Máte načítané motivačné knihy? A čo ďalej?

Knihy sú skvelá vec. Či už čítate odborné, beletriu, básne alebo blogy, všade sa môžete naučiť niečo nové či si oddýchnuť. Dôvodov, prečo čítať knihy, je veľa. Každý má svoj vlastný.

Keď čítate osobnostno rozvojové knihy, váš cieľ je celkom jasný. Rozvíjať sa. Lenže skôr či neskôr zistíte niečo nepríjemné.

Máte toho načítané tony od predu aj odzadu. Motivačných kníh máte toľko, že sa vám pomaly, môžu aj poličky prehýbať. Avšak máte pocit, že je to všetko akoby dookola to isté len v inom šate? Že nič nové pod slnkom už sa nedá vymyslieť?

Omyl. Dá. A je toho veľa z osobnostného rozvoja, čo sa ešte dá naučiť. Na to ale musíte hľadať niečo iné, ako len motivačné knihy na prvotné nakopnutie sa.

Existuje mnoho ďalších skvelých kníh s myšlienkami, o ktorých ani len netušíte a ani by vám možno nenapadlo ich čítať.

Pritom práve tie vás v neskorších fázach dokážu posunúť ďalej. Pamätajte si, že čo vás dostalo na jedno miesto, vás nemusí dostať ďalej.

Takže čo teraz, ak máte pocit, že motivačné knihy vám už nemajú čo dať? Vyskúšajte niektoré z nasledujúcich oblastí.

Psychológia

Keď sa povie psychológia, čo vám napadne ako prvé? Nejaká terapia, kde človek leží na gauči a rozpráva svoje príbehy terapeutovi? Toto je, nanešťastie, bežná predstava toho, čo je psychológia. A to je škoda, pretože je toho oveľa viac.

Psychológia je naozaj široká vedná disciplína. Okrem terapeutických postupov pre odborníkov ponúka aj tony zaujímavých objavov pre bežných ľudí do bežného života.

Nepotrebujete zvládať stres a napätie? Robiť lepšie rozhodnutia? Mať viac pod kontrolou svoje emócie, rýchlejšie sa učiť?

Na všetky tieto problémy má psychológia odpovede. Do veľkej miery vie, prečo vzniká stres, ako ho zvládať, čo ovplyvňuje naše rozhodnutia, kedy máme tendenciu sa rozhodovať nesprávne, zlepšiť si pamäť, ako byť v niečom dobrý už za pol roka a nie za 2 veľmi namáhavou prácou?

Prakticky čokoľvek si zmyslíte z bežného života, čítanie psychológie vám dokáže poskytnúť metódy, ako to dokázať.

Filozofia

Asi vám netreba predstavovať mená ako Descartes, Kierkegaard, Platón… Mená poznáte. Veď sa o nich učí na školách. Ale poznáte aj ich myšlienky? Vedieť o nich a poznať ich myšlienky sú dve rôzne veci.

Napríklad, vedeli ste, že Kierkegaard bol prvým existenciálnym filozofom a zaoberal sa vážnymi životnými otázkami, situáciami ako úzkosť či zmysel života? Jeho práce ovplyvnili tých najlepších psychoterapeutov na zložité existenciálne otázky ako Viktor Frank, Erich Fromm, Carl Rogers či Rollo May.

Samozrejme, tie mená vám nemusia nič hovoriť, ak sa nepohybujete v psychologických kruhoch. Ale pomohli množstvu ľudí v ťažkých životných situáciách. Prečo? Lebo poznali prácu Kierkegaarda a svoje postupy založili na jeho myšlienkach.

Poznáte Kierkegaarda. Ale zobrali ste do ruky aj jeho knihy?

On pritom nie je jediný skvelý filozof. Grécky mysliteľ Epictetos by mal tiež byť vo vašej knižnici, pretože ten sa, okrem iného, zaoberal otázkou, ako žiť spokojný život s tým, čo máte.

Ja som si dlho myslel, že filozofia je jedna veľká a zložitá nuda. No keď som ju uvidel aj z tejto stránky, začala byť oveľa zaujímavejšia.

Životopisy a autobiografie

Mali ste v detstve nejaký vzor? Obľúbenú postavičku z rozprávky alebo knihy a chceli ste byť presne ako oni?

A ostalo vám to aj v dospeláckom svete? Máte nejakého úspešného človeka, ktorého obdivujete? Jeho vlastnosti, schopnosti, veci, ktoré robí a chceli by ste mu byť podobný? Prípadne sa poučiť z jeho cesty?

Môžete tak urobiť, aj keď tí ľudia už nežijú alebo nemáte možnosť ich osobne stretnúť a učiť sa od nich. Ako? Z ich autobiografií alebo biografií, ktoré o nich napísali iní ľudia, ktorí  boli súčasťou ich životov, alebo ich život študovali.

Môžete sa dozvedieť naozaj veľa od ich životných príbehov a skúsenosti, ktoré ich formovali, až po spôsob myslenia, akým sa v živote riadia.

Slovo na záver

Na záver len jedno dôležité upozornenie. Takéto čítanie nie je len o tom, že sa namotivujete a cítite sa dobre, že ste sa niečo nové dozvedeli. Je to aj o tom, že aktívne čítate medzi riadkami a čítate pre maximálne porozumenie textu, aby ste sa nielen dobre cítili, ale vás to aj vnútorne zmenilo a dokonale ste to ovládali v praxi.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu