Čo nás môžu maľované krížovky naučiť o cieľoch

Poznáte maľované krížovky? Veľa štvorčekov s číslami na boku, ktoré hovoria o tom, koľko je v danom riadku, či stĺpci, vymaľovaných štvorčekov. Ľudia dokážu stráviť množstvo času ich lúštením, či lepšie povedané vyfarbovaním týchto „zábaviek“.

Čo však majú maľované krížovky spoločné s cieľmi?

Hneď vám to prezradím, a aj to, ako som na to prišiel…

Minule sme spolu s Paťkou na dovolenke sedeli a užívali si pohodu práve lúštením takejto krížovky. Prepočítavali sme štvorčeky, zafarbovali jedno políčko za druhým. Mimochodom, ak chcete niekedy zažiť prítomný okamih, je to super spôsob, ako to dosiahnuť, pretože ak chcete vylúštiť krížovku spávne, nesmiete si nič domýšľať ani predpokladať – musíte len vnímať to, čo tam skutočne je. Byť tu a teraz. Dobre, poďme ale späť k našej poučnej krížovke…

Už sa z pôvodne čistej strany začal vynárať zubatý obraz niečoho. Čo je to? Vzdialili sme krížovku od seba ďalej, aby sme lepšie rozoznali, čo to bude: „Asi nejaká ruka. Možno taký palec hore ako LIKE na Facebooku.“

Vtedy som ešte netušil, že za týmto obrazom odhalím oveľa viac…

Položili sme si krížovku opäť bližšie k sebe a sústredili sa na čísla, ktoré určovali, koľko štvorčekov vyfarbiť. Boli tam samé jednotky, dvojky, jednotky, dvojky. A tak sme opäť počítali a vyfarbovali. Jeden, dva, medzera, jeden, medzera, jeden, dva…

Znovu som chcel rýchlo zistiť, čo to bude za zubatý obraz, ktorý postupne vypĺňame. Vzdialil som sa teda od krížovky, kým Paťka počítala ďalej jednotky, dvojky, jednotky, dvojky.

„LIKE to nebude, ibaže by mal ten človek zlomený palec, :)“ povedal som.

Stále som pozeral na obraz z diaľky a snažil sa vydedukovať, čo kreslíme, kým Paťka postupne dopĺňala ďalší a ďalší štvorček. Bolo mi jasné, že je to ruka, no čo to tam v rohu má?

A odrazu som si to uvedomil… Nie obraz, ktorý sme vyfarbovali, ale niečo dôležitejšie.

Kým som mal krížovku blízko pri sebe, vnímal som jednotky a dvojky a vedel som dopĺňať štvorčeky. Vedel som pomôcť s vylúštením krížovky. Nevidel som však a nevnímal, aký obraz vlastne vytvárame, kým som sa nevzdialil.

Keď som sa pozeral na obraz z diaľky – z nadhľadu, videl som jasne obraz a nakoniec som ho aj uhádol prvý. Nemal som však ani tušenie, kde sú tie jednotky a dvojky, ktoré treba vyfarbiť. Mohol som hovoriť Paťke, čo si myslím, že to bude, no nedokázal som jej pomôcť s lúštením maličkých políčok. A zároveň, ona by nevedela, čo vlastne lúšti, keby zostala sústredená len na jednotky a dvojky.

Ciele sú ako maľované krížovky

Keď sa príliš dlho sústredíte na množstvo každodenných detailných úloh, ktoré treba vykonať, môžete stratiť prehľad nad veľkým obrazom, ktorý maľujete a zabudnúť, čo to vlastne robíte, prečo to robíte a o čo v skutočnosti ide.

Ak zaujmete pozíciu, kde vidíte celú vec z nadhľadu, nedokážete mať už taký prehľad o detailných úlohách, aby ste dokázali vykonávať drobné dôležité úlohy, ktoré posunú vás alebo celý váš tím bližšie k cieľu.

Dôležité sú však obe úlohy. Jedna bez druhej nemôže existovať, pretože sú dvoma opačnými stranami jednej mince.

Bez nadhľadu nepocítite radosť, motiváciou a inšpiráciu z maľovania vášho cieľa. Nakoniec, ako by ste sa cítili, keby ste vylúštili všetky políčka v krížovke, ale nedokázali by ste sa pozrieť na to, čo ste vlastne vytvorili?

A pozeraním sa na cieľ len z výšky, bez zahĺbenia sa do detailov, by sa vám nikdy nepodarilo vyfarbiť tie správne štvorčeky, aby ste nakoniec dostali obraz, ktorý z nadhľadu jasne vidíte vo svojej mysli.

Či už na niečom pracujete sami, ste súčasťou tímu alebo vediete ľudí, začnite vnímať tieto dve strany realizácie cieľov, napríklad takto…

Ak pracujete väčšinou len z nadhľadu, vyberte si tento týždeň jednu vec, do ktorej sa zahĺbite a vykonáte ju vy osobne. Získate úžasný pocit z vykonanej práce, ktorú je skutočne za vami vidieť.

Ak ste skôr človekom, ktorý rieši malé úlohy, no nevníma celý obraz, pozrite sa na celú vec s odstupom. Porozprávajte sa o svojej práci s niekým, kto vníma práve ten veľký obraz a precíťte to, čo robíte z novej perspektívy. Otvorí vám to oči a možno práve v tom opäť objavíte inšpiráciu a nadšenie – ako vtedy, keď uhádnete, čo bude výsledkom maľovenaj krížovky skôr, ako ju celú vylúštite.

PS: Ten obraz, ktorý sme vylúštili, bola ruka, ktorá držala starý mobil. 🙂

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu