdávať aj iným. Ako sa hovorí, že ak chcete milovať ostatných, tak najprv musíte milovať sám seba. Inak povedané: Najprv váš pohár musí byť plný, aby ste z neho mohli nalievať ostatným.

Sebavedomie si tvoríte

Sebavedomie nie je niečo, čo máte alebo nemáte. Je to niečo, čo si vytvoríte. Zdravé sebavedomie odzrkadľuje obraz, ktorý máte o sebe samých, to ako vidíte sami seba. Ak sa chcete stať sebavedomejšími ľuďmi, musíte zmeniť to, čo si myslíte sami o sebe, ako sa vidíte a vnímate. S tým obrazom môžete pracovať s denníkom 101 dní k sebavedomiu. S denníkom objavíte veci, ktoré si na sebe vážite, o ktorých ste ani netušili, že ich máte. Osvojíte si vlastnosti, ktoré vám pomôžu uvidieť samých seba v novom svetle – každý sám seba ako zdravo sebavedomého človeka. Denník 101 dní k sebavedomiu si môžete objednať TU.

Na záver som pre vás vybrala pár krásnych citátov o sebaláske, sebaúcte a sebavedomí:

„Sebavedomie je najsexi vecou akú žena môže mať. Je oveľa viac sexi ako akákoľvek časť tela.“ – Aimee Mullins
„Sebaúcta je koreňom disciplíny. Zmysel pre úctu k sebe rastie spolu so schopnosťou povedať sám sebe nie.“ – Abraham Joshua Heschel
„Ak sa spriatelíš sám so sebou, nikdy nebudeš sám.“ – Neznámy autor
„Keď sám seba prijímam, neťaží ma bremeno potreby, aby si ma prijímal ty.“ – Steve Maraboli
„Dávaj si pozor, čo vravíš sám sebe, lebo počúva niekto veľmi dôležitý: ty sám.“ – John Assaraf
„Skutočné sebavedomie nerobí človeka uvážlivým. Naopak, pôsobí na to, že sa človek stáva vnímavým, dobrosrdečným a prostým. Nepotrebuje pretvárku. Je spokojný so svojou pravou povahou. A jeho pýcha korení príliš hlboko, než aby sa prejavila aj navonok. Nedbajúc na chválu či hanu, môže si dopriať byť pravdivým.“ – Jerome Klapka Jerome
„Sebeckosť a sebaláska zďaleko nie je to isté, naopak sú to protiklady. Sebecký človek sa nemiluje príliš, ale príliš málo. V skutočnosti sa nenávidí.“ – Erich Fromm
„Lásku si treba zaslúžiť. Niekedy ju nedosiahneme, ale aspoň sme upevnili svoje sebavedomie, že sme urobili pre ňu všetko a že sme toho schopní.“ – Dominik Tatarka
„Milovať seba samého je začiatok celoživotnej vášne.“ – Neznámy autor
„Trvalo mi dlho, kým som prestala súdiť samu seba očami niekoho iného.“ – Sally Field

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu