Bozk ako motivácia?

Bozk je symbolom lásky, charakterizuje všetky citové vzťahy. Od vzťahu rodičov k dieťaťu, vzťah medzi priateľmi, vzťah medzi dvoma ľuďmi.

Zázrak menom bozk

Bozk znamená omnoho viac. Spôsobuje v našom tele neuveriteľné množstvo najrôznejších fyziologických pochodov. Pri bozkávaní sa vyplavujú endorfíny, stúpa nám krvný tlak a tep sa zvyšuje až na dvojnásobok, znižuje produkciu stresových hormónov. Pri bozkávaní prežívame pozitívne emócie a tie majú vplyv na posilnenie nášho imunitného systému, má priaznivý účinok na úrovni mozgu a pomáha aj pri bolestiach hlavy. Bozk nás robí krajšími, šťastnejšími. Za zmienku stojí určite aj fakt, že pri bozku pracuje takmer 40 mimických svalov, čo vedie k lepšiemu prekrveniu kože a jej pomalšiemu stárnutiu. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sa často bozkávajú, sú sebavedomejší, zdravší a žijú dlhšie.

Prekvapivé zistenia

To, že má bozk pozitívny vplyv na nás už vieme. Čo je veľmi zaujímavé a aký má bozk význam na emocionálnu stránku dieťaťa možno mnohí ani nevedia. Deti emocionálne reagujú nielen na reakcie rodičov k samotnému dieťaťu, ale aj na vzťah medzi matkou a otcom. Deti, ktoré vidia medzi svojimi rodičmi prejavy náklonnosti ako bozky, objatia a pohladenia, sú zdravšie. Láskyplné správanie rodičov podporuje zdravie detí a navyše je nápomocné v odolnosti voči stresovým situáciám.
Pre dieťa je bozk dôležitý. Vedeli ste, že bozk dieťaťu na dobrú noc im pomáha pokojne zaspať? Ja to robím každý večer, keď ukladám syna k spánku. Prejavujem mu niekoľko krát za deň svoju lásku bozkami, objatiami a napriek tomu, že už začína byť v pubertálnom veku, za dverami domova hocikedy za mnou príde, objíme ma, pobozká a samozrejme k tomu nechýbajú slová „ľúbim ťa mami“.
Ja ako matka môžem len súhlasiť, že láskyplný vzťah rodičov má nielen vplyv na zdravie dieťaťa, ale i to, že dieťa vie prejaviť lásku ku vám.

Na záver som pre vás vybrala pár krásnych citátov o bozku:

„Bozky sú rýchlopisom lásky.“ – Dino Serge Pitigrilli
„Zamilovaní zatvárajú oči pri bozku, lebo chcú vidieť srdcom.“ – Daphne Du Maurier
„Bozky sú to, čo zostalo z reči, akou sa hovorilo v raji.“ – CONRAD Joseph
„Kto nebozkáva, je ako mŕtvy.“- Johann Wolfgang Goethe
„Pretože bozkával pomaly, jeho láska trvala ďalej.“ – Ramón Gómez de la Serna
„Posledné slova hádky sa menia na bozky.“ – František Branislav
„Keď láska už nevedela čo povedať, vynašla bozk.“ – Brigitte Bardot

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokAko spraviť aj nemožné
Ďalší článokAko byť kráľom svojho času