5 tipov ako zaviesť teóriu do praxe a zrealizovať svoj cieľ (5. časť: Cieľ za 1 rok)

S týmto má problém asi najviac ľudí…

Na seminári v teórii vyzerá a znie všetko krásne. Všetci sú namotivovaní, vieme, čo by sme mali robiť, máte plno energie a svet je gombička. No ako na potvoru vždy potom príde ten „hlúpy pondelok“ a vy zistíte, že zaviesť všetku tú krásne znejúcu teóriu do praxe je odrazu celkom ťažké.

Čo s tým?

Tiež som to zažil a videl som stovky ľudí, na ktorých si tiež počkal ten „hlúpy pondelok“ a tak z praxe nebolo takmer vôbec nič. Nie je to však „hlúpy pondelok“, ktorý na vás číha.

Je tam niečo iné. Oveľa silnejšie.

Kontroluje to vašu chuť, či nechuť konať. Ovláda vašu logiku. Spúšťa strach, obavy a dokáže vám mihnutím oka vložiť do hlavy myšlienku, že na to nemáte potrebné vlastnosti. Stalo sa vám to už niekedy?

Dobrá správa je, že nič z toho nie je pravda

Nechuť pustiť sa do činnosti a zmeniť niečo vo svojom zaužívanom spôsobe myslenia a konania, je úplne prirodzené. Môžem vám garantovať, že touto nechuťou, prokrastináciou, obavami, strachom (nazvite si to ako chcete), prechádza každý, keď chce niečo zmeniť.

Prezradím vám tajomstvo…

Keď sa vám nechce, keď máte obavy a strach, keď prokrastinujete a nerobíte veci, ktoré viete, že by vám pomohli, v tom momente vás ovládajú vaše zaužívané spôsoby myslenia a správania – vaše paradigmy.

V predošlých článkoch sme už hovorili o tom:
1. ako zistiť, čo chcete,
2. ako udržať svoj cieľ pred očami,
3. ako prekonať strach a podvedomé programy,
4. ako sa obklopiť správnymi ľuďmi.

Táto séria by však nebola kompletná bez návodu, ako všetku tú teóriu zaviesť do praxe – tak, aby vás pri tom vaše staré paradigmy neovládali. Poďme na to…

1. Mentálna príprava

Pripravte sa na to, že vaše staré programy a zaužívané vzorce myslenia a správania, vás môžu odhovárať od toho, čo skutočne chcete. Niekedy to robia dosť intenzívne a nepríjemne. Môžete z času na čas cítiť obavu, strach, mať pocit, že je to na vás príliš ťažké, že nemáte šancu, že sa vám nechce…

Opakujem, môže sa to stať. NEznamená to, že ste zlyhali alebo robíte niečo zle. Neznamená to, že okolnosti, ktorých sa bojíte, sú nevyhnutne reálne – aj keď to tak vyzerá. Najčastejšie sa budete tak cítiť preto, že vaše staré programy a paradigmy nechcú, aby ste sa zmenili. To je všetko.

Prečítajte si tento bod ešte raz, aby ste si naň spomenuli, keď to budete potrebovať.

2. 2 minúty, ktoré majú hodnotu zlata

Čítajte to, čo vás naladí na myšlienky a pocity, ktoré chcete mať a cítiť. Toto je dôležité. Čítajte to, čo vás inšpiruje, čo vás vytiahne hore, čo vás povzbudí.

Neviem ako vy, ale ja si každú noc nabíjam telefón. Čítanie nabije vás – energiou a myšlienkami, ktoré vám pomôžu.

Prečo 2 minúty?

Pretože 2 minúty si zaručene viete nájsť každé ráno a vaše staré programy vám nemôžu povedať: „Nemám na 2 minúty čas.“

Ak budete čítať ďalej, tým lepšie. Na začiatok stačia 2 minúty a všetko navyše je bonus.

3. Plán, ktorý určite zvládnete

Hlavný dôvod, prečo ľudia nedosahujú svoje ciele je ten, že ich nemajú. Spravte si plán. Napíšte si menšie ciele, ktoré vám pomôžu aspoň trochu sa priblížiť k vašej vízii. A potom sa sústreďte na zrealizovanie jednotlivých krokov.

4. Vytvorte si úspešné zvyky, takto…

Téma zvykov by mohla byť na celú knihu a skvelé praktické cvičenie o tom, ako si vytvoriť nový úspešný zvyk nájdete aj v I Can Academy Motivačnom diári 2020. Prezradím vám však najdôležitejšiu zásadu, ktorú nedodržiavajú všetci tí, ktorí si dajú novoročné predsavzatie a po týždni sú späť tam, kde boli.

Začnite v malom. Začnite v nezmyselne malom.

Chcete príklad?

Pozrite sa vyššie na bod číslo 2. Keby som vám povedal, aby ste čítali každé ráno 1 hodinu, ani by ste nezačali. Keď je však váš cieľ čítať len 2 minúty, je tu šanca, že sa začítate a budete niekedy čítať aj tú hodinu. 🙂

Aké predsavzatia si však dáva väčšina ľudí?

„Budem chodiť 4x do týždňa cvičiť.“
„Každý deň budem behať 2 kilometre.“
„Každý deň sa naučím 20 anglických slovíčok.“

Na niečo také vaša myseľ ľahko vymyslí výhovorku, aby ste to odložili na neskôr. Začnite v malom, skončíte vo veľkom.

5. Poistka vo forme podporného partnera

Ak by ste mali z tohto zoznamu spraviť len jednu vec, prosím vás, urobte toto!

Nájdite si niekoho, s kým sa budete vzájomne podporovať a kontrolovať, ako postupujete. Bude vás nielen podporovať, ale budete sa mu aj zodpovedať, či ste spravili to, čo ste sľúbili. A opačne.

Ak toto skutočne spravíte a budete sa nielen podporovať, ale aj zodpovedať, skoncujete so všetkými: „Mne sa nechce, odložím si to na neskôr, teraz som obeť okolností…“

Pokiaľ takého partnera zatiaľ nemáte, skvelým pomocníkom vám bude I Can Academy Motivačný diár 2020, ktorý podporného partnera zastúpi a nakoniec vám ho pomôže nájsť.

Nájdete v ňom aplikovaných všetkých 5 tipov, o ktorých som vám dnes napísal: mentálnu prípravu, každodennú inšpiráciu, miesto pre vaše ciele a plány, návod a pomoc pri vytváraní nových zvykov a prístup do podpornej I Can Diár komunity, kde budeme na seba aj dozerať.

A teraz, choďte do toho!

  1. Zistite, čo chcete.
  2. Rozkúskujte si svoj cieľ na menšie časti, držte si ho pred očami.
  3. Pamätajte, že väčšina strachov vychádza z vašich zaužívaných programov, ktoré sa nechcú zmeniť.
  4. Obklopte sa správnymi ľuďmi.
  5. Zaveďte teóriu do praxe.

A ak potrebujete podporu počas celého roka robte si cvičenia a využívajte naplno všetko, čo nájdete v I Can Academy Motivačnom diári 2020.

PS: Aby sa vám všetko, čo som písal v tejto sérii článkov, vrylo lepšie do pamäte, napíšte do komentárov, čo bolo pre vás najhodnotnejšie. Hovorí sa, že veci rozumieme až vtedy, keď ju vieme vysvetliť niekomu inému. Skúste si to v komentároch a zdieľajte tento článok. 🙂

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu