Otcovstvo je krásne poslanie

Pre každého muža je určite najkrajším momentom v živote, keď sa stane otcom a položia mu do náruče práve narodené dieťa. Myslím si, že nie jedenému mužovi pri narodení dieťaťa vyhŕkli slzy dojatia a šťastia. Už tu vzniká silné puto. Vzťah otca a dieťaťa je rovnako dôležitý ako vzťah matky a dieťaťa. Jeho úloha je jedinečná, nenahraditeľná a podstatná pre citový, rozumový a spoločenský vývoj dieťaťa. Nie je to len o povinnostiach a zodpovednosti, ktorú otec prevzal. Je to aj o dávaní lásky a pozornosti pre dieťa. Som vďačná za mužov, ktorí nosia svoje deti na rukách od narodenia, ktorí sa zapájajú do starostlivosti o dieťa (kŕmenie, prebaľovanie, kúpanie). Môj manžel mi veľmi pomáhal, prebaľoval, dokonca on bol ten, ktorý prvý krát kúpal nášho syna 🙂 Je krásne vidieť keď otec prejavuje lásku dieťaťu, teší sa z jeho prítomnosti. Sú to tak vzácne chvíle. Pretože čas rýchlo plynie, deti rýchlo vyrastú a takéto okamihy sú čoraz vzácnejšie.

Otec je mužský vzor

Oteckovia, venujte svojim deťom pozornosť, objímajte ich, povedzte im, že ich ľúbite. Čítajte im rozprávky, hrajte sa s nimi, zapájajte ich do svojich aktivít, spoločne športujte, vezmite ich von na prechádzku či pobicyklovať sa. Zaujímajte sa o ich svet, kamarátov, záľuby. Komunikujte s nimi a nevynechávajte ich z rodinných rozhovorov. Rozprávajte sa s nimi úprimne, otvorene, nech vo vás vidia priateľa, ktorému sa môže zdôveriť s radosťami, ale aj obavami. Pre deti je veľmi dôležité vedieť, že ste tu vždy pre nich. Venujte im slová podpory a dôvery, pretože majú veľkú moc. Pomáhate im tak stať sa sebavedomým a vyrovnaným dospelým človekom.

Otec a syn

Tento vzťah je považovaný za veľmi dôležitý, no zároveň je veľmi náročný. Správanie otca k manželke i celkovo k ženám, vo veľkej miere ovplyvňuje to, ako sa bude správať syn ku ženám. Vidím to na svojom synovi. Manžel je pozorný, pomáha mi s domácnosťou, prejavuje lásku ku mne i k synovi, občas prekvapí maličkosťou. Náš syn ho úplne kopíruje. Nedávno ma prekvapil, keď bol na školskom výlete a on si minul všetky peniažky na darček pre mňa (bola to malá šálka so srdiečkom). Otcovia by mali vedieť vyjadriť svoje pocity, podporiť odvahu, ukázať im ako sa vyrovnajú s neúspechom či sklamaním. Pre synov je veľmi dôležité vedieť, že môžu otcovi dôverovať a spoľahnúť sa na neho. Zároveň chcú, aby otec veril v ich schopnosti a vedel ich oceniť.

Otec a dcéra

Pre dievčatá je otec ochrancom, hrdinom a jej útočiskom. Najdôležitejší je spoločne strávený čas a komunikácia prvých päť rokov života. Dievčatá potom prežívajú svoju pubertu oveľa pohodovejšie. V dospelosti sú tieto ženy spokojnejšie, úspešnejšie. Vzťah otca a dcéry je veľmi dôležitý aj preto, že má vplyv na to, aké bude mať v budúcnosti dcéra vzťahy s mužmi. Sebaúcta a nezávislosť sa tiež odvíja od tohto vzťahu, preto otcovia nezabúdajte svoje dcéry nahlas obdivovať a chváliť.

 
Či už je to vzťah otec a syn, alebo otec a dcéra, deti citlivo reagujú na prítomnosť svojho otca. Deti, ktoré vyrastajú v prostredí, kde sa môžu spoľahnúť na prítomnosť oboch rodičov, sú odolnejšie voči frustrácii, majú sa v úcte a dôverujú si. Každá spoločne strávená chvíľa je dôležitá pre všetkých. Deti si osvojujú základné životné hodnoty a rozvíjajú životné zásady pozorovaním otca v každodennom živote.
V nedeľu máme Deň otcov. I keď je tento sviatok menej oslavovaný ako Deň matiek, vy predsa viete, ako veľmi sú pre nás dôležitý naši oteckovia 🙂 Spomeňte si na nich nielen v tento krásny deň, ale i po iné dni. Veď najdôležitejšie veci v živote nie sú veci, ale spoločne strávené chvíle. Môžete ho potešiť denníkom, zošitom a perom, alebo nejakou peknou knihou.

Na záver som vybrala 10 najkrajších citátov o otcovstve:

„Nemyslím si, že by v detstve bola akákoľvek potreba tak silná, ako potreba po otcovej ochrane.“ – Sigmund Freud
„Keď som mal 20 rokov, myslel som si, že môj otec je idiot. Keď som mal 30 rokov, sem-tam som si myslel, že má celkom pravdu. Keď som mal 40 rokov, tak som si myslel, že to bol celkom múdry chlap. A keď som mal 50 rokov, povedal som si – keby tu bol a poradil mi!“ – Tomáš Baťa
„Tá najlepšia vlastnosť, ktorú môže otec naučiť svojho syna, je úcta k ženám.“ – Neznámy autor
„Môj otec mi dal ten najväčší dar, aký len niekto môže niekomu dať. Veril vo mňa.“ – Jim Valvano
„V živote muža a ženy neexistuje magickejší okamih, ako chvíľa, keď sa stanú otcom a matkou.“ – Neznámy autor
„Kto zaspáva v náručí otca, nebojí sa prebudenia.“ – Jean Jacques Rousseau
„Otec nie je niekto, o koho sa môžeš opierať, ale niekto, kto ťa z toho tvojho sklonu stále sa na niekoho držať vyslobodzuje.“ – Anthony de Mello
„V deň keď spoznáš, že tvoj otec mal pravdu, máš syna, ktorý je presvedčený, že nemáš pravdu.“ – Neznámy autor
„Najväčšia vec, ktorú môže otec urobiť pre svoje deti, je milovať ich mamu.“ – Theodor Martin Hesburgh
„Každý otec by mal pamätať, že jedného dňa bude jeho syn nasledovať jeho vzor, namiesto rád.“ – Cherles F. Kettering

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokSila vďaky…
Ďalší článokČo v nás prebúdza hudba