Zaujalo nás z knihy: Stephen R. Covey – 7 Návykov skutočne efektívnych ľudí

Sedem návykov – prehľad

Sme to, čo opakovane robíme. Dokonalosť potom nie je čin, ale návyk. – Aristoteles

Náš charakter je v podstate kompozíciou našich návykov. Ako sa zvykne hovoriť: „Zasaď myšlienku, zožneš čin; zasaď čin, zožneš návyk; zasaď návyk, zožneš charakter; zasaď charakter, zožneš osud.“

Návyky zohrávajú dôležitú úlohu v našich životoch. Pretože sú pevnými, často podvedomými modelmi, ktoré neustále, deň čo deň ukazujú navonok náš charakter a našu efektivitu…alebo neefektivitu.

Ako povedal významný pedagóg Horace Mann: „Návyky sú ako lano. Každý deň doň vpletieme jeden prameň a čoskoro ho nebude možné pretrhnúť.“ S poslednou časťou tohto konštatovania však osobne nesúhlasím. Viem, že tieto laná sa dajú pretrhnúť. Návyky si môžeme osvojiť, ale dajú sa aj odnaučiť. Nie je to však rýchly proces, ale proces dlhodobý, ktorý si vyžaduje obrovské odhodlanie.

Tí z nás, ktorí sledovali cestu raketoplánu Apollo 11 na Mesiac, so zatajeným dychom pozorovali kroky prvého muža po Mesiaci a jeho návrat na Zem. Superlatívy ako „fantastické“ či „neuveriteľné“ nestačia na adekvátny opis tých pamätných dní. Aby sa tam astronauti dostali, musel sa raketoplán vymaniť z gravitačného poľa Zeme. V prvých minútach letu a na prekonanie prvých pár míľ vynaložil viac energie, než spotreboval počas ďalších dní na milióny míľ dlhú cestu.

Aj návyky majú obrovskú gravitačnú silu – väčšiu, než si väčšina ľudí uvedomuje a je ochotná pripustiť. Prekonať hlboko zakorenené sklony, ako napríklad odkladanie vecí na neskôr, netrpezlivosť, kritickosť či sebeckosť, ktoré sú už našimi návykmi a sú v rozpore so základnými princípmi ľudskej efektivity, si vyžaduje viac než trochu odhodlania a pár drobných zmien v našich životoch. Na „vymanenie sa“ je potrebné vynaložiť obrovské úsilie, no akonáhle sa raz oslobodíme od gravitačnej sily zlého návyku, naša sloboda získa celkom nový rozmer.

Ako každá prírodná sila, aj gravitačná sila môže pracovať v náš prospech aj proti nám. Gravitačná sila niektorých našich návykov nám môže brániť v ceste za naším cieľom. Je to však práve gravitačná príťažlivosť, ktorá drží svet pohromade, planéty na ich obežných dráhach a poriadok vo vesmíre. Je to účinná sila, ktorú keď využijeme efektívne, môžeme vďaka nej dosiahnuť súdržnosť a poriadok, nevyhnutný pre zaistenie efektívnosti našich život.

Stephen R. Covey z knihy 7 Návykov skutočne efektívnych ľudí (str.31-32)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu