Horská dráha pocitov

Pocity ovplyvňujú náš život viac, než čokoľvek iné. Vedia nás povzbudiť a priniesť k výšinám, ale vedia nás stiahnuť do najtmavších hlbín. Avšak vo chvíli, keď sa v nás nejaký pocit objaví, je tam z plne opodstatneného hľadiska a nie je tam nevhodne, ako si zvykneme myslieť. Naše pocity sú najlepší identifikátor toho, že sa niečo deje, a majú oveľa rýchlejšiu odozvu než náš vedomý aparát. Sú to inštinkty našej duše, ktoré sa nemýlia. Ako im však porozumieť?

Prvotné pocity

Prvotné pocity sú odozvou nášho vnútorného sveta na to, čo sa deje. Preto aj najbližšie, keď niečo cítite, hoci Vám to príde zdanlivo nepodstatné alebo mimo kontextu, pomyslite si na to, že tento pocit je ako prvý posol, ktorý Vám priniesol správu. Že sa nejaké zranenie aktivovalo, že ste opäť prekročili svoju hranicu, alebo že práve vychádzate zo svojej zóny komfortu a i. Takže význam emócií je obrovský a veľmi výživný.

Ale pozor. Je veľký rozdiel medzi vnímaním našich pocitov a tým, ako zareagujeme. Je rozdiel v tom cítiť hnev, byť si ho vedomý, a rozdiel vykričať sa na všetkých naokolo a niekoho zbiť. Takáto reakcia je práve dôkazom automatického konania, kedy nenačúvame vedome a s pozornosťou našim emóciám, ale slepo ich počúvame. To je práve to, keď sa cítime ako na horskej dráhe a čo pocit, to iná naša reakcia v pol minútových intervaloch.

„Je veľký rozdiel medzi vnímaním našich pocitov a tým, ako zareagujeme.“

Sloboda v pocitoch = sloboda v postojoch

Mnohí učitelia a terapeuti duše hovoria o tom, že to, čo sa nám v živote prihodí, nemôžeme veľmi ovplyvniť, ale to, ako sa k danej veci postavíme, áno (pozitívne myslenie je jedna vec, ale keď sa máte v živote nejakú lekciu naučiť, hold, príde). Naše postoje k situáciám nášho života sa tak môžu stať slobodou, o ktorej mnohí snívame a po ktorej túžime. A to nezávisle na tom, či sa jedná o podnety z vonkajšieho sveta alebo z nášho vnútra.

Meteorologická stať

Naše pocity sa tiež dajú prirovnať k počasiu. Jeden deň slnečno, druhý deň oblačno. Ďalšie štyri dni krupobytie. Potom týždeň bezvetrie a slnko. Neustála zmena a pohyb. Poznáme to asi mnohí. A tak, ako každý z nás obľubuje nejaký typ počasia viac a iný vôbec, tak je to aj s pocitmi. Aj preto sme si zvykli rozdeľovať pocity na negatívne a pozitívne. Ale v skutočnosti tomu tak nie je. Pocit je jednoducho pocit, presne tak, ako meteorologické zmeny sú stále počasím. Vystihuje to i táto krásna myšlienka: „Neexistuje zlé počasie. Existuje iba zle oblečený človek.“ Transformujme to na pocity. Neexistuje zlý pocit. Existuje iba nedobre nastavený postoj (k nemu).

„Čím skôr pocit zavnímame, tým je jemnejší a informatívnejší. Čím neskôr, tým väčší rozmer nadobúda, objavuje sa častejšie, pretože potrebuje prekričať viac stien a dverí, aby bol videný a vypočutý.“

Pocitové manévre

Takže pocit nie je v skutočnosti ani negatívny, ani pozitívny.  Je presne akurát, vhodný a na mieste. A čím skôr ho zavnímame, tým je jemnejší a informatívnejší. Čím neskôr, tým väčší rozmer nadobúda, objavuje sa častejšie, pretože potrebuje prekričať viac stien a dverí, aby bol videný a vypočutý. Veď je to elitný posol našej duše. Ako by sa mohol vrátiť s tým, že nesplnil misiu? A tak bude hľadať stále spôsoby, ako sa zjaviť a ukázať. A prečo to má také ťažké? Nuž, pretože existuje 5 spôsobov, ako sa k našim pocitom staviame. Nemecká učiteľka meditácie, Marie Mannschatz zhrnula, že konkrétne môžeme:

  1. byť nimi priťahovaní,
  2. pred nimi utekať,
  3. proti nim bojovať,
  4. popierať ich alebo sa im vyhýbať,
  5. akceptovať ich.

Príklady 1 – 4. vidíme v tisícich podobách v prírode. Možnosť č. 5 – prijatie a akceptácia je už exkluzívna, a jej rozvíjanie v podstate náleží iba bytostiam, ktoré sú obdarené rozumom. Ako je napríklad človek.

Vízia slobody, jednoty a radosti

Po stáročia hľadajú múdri ľudia cestu k porozumeniu svojich pocitov. Ako ich najprv vypočuť, porozumieť im a až potom sa slobodne rozhodnúť ako ďalej. Ak patríte k temperamentným osobnostiam, na ktorých druhí vidia ich pocity ešte skôr, ako si ich uvedomíte vy sami alebo zvyknete popierať svoje pocity a máte nalinkované predstavy, ako sa v každej chvíli cítiť (a nie vždy sa Vaše skutočné pocity s týmto rozpisom zhodujú), tak Vám možnosť vnímať svoje pocity a porozumieť im môže prísť ako nonsens. Ale je to jedna z najlepších jázd, aké by ste mohli zažiť. Ale o tom už nabudúce. 😉

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu