Bojíte sa verejne vystupovať? Viete, že zbytočne?

Máte strach vystupovať pred ľuďmi? Tvrdíte o sebe, že ste trémista? Mám pre vás dobrú správu. Nie ste. Len si v mysli vytvárate nesprávne obrazy. Urobte si krátky test: Predstavte si, že máte veľmi dôležitú prezentáciu. Tak dôležitú, že od nej závisí vaša budúcnosť. Predstupujete pred vašich poslucháčov. Dívate sa na nich. Nadychujete sa k prvému slovu… Čo presne vidíte? Aké počujete zvuky? Ako sa teraz cítite??

Ak namiesto radostného očakávania pociťujete skôr neistotu, alebo dokonca strach, je tento článok práve pre vás

Klasickým príkladom  je jedna naša klientka, ktorá mala panický strach z hovorenia pred ľuďmi: “V predstavách som videla, ako sa na mňa prísne pozerajú. Majú obrovské hlavy na malých telách a vypúlené oči. Zlomyseľne mi dávajú najavo, že na to nemám…”

Inak povedané, vytvárala si obrazy, ktoré vôbec nie sú vtipné. A podvedome si tak plánovala vlastné zlyhanie. V NLP takémuto mysleniu hovoríme: “Mindfucking” (znásilňovanie mysle).

Plánujte úspech – extrémne zvýšite svoj účinok

Vždy sa sústreďte na cieľový stav. To znamená, opakovane si predstavujte, ako vám ľudia s úsmevom blahoželajú k úspešnej prezentácii. Ako sa obdivne vyjadrujú o vašich znalostiach apod.
Takto si úspech plánujú aj špičkoví rečníci. Predstavujú si búrlivý potlesk na konci prezentácie a nadšené publikum. Špičkoví atléti si opakovane predstavujú, ako jasajú nad svojim víťazstvom, alebo že ako prví prebehnú cez cieľovú pásku. Len potom sú schopní podať maximálny výkon.

Priveďte si pomoc. Bude stačiť dvesto Alexandrovcov?

Sú diváci (poslucháči) vo vašej predstave stále kritickí? Okey. Predstavte si, že stojíte pred kritickými poslucháčmi. Je tu však jeden “malý” detail navyše – za vašim chrbtom teraz stojí zbor dvesto Alexandrovcov v uniformách a na váš pokyn spustia: “Vstavaj sila ogromnaja!”
Poriadne si v predstave pridajte hlasitosť. Naozaj poriadne. Tak, aby spev prehlušil aj motorovú pílu!

Neviete, ako znie táto pieseň? Pustite si ju:

Vidíte, ako sa zneistení “kritici” vtláčajú hlbšie do svojich stoličiek? Cítite ten rozdiel vo vašich pocitoch? Ak teraz máte pocit: “Tak, a mám vás v hrsti!”, tak ste na správnej ceste 🙂

Kto robí obrazy vo vašej hlave?

Správne: Vy a nikto iný. Preto si odteraz tvorte obrazy, ktoré vás posilňujú. Klientka, ktorá (si myslela, že) mala paniku vystupovať pred publikom, urobila v podstate jedinú zmenu. Nahradila svoje katastrofické predstavy. Dnes úspešne prednáša na konferenciách, a to dokonca aj v angličtine.

Nepoužili sme pri nej síce trik s Alexandrovcami, no pracovali sme na jej obrazoch (plus inštalovali sme tzv. “kotvy” – viac o kotvách si povieme neskôr). Dovtedy, kým si nedokázala vytvárať stav, v ktorom pred ľudí predstupovala ako víťaz.

Samozrejme, existuje omnoho viac možností, ako sa dostať do správneho stavu, než uvádzam v tomto článku.

Skúšajte nové veci

V článku Opustite zónu komfortu sme si povedali: Ak chcete iné výsledky ako doteraz, otestujte niečo, čo ste ešte neskúsili. Napríklad tých Alexandrovcov. Môže vám to pripadať smiešne alebo dokonca hlúpe.

Ak však nevyskúšate niečo nové, budete mať tie isté výsledky ako doteraz. Ak to však vyskúšate, riskujete jedno: Že vás hovorenie pred verejnosťou začne baviť. Ale potom nehovorte, že som vás nevaroval 🙂

Prajem vám veľa zdaru!

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu