Ako si vytvoriť nový zvyk – 2. časť

[alert style=“gray“]Nečítali ste ešte 1. časť? Tu je: Ako si vytvoriť nový zvyk – 1. časť[/alert]

Pri dosahovaní cieľov v osobnom živote a biznise platia tie isté zákonitosti. Po stanovení cieľa treba vytvoriť stratégiu a akčný plán a uviesť veci do pohybu. Ako na to v našom prípade?

1. Tvorba stratégie – bojový plán (ľavá mozgová hemisféra)

Čo všetko na dosiahnutie cieľa potrebujem? Ja som si ako prvý krok vybral cvičiť workouty každý deň. Čo na to potrebujem?

  1. Presný cvičebný postup (mám videá Vlada Zlatoša, ktoré mi vyhovujú)
  2. 30 minút času denne – potrebujem si deň dopredu naplánovať. Kedy to budem stíhať? Možno budem musieť skôr vstať, skôr sa vrátiť z práce a podobne.
  3. Kde budem cvičiť? Potrebujem si spraviť miesto, kde cviky budem vykonávať.
  4. Čo potrebujem na cvičení? Tieto cviky si našťastie nevyžadujú žiadne stroje, príslušenstvo ani nič iné. 🙂

Čo ešte potrebujete? Pripomienkové kartičky? Pripomienky do mobilu, na chladničku? Potrebujete nejaký excel, papier, zápisník, priestor, know how, čokoľvek? Zistite si to a pripravte si to. Začleňte používanie týchto nástrojov do svojej stratégie.

2. Preži dosiahnutie cieľa – vytvárame novú cestičku v pravej mozgovej hemisfére

Predstavte si, že ubehlo 21 dní a vy ste si zvyk už vybudovali. S akými prekážkami ste sa na ceste stretli? Ako ste ich prekonali? Na základe týchto odpovedí si v mysli predstavte, ako prípadné ťažké situácie budete zvládať.

Keď si v mysli predstavíme, že už sme niečo dosiahli a pocítime aj aké to je vytvoríme si nové spojenie v mozgu – vytvoríme novú cestu, ktorú už len treba posilniť konaním. Predstava prekážok, ktoré by mohli vzniknúť a ich vyriešenie v mysli dopredu, nás pripraví na ich reálne prekonanie v boji.

3. Kontroluj svoj postup a znač si pokrok v tabuľke

Ja som si vytvoril tabuľku, kde si každý deň zaznačím, či som danú činnosť spravil. Tabuľku som dal zdieľať blízkym priateľom a prehlásil som, že mienim tento zvyk vybudovať a požiadal ich o kontrolu, či to naozaj dokážem. Traja blízki ľudia sú na to ideálni. Verejný záväzok je ďalší nástroj ako sa k niečomu primäť. Nie je nič horšie ako vyzerať slabo v očiach priateľov. 😉

Nové a efektívne zvyky sú základ k dosiahnutiu veľkých vecí a naplneniu snov v našom živote. Hurá systém je takmer vždy odkázaný na neúspech. Preto v tejto stratégii budovania zvyku zapájame aj pravú a aj ľavú hemisféru. Spoločne sa krásne dopĺňajú.

Bojová stratégia prepojená s krásnou víziou toho, kým sa chceme stať, je mocným nástrojom v našich rukách na ceste za šťastným a naplneným životom.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu