Ako byť kráľom svojho času

Možno sa aj vy cítite niekedy zavalený prácou, úlohami a všetkými povinnosťami, ktoré majú schopnosť pribúdať rýchlejšie, ako ich zvládate plniť. A akoby to nestačilo, mnohí máme na policiach odložené knihy, ktoré by sme chceli „jedného dňa“ prečítať, v emailovej schránke neprečítané správy, na ktoré „raz“ odpovieme, v počítači stiahnuté články, ku ktorým sa dostaneme „niekedy potom, keď toho nebudeme mať tak veľa“.
Tu je holá pravda, na ktorú sa väčšina ľudí neodváži pozrieť, a je dôležité, aby sme čo najskôr praskli túto strašidelnú bublinu časového manažmentu:

Nikdy to nedobehnete!

Nikdy si do takej miery nenadbehnete všetky povinnosti, aby ste sa dostali k tomu všetkému, čo máte odložené. Nikdy nebudete mať dosť času na to, aby ste spravili úplne všetko.
Riešením nie je urobiť viac vecí za kratší čas ani robiť viac vecí naraz. Jediný spôsob, ako sa dostať von z kolobehu časových stresov, je zmeniť svoje myšlienky a prístup ku všetkým úlohám, ktoré „musíte“ spraviť.

5 tipov, ktoré vám pomôžu odbúrať časový stres

1.    Robte menej, spravte viac

Tento krok si nevyžaduje žiadnu fyzickú aktivitu a zároveň je ten najdôležitejší. Vyžaduje však pochopenie a úplné zmierenie sa s tým, že nemusíte urobiť všetko.
Pre mnohých ľudí je to nový spôsob uvažovania o riadení času. Opustite zmýšľanie, podľa ktorého musíte urobiť každú jednu vec, ktorú od vás niekto chce. Nechcite to od seba ani vy. Z hľadiska riadenia času nie je nič horšie, ako keď efektívne robíte veci, ktoré by ste nemali robiť vôbec. Vyberajte si preto to, čo je pre vás naozaj dôležité, a tým pár dôležitým veciam venujte plnú svoju pozornosť.

2.    Dajte to na papier

Kedykoľvek budete mať pocit, že je toho na vás príliš veľa, je to znamenie, že je vaša myseľ zahltená a už sa nedokáže sústrediť. Predstavte si, že v mysli máte 100 guľôčok. Každá guľôčka je kúsok pozornosti, ktorú môžete niečomu venovať. Aby ste spravili veľké veci, musíte im venovať 90 guľôčok pozornosti. Niečo už robíte automaticky a postačí na to 10 guľôčok. Problém však je, že každá úloha, na ktorú musíte myslieť, a každý jej detail vám zoberie jednu guľôčku. Ak je takýchto úloh veľa, môžu vám postupne obsadiť všetky guľôčky pozornosti a vy budete neustále myslieť len na to, čo ešte musíte urobiť a nie na to, čo práve teraz robíte. To vytvára stres.
Riešenie je jednoduché. Dajte to na papier a nemusíte si to pamätať. Môžete si to zapísať do poznámok na konci diára. Napíšte tam všetko, čo musíte spraviť – od veľkých vecí až po tie najdrobnejšie, aby ste si uvoľnili svoje guľôčky pozornosti a mohli ich venovať tomu, čo je práve teraz pre vás dôležité.

3.    Zámer dňa

Väčšina ľudí premýšľa o svojich úlohách asi takto:
Čo musím dnes spraviť? Čo odo mňa iní ľudia potrebujú?
Uvažovanie starým spôsobom vám prinesie staré výsledky. Preto tieto otázky teraz zmeníme. Začnite tým, že sa zamyslíte nad zámerom svojho dňa. Zamyslite sa nad tým takto:
Maximálne 5 slovami opíšte, čo chcete dnes dosiahnuť.
Alebo…
Maximálne 5 slovami opíšte, ako sa chcete cítiť na konci dňa.
Odpoveď bude vaším hlavným zámerom dňa. Môže to byť čokoľvek, od odovzdania dôležitej práce až po to, že si chcete dnes užívať každú dnešnú úlohu. Pustite sa potom do práce s týmto zámerom.

4.    Top 3 úlohy

Každý týždeň sa rozhodnite, ktoré 3 úlohy sú pre vás najdôležitejšie. Napíšte si ich na viditeľné miesto. Možno nie ste na písanie zvyknutý a zdá sa vám to zbytočné. Verte mi. Je veľmi pravdepodobné, že to, čo nie je napísané, nebude spravené.

5.    Plánujte si len polovicu času

Je dôležité, aby ste každý deň končili s dobrým pocitom, že ste spravili to, čo bolo dôležité. Zároveň sa stávajú veci, ktoré neovplyvníte. Niekto vás vyruší, uviaznete v dopravnej zápche, príde urgentná situácia… Počítajte dopredu s tým, že sa počas dňa objavia neočakávané veci. Plánujte si preto úlohy len na polovicu, nanajvýš dve tretiny času, ktorý máte k dispozícii.

Ako začať

Vyberte si teraz len jeden z týchto piatich bodov, ktorý vás najviac oslovil, a ten aplikujte každý deň počas najbližších 10 dní. Keď vám to pôjde dobre, pridajte ďalší bod…

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu