Ako nájsť vnútornú motiváciu

Všimli ste si, že vždy, keď si dáte nejaký cieľ, tak sa vo vás začne odohrávať boj? V tomto článku vám poviem, ako ho vyhrať.

Možno ten boj nepríde hneď.

Len si spomeňte na to, keď ste si naposledy povedali, že už teraz naozaj začnete cvičiť. Teraz už skutočne rozbehnete to podnikanie. Tentokrát už dodržíte tú diétu…

Na začiatku je každý zo svojho nového cieľa nadšený. Ešte aj na druhý deň to ide super, všetci sú šťastní a vy ste plní motivácie.

Prejde týždeň a čo sa stane? Obvykle na svoj cieľ už „nemáte čas“. Je to tak?

Prosím, neberte to ako výčitku. Je to úplne prirodzené a takto funguje 95% ľudí.

Čo je teda to, čo tých 5% robí inak?

Aby odpoveď dávala zmysel, musíme si najskôr uvedomiť toto…

Opakom odvahy nie je zbabelosť, ale konformita.

Konformita =  prispôsobovanie sa zaužívaným normám a spôsobom správania.

Každý z nás má situácie, v ktorých sa cíti komfortne a naopak situácie, pri ktorých sa cíti mimo zóny svojho komfortu. Nedávno som sa dostal do takej situácie, keď som mal natočiť video. Nevedel som sa do toho dokopať, lebo to bolo mimo mojej zóny komfortu. Neverili by ste, ako dobre sa upratuje dom tesne predtým, ako chcete natočiť video. 🙂

Určite to poznáte aj zo školy. Najlepšie sa upratuje izba predtým, ako sa máte učiť na skúšku.

Poďme to teraz využiť vo svoj prospech…

Presne toto sa deje v momente, keď si dáte cieľ. Zákonite, každý cieľ, ktorý si dávame, či už je to fyzická kondícia, finančný cieľ, cieľ v oblasti vzťahov, kariéry… je niečo, čo teraz nemáme a nerobíme. Keby sme to už mali a robili, nedávali by sme si to za cieľ. Všetko nové je mimo našej zóny komfortu a preto môžeme očakávať, že sa nám do toho nebude chcieť. Ak aj nie hneď, tak po týždni už určite.

Vyzerá to teda tak, akoby jedna časť nás chcela rásť a dosiahnuť ten cieľ a druhá časť chcela ostať doma v teplúčku, pohodlí a komforte.
Jedna časť nás chce motivovať a druhá hovorí: „Aj tak je to zbytočné. Už si to predsa veľakrát predtým vzdal. Však sa ti do toho nechce, tak to nerob.“
Jedna časť túži zmeniť náš život a druhá je tá, ktorá nám nedovolí ani vstať zo stoličky, keď chceme hodinu behať.

Vždy, keď chcete urobiť niečo nové, sa vo vás začne odohrávať tento boj.

O tom, ktorá strana vyhrá, rozhodne váš cieľ

…preto váš cieľ musí byť niečo, čo skutočne chcete.

Väčšina ľudí je však naučená ísť za tým, čo vedia, že dokážu dosiahnuť alebo za tým, čo si myslia, že sú schopní dosiahnuť.

Hovorí sa, že ciele by mali byť realistické. A možno je to za istých okolností pravda.

Ak však chcete nájsť svoju vnútornú motiváciu, s nadšením vstávať z postele a urobiť zmenu, po ktorej túžite, vys… vykašlite sa na to, čo je realistické. Nepremýšľajte nad tým, čo si myslíte, že je možné, a čo vám dovolia vaše schopnosti. Oddeľte proces rozhodovania sa od procesu dosahovania cieľov. V momente, keď sa rozhodujete, čo chcete, nemusíte mať ani poňatie o tom, ako to dosiahnete. Ešte ste sa nerozhodli dosiahnuť ten ciel, tak načo by vám bolo vedieť AKO?

Spravte si čas najlepšie hneď teraz, kým to máte v čerstvej pamäti, lebo zajtra sa znova ozve tá druhá pohodlná časť. Zoberte si pero a papier a začnite si budovať fantáziu. Vytvorte si fantáziu o tom, ako chcete žiť, akým človekom sa chcete stať, čo by ste chceli robiť… Teraz nie je vašou úlohou dosiahnuť to. Vašou úlohou je len rozhodnúť sa. „AKO“ príde na rad neskôr. Vytvorte si fantáziu a rozhodnite sa pre cieľ, ktorý bude tak veľký, že vás vzruší a vystraší zároveň. Cieľ, pre ktorý sa vám oplatí vstávať z postele, pre ktorý sa vám oplatí ísť spať neskoro v noci. Cieľ, pre ktorý sa vám oplatí zmeniť.

PS: Keď si napíšete svoj cieľ a myslíte si, že vám tento článok niečo dal, napíšte to, prosím, do komentárov nižšie a pošlite ho ďalej vašim priateľom.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

  1. Miso,

    suhlasim, ze jedna vec je stanovit si ciel a druha ho hodnotit, ci ho viem dosiahnut. Velakrat si stanovim ciel a radsej ho neposudzujem, cas mi ukaze, ci ho naozaj chcem a ked ano tak velakrat okolnosti sa zmenia tak aby som ho dosiahol. Len dany alebo dane ciele si treba opakovat denne, aby sme potom robili ukony, ktore smeruju k nim.

    Na co myslis to dostanes.

    Ked si spravite zoznam svojich cielov, nech ich je 30 alebo 100 pocase vam z nich vypadnu tie skutocne, ktore naozaj citite, ze chcete dosiahnut. Preto je nutne aby pri danom cieli bola citit emocia, ze ked ho dosiahnem tak sa budem citit este lepsie.

    Vraj uspesni ludia, si vedia klast lepsie otazky (pise Anthony Robbins v knihe Prebudte svoju vnutornu silu). Napriklad: ak sa vam nieco neprijemne stane tak sa vela ludi spyta, preco zase ja? Uspesni sa spyta, ako to mozem napravit, co mam urobit aby sa to zmenilo? Napriklad zarabate peniaze, ktore vam ledva stacia na zivot. Mozete si povedat, ja som nie z tej stastnej planety. Alebo co mozem preto urobit aby som zarabal +50% a stale nemusel pracovat od rana do noci? Na spravnu otazku vam casom pridu spravne odpovede. Potom dane kroky treba realizovat.

    Mne (Robinovi) to takto v zivote funguje, len sa musim castejsie spravne pytat. Ako mozem vyuzit tuto situaciu? Ked sa mi toto stalo, co mozem poskytnut inym ludom? To su vraj otazky, ktore robia rozdiely v osudoch.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu