Recept na šťastnejší a zdravší život vďaka niekoľkým minútam denne

Predstavme si seba. Pokojných, oddýchnutých, s dobrým zdravím, bez prebytočných kíl, množstvom energie, kreatívnymi nápadmi a dobrými vzťahmi naokolo. Realita, za ktorou mnohí smerujeme, ale niekedy beznádejne pokrčíme plecami a smutne sa rozhliadame, ktorým smerom sa vlastne pustiť skôr. Ale čo ak existuje cesta, človeku tak veľmi prirodzená a zaberajúca niekoľko minút denne, ktorá dokáže tieto benefity obsiahnuť naraz? Vydali by ste sa po nej?
Nejde o žiadnu alchýmiu, zázračnú mantru ani tabletku “Solve everything ©”. Ide o niekoľko malých krokov naprieč naším životom. Tentokrát vlastne doslova. Ide o chôdzu. Zvraštilo sa Vám čelo a pocit nádeje spľasol v prvej milisekunde a už smerujete na krížik v pravom rohu? Že chôdza? Obyčajná chôdza? Nuž, presne tak. Aktivita človeku najprirodzenejšia, a v prírode medzi ostatnými tvormi na planéte jedinečná. Najlacnejšia, najdostupnejšia a najjednoduchšia športová aktivita na svete, ku ktorej telo ani nemusíte nútiť. Dar, ktorého sme si s nárastom nás presúvajúcich prostriedkov prestali vážiť. A platíme za to krutú daň. A pritom, podľa mnohých vedeckých štúdií stačí 30 minút denne a život sa mení od základov.

Aké je optimum?

Určite ste sa stretli so stáročia starým odporúčaním vykonať 10000 krokov za deň. Predstavuje to cca 6-7 kilometrov, v závislosti od dĺžky kroku. Priemerným krokom táto dĺžka zaberie približne hodinu a štvrť času. Ak nepatríte k ľuďom s aktívnym zamestnaním, ako sú servírky či zdravotné sestry, je veľký predpoklad, že toto krokové optimum nedosahujete. Ale stačí len málo k tomu, aby sa to zmenilo a aby Vám život zaplavilo množstvo benefitov.

1. Zdravie

Vďaka kráčaniu pomáhame mnohým procesom v našom tele, ktoré je sústavou svalov najrozličnejších veľkostí. Chôdza nás núti mať telo spevnené a v pohybe, čím preventívne predchádzame problémom s kĺbmi, chrbticou a ochabnutým kostrovým svalstvom.
 Ale čo hladké svaly tvoriace tráviace ústrojenstvo? Všimli ste si, ako lepšie Vám trávi, keď sa po jedle prejdete namiesto toho, aby ste sedeli alebo si ľahli? Celé telo je prepojené a okrem celkového naštartovania metabolizmu pri chôdzi zapájame práve aj brušné svaly, ktoré masírujú naše vnútornosti. Navyše, tráviaca sústava je centrom imunity. Preto ak skombinujete pobyt na čerstvom vzduchu s chôdzou a dobrou stravou, choroby Vás budú zďaleka obchádzať.
Srdce, akokoľvek poetické, je taktiež iba sval. A svaly fungujú na kyslík 🙂 S celou tou dlhočiznou sústavou ciev v našom tele Vám poďakujú, že vďaka pohybu majú v sebe optimálny tlak, sú lepšie prekrvené, pevnejšie, prečistenejšie a viac vydržia.

2. Zníženie miery úzkostí, depresií a zlepšenie spánku

Spomínané chemické procesy v metabolizme, majú obrovský dopad majú na náš mozog a psychiku. Ľudia, ktorí sa pravidelne prechádzajú, sú dokázateľne menej depresívni či neurotickí, majú oveľa viac energie (nie je v tele “zaseknutá”) a majú kvalitnejší spánok. To vďaka dostatku kyslíka, potrebnému vitamínu D zo slnečného žiarenia (denná dávka sa rovná 15 minútam pobytu na Slnku), endorfínom a pod. Ale i rozmanitosť prírody, či všímanie si príbehov iných ľudí nás zasadzuje do celku života, vytrháva nás z izolovanosti a ponúka iné perspektívy na vlastné problémy.

3. Sebadôvera

Ak sa rozhodnete urobiť si z chôdze súčasť svojej dennej rutiny, určite sa stretnete s momentmi zlého počasia, nechute, a sebaprekonávania. Ale práve tieto okamihy, kedy musíme naše automatické (v pohodlí nás držiace) programy silou vôle prekročiť, z nás robia ľudí, ktorí sú vytrvalejší, sebavedomejší, vedia z problémov urobiť výzvu, a dokončujú veci. A hlavne, sú so sebou spokojnejší. Pretože ten pocit po návrate z prechádzky, hoci sa Vám na začiatku vôbec nechcelo, rozhodne stojí za to.

4. Kreativita a stíšenie sa


Riešite obtiažny projektový problém, hľadáte názov kampane, zamýšľate sa nad tým ako smerovať Váš život či oživiť partnerský vzťah? Choďte sa prejsť. Či už odbehnete z práce, vezmete von psa alebo dieťa naložíte do kočíka (či šatky), zmeňte prostredie. Chôdza Vám ponúka vnímanie nových podnetov a inšpirácii, a tým sa Vám spúšťajú nové asociácie a prichádzajú nečakané nápady. Asi mi dáte za pravdu, že tá biela stena v kancelárii či doma Vám veľa nových inšpirácii neprináša. Mozog má rád zmenu a kyslík 🙂

5. Dobré vzťahy s okolím

Niekedy máme problém vyhradiť si čas iba pre seba. Považujeme to za luxus. Ja verím skôr tomu, že je to nutnosť. Potrebujeme byť sami, aby sme dokázali byť s ľuďmi. Doprajte si čas na vypnutie a meditovanie v chôdzi. V práci zažívame veľkú mieru stresových impulzov, naše hlavy sú preplnené, a po príchode domov nás čaká ďalší kolotoč povinností. Polhodinová duševná hygiena na čerstvom vzduchu kým prídete domov alebo do práce či školy, z Vás urobí iného človeka.

6. Byť štíhli a fit

Ak si zvolíme trochu svižnejšie tempo, dokážeme “obyčajnou” chôdzou schudnúť prebytočné kilá. Zadok sa spevní, nohy prirodzene štíhlejú. Chôdza je skvelou náhradou za športovanie pre ľudí, ktorých neláka beh ani iné cvičenia. Taktiež aj pre tých, ktorí sú radi fyzicky aktívni – pokiaľ máte rest vo svojom diári, nestihli ste si zacvičiť, chôdza navyše Vám tie výčitky určite vykompenzuje.

Tip na záver: Viete správne kráčať?

Som presvedčená o tom, že časť ľudstva zabúda chodiť. V dôsledku našej sedavej spoločnosti, prebytku dopravných prostriedkov a pohodlia, sa menia aj naše fyzické predispozície a odkláňame sa od prirodzeného držania tela. Porovnajte si len deti a dospelých. Avšak verte mi, keď pocítite ten rozdiel v príleve energie, rýchlo si zvyknete späť ;-).

Princípy správnej chôdze:

  • telo držať vzpriamené
  • panvu podsadiť a bruško jemne spevnené
  • ramená ťahať dozadu a dole, lopatky k sebe
  • chodidlá opierať o tri body (päta, palec, malíčková hrana)
  • hlavu nepredkláňať, ale zatiahnuť trochu vzad (áno, jemný pocit dvojitej brady dámy :-))
  • ťahať sa temenom hlavy k nebu
  • a pravidelne dýchať.

Pozn. Odpusťte nasledovnú krutosť. Ale niekedy je hnev najlepším motorom 😉
Tento recept chôdze nie je samozrejme pre každého. Je nevhodný pre ľudí, ktorí radi vedú stresujúci a hektický život, nachádzajú zmysel života v sebaľútosti a pasivite, lenivosť a nuda je ich oltárom, rozprávanie o pribúdajúcich zdravotných problémoch je ich obľúbená konverzačná téma, aktívnu snahu o zmenu s obľubou hejtujú a pár minút prekonania sa považujú za prežitok, moderné trendy a zbytočnosť. Veď čo je krajšie ako byť nevrlou príťažou pre seba, svojho partnera, kolegov a deti? La Dolce Vita!
Stop talking and let´s get walking  🙂

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu