Tisíc podôb priateľstva a predsa to pravé (+ darček)

Existuje vôbec definícia priateľstva, ktorá dokáže obsiahnuť všetko, čo tento nadzemský zážitok ponúka? Alebo racionálnym pitvaním riskujeme stratu poézie a mágie, ktorá sa v priateľstve skrýva? Čo ak nič na kvalite priateľstva nemení skutočnosť, či ľudia spolu strávia niekoľko dekád rokov alebo len niekoľko vzletných chvíľ, ktoré však zamrznú v čase a vypália sa do našich životov ako nemiznúci cejch? Môže priateľstvo byť tancom medzi takýmito svetmi?
Úprimne verím, že priateľstvo je azylovou pôdou, kde miznú rozdiely veku, skúseností, statusu, pohlavia, postihnutia, vzdialenosti, chýb minulosti či kultúr a náboženstiev. Že je to časopriestor, kde ostávajú iba srdcia a úprimný rozhovor medzi nimi. Aj preto by som rada týmto článkom vzdala poctu všetkým priateľstvám, ktoré medzi ľudskými bytosťami a zvyškom sveta dokázali vzísť. Pretože verím v potenciál ľudskosti, ktorý v sebe nosíme a ktorý je zárodkom zmeny k lepšej budúcnosti. Mementom a darčekom nech Vám je krásne animované video Cuerdas v závere článku, kde slovo priateľstvo plne demonštruje svoj význam.
Tak ako sa podoba priateľstiev líši, tak čaro, ktoré je v nich obsiahnuté, ostáva čímsi rovnaké. Tak ako krása žien je iná v závislosti od kultúry, epochy či subjektívneho vkusu, ale otlačok, ktorý dokázala zanechať naprieč líniou ľudstva, je nezameniteľný. Presne tak máme priateľov, ktorých poznáme celý život, boli s nami pri všetkých našich úspechoch i neúspechoch, videli nás v každej farbe, a vyliali sme pred nimi všetky svoje odtiene.
Máme však i priateľov, ktorých vidíme len niekoľko krát v živote, ale hĺbka tých stretnutí nás poznačí na celý život. Máme priateľov, ktorí nás vždy dokázali rozosmiať. A iných, pri ktorých smieme bez obáv plakať. Priatelia, ktorí nám láska vo prepáčia všetky naše nesplnené sľuby a prešľapy, ale priateľmi sú i tí, ktorí nám úprimne do očí vedia povedať tie najnepríjemnejšie pravdy. Takí, čo sú rovnakí blázni ako my. Ale i takí, s ktorými vytvárame najväčšie kontrasty sveta a napriek (alebo vďaka tomu), sa vieme vždy obohatiť a posunúť. Verím, že existuje toľko podôb priateľstva, koľko ľudských duší.

Pre mňa osobne je priateľom človek, ktorý obohacuje môj život a zároveň dáva priestor veciam byť presne také, aké sú. Či už v tom najmenšom detaile obyčajného dňa alebo veľkej otázke bytia. Niekto, kto ma núti byť lepším človekom, ale zároveň viem, že nikdy nemusím opustiť seba. Čím hlbší a autentickejší človek je, tým viac ponúka takýto priestor aj pre hĺbku a ozajstnosť toho druhého.

Ale pozor.

Hoci hĺbka priateľstva sa mení od hĺbky samotného človeka a nie od počtu splnených požiadaviek, verím tiež tomu, že priateľstvo na to aby žilo, potrebuje obe strany. Napokon, je to živý vzťah. Prirodzene sa premieňa to, kto vedie túto malú úniu vpred – raz jeden a raz zas druhý. Ale dlhodobo nedokáže existovať niečo, kde iba jeden dáva a druhý berie. To je parazitizmus a nie priateľský zväzok. Preto si dávajme viac pozor na to, či neberieme chvíle so svojimi priateľmi viac ako samozrejmosť, než ako dar. Či nechýba pre zachovanie rovnováhy aj náš podiel – vložiť do sveta nášho priateľstva aj naše srdce a pozornosť pre toho druhého. A platí to i opačne.
Preto ak máte niekedy pocit, že je ťažké nájsť si v dnešnej dobe skutočných priateľov, skúste otočiť hľadáčik. Skúste sami vytvoriť priestor, kde môžu byť ľudia sami sebou, slobodní, silní i zraniteľní, nedokonalí i božskí. Skúste sa pozrieť na ľudí inými očami. Skúste sa na seba pozrieť inými očami a byť priateľom i sebe. Vnímať ľudí bez priečinkov – výhodný, nevýhodný, ochotný, neochotný, podobný, iný. Každý z nás má najväčší potenciál byť niekomu priateľom a byť niečí priateľ. Byť priateľom je rozhodnutie, nie výsledok.
Ku dňu najlepších priateľov máte príležitosť, urobiť veci jedinečne. Ako prejav vďaky ich obdarovať milým darčekom. Špeciálne na tento deň máme pre vás zľavu, pri kúpe jedného máte druhý za polovičnú cenu. Darček pre svojich najlepších priateľov nájdete TU.

Krásne animované video Cuerdas

https://eduworld.sk/cd/redakcia/2823/video-krasny-dojimavy-pribeh-o-nezistnej-pomoci-priatelstve-a-velkom-srdci 
… každý si v živote zaslúži stretnúť „svoju Máriu“ …

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článok10 najkrajších citátov o deťoch
Ďalší článokSila vďaky…