Ako si vytvoriť nový zvyk – 1. časť

Herkulov syndróm je zvláštny zvyk, kedy si v niektorých situáciách stanovujeme tak vysoké požiadavky na seba, že ich potom nedokážeme zvládnuť a nasleduje neúspech a sklamanie. Ako sa tomu vyhnúť?

Poznáte ten pocit, kedy si poviete: „Už dosť! Takto ďalej žiť nemôžem. Musím zmeniť svoj život od základov!“ Sadnete si a premeníte svoje sklamanie zo seba na nádej. Začnete písať dlhý zoznam nových činností, ktoré budete od zajtra vykonávať aby váš život vyzeral tak ako si želáte.

Vznikne krásna vízia nového života, ktorý začína zajtra. Pustíte sa do toho. Pár dní to vydržíte. No potom sa môže stať, že sa všetko zrúti a život sa vráti do vychodených koľají.

Poznáte tento scenár?

Mne sa to stalo veľmi veľa krát… Naložil som si na ramená proste moc veľkú nálož a jej ťarchu som nevládal niesť.

V takomto prípade nejde o slabú vôľu, neschopnosť a podobne. Ide len o to, že sme si na ramená vzali toľko, že ani najväčší profík by to nezvládol.

Menej je niekedy viac a trpezlivosť ruže prináša

Miliónkrát som chcel zmeniť všetko naraz a nikdy mi to nevyšlo. Vybudoval som si však niekoľko efektívnych zvykov a z nich profitujem dodnes. Uvedomil som si, že pri budovaní nových zvykov treba byť trpezlivý.

A tak som si daroval viac času, viac rozvahy. Zistil som, že venovať 1 mesiac budovaniu 1 zvyku je lepšie ako sa snažiť vybudovať 20 zvykov naraz a v konečnom dôsledku sa mi nepodarí vybudovať ani jeden. Navyše k tomu keď prirátam sklamanie z neúspechu, prípadne vytvorenie nejakého hlúpeho úsudku o sebe…

Úloha na dnes

Aby som prekonal herkulov syndróm, stanovil som si nasledujúci postup, ktorý môžete aplikovať so mnou:

  1. Spísal som si akým človekom chcem byť. Napr. chcem mať zdravšie telo, chcem zlepšiť svoj time management, chcem lepšie komunikovať svoje myšlienky svetu atď.
  2. Položil som si otázku – aké zvyky vedú k týmto cieľom? Čo sa potrebujem naučiť?
  3. Vypísal som si 12 zvykov, ktoré si chcem behom nasledujúceho roku osvojiť. Tu uvádzam 3 z nich – cvičiť každý deň vybraný workout, robiť cvičenia na rozvoj lucídneho snívania každý deň, písať každý deň krátky článok.
  4. Zoradím si zvyky podľa dôležitosti. Odporúčam použiť techniku odkrývania skutočného cieľa, ktorý sa za zvykom nachádza. Túto techniku opisuje Michal vo svojom článku.

To je vaša úloha na dnes. Spíšte si kým sa chcete stať a vyberte si 12 zvykov, ktoré si chcete počas najbližšieho roku vybudovať. Pre toto cvičenie som vytvoril vzorovú google docs tabuľku. Skopírujte si ju, vyplňte po svojom.

V ďalšom článku si spravíme stratégiu ako si zvyk vybudovať. Prinesiem vám niekoľko tipov, ako seba primäť k tomu, aby som si zvyk naozaj aj vytvoril.

[alert style=“gray“]2. časť článku nájdete tu: Ako si vytvoriť nový zvyk – 2. časť[/alert]

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu