Aký príbeh v sebe nosíme?

Zamýšľate sa niekedy nad príbehmi ľudí? Nad tým, akou cestou si prešli a prečo sú dnes tam, kde sú? Čo sa schováva pod naučenými gestami, telesnou konštrukciou, či oblečením, ktoré nás tak definuje? Všetko to tvorí oveľa starší Príbeh…

Premýšľate o ľuďoch?

Naša myseľ oveľa radšej narába s vonkajšími prejavmi, ktoré na iných ľuďoch vnímame. Veľmi rada hodnotí, analyzuje či kategorizuje. Poznáte to, však? Tučný, vysoká, krásny, bohatá, zhrbený, krívajúci, chorá, policajt, smutný, frustrovaná…

Ale čo sa skrýva o pár poschodí v duši nižšie?

Klapka 1: V hlavnej roli Louis Vuitton a bezdomovec

Začnime po poriadku. Názorne. Určite ste už stretli pani so sexy kabelkou Louis Vuitton, ležérne položenou na predlaktí, so sebavedomým afektom na tvári, a gúľajúcimi očami vždy, keď niekto ohrozí jej rýchlosť.

Alebo nedbanlivo zarastený chlap. Zhrbené telo. Špinavé oblečenie. Citeľná pachová stopa, ktorá vo Vás vyvoláva čokoľvek, len nie sympatiu.

Je Vám to známe, však? Možno poznáte i podobné súdy: ´Ježiš, tá je arogantná. Čo si o sebe myslí?´ ´Dúfam, že sa ten chlap nepostaví priamo vedľa mňa. Á, sakra.´ (Podoba nášho hodnotenia sa mení a ZNAČNE závisí od našej nálady, postojov a aktivovaných duševných pľuzgierov.)

Cesta do hlbín

Zmeňte v tej chvíli na chvíľu optiku. Prejdite z automatiky na manuál. Zaostrite, a skúste sa pozrieť na týchto ľudí znovu, ale tento krát viac z hĺbky.

Klapka 2: V hlavnej roli dievčatko a chlapec

Pani Vuitton manažérka sa zrazu stane priehľadnejšia, a z jej vnútra na Vás môže hľadieť oduté dievčatko, ktoré sa hnevá na svojich rodičov, lebo si ju nevšímajú. Zároveň je vystrašené, lebo mamka s ockom sa zasa hádajú a kričia. Urobila niečo zlé? Možno preto, že nezjedla obed… Už aby bola veľká! Potom bude silná, budú ju počúvať a nebude na nikom závislá. A všetko zvládne!

V zanedbanom ujovi možno uvidíte malé chlapča, ako ticho sedí doma v kúte polorozpadnutej chalupy, snaží sa byť čo najtichšie, len aby neprebudil opitého otca a nebol ďalší hurhaj. Sedí v špinavej košeli, zablatených nohaviciach, na večeru bude mať trojdňový chleba, a zajtra ho čaká fuška s ocom, hoci by mal sedieť v škole. Nedá sa. Oco nedovolí. Peniaze treba.

Aké sú Vaše pocity voči týmto ľuďom teraz? Predpokladám, že trochu iné…

Mozaika Svet – tisíce Príbehov okolo nás

Na niekoľkých metroch štvorcových by ste mohli nájsť námety na 150 kníh a 60 filmov. Čo človek, to hneď niekoľko príbehov. Veselých i tragických, romantických i beznádejných. Takých, aké vie napísať iba život. Cudzích  i blízkych.

Čo si so sebou nesú Vaši kolegovia, priatelia, partneri, deti, či rodičia? Skúste sa zamyslieť, všímať si ich, keď rozprávajú, o čom rozprávajú, aké sú ich presvedčenia, pocity, alebo sa ich jemne opýtajte na danú vec, ktorá Vás zaujala. Nie sme naučení o takýchto veciach ani premýšľať, nieto ešte hovoriť, takže nič nesiľte. Len pozorujte a vnímajte – to je veľmi silný jazyk.

Sila ľudského Príbehu prináša mier

Význam Príbehu človeka spočíva v porozumení a empatii. Nie v ospravedlnení. Nie v ľútosti. Ale v tom, že sa na ľudí naokolo pozrieme inak, ako sme možno zvyknutí.

Že im na chvíľu venujeme pozornosť bez toho, aby sme ich ohodnotili a odsúdili, ale dali šancu skutočnosti, že to, akí sú, má kdesi svoj pôvod a koreň.

Že ich uvidíme ako niekoho blízkeho, s podobnými bolesťami a starosťami a snami, aké máme my… Či už ide o našich blízkych alebo cudzích.

A čo Váš najdôležitejší Príbeh?

Nebol by to krásny pocit, vedieť, že niekto premýšľa takto o Vás, a jednoducho verí, že to, prečo sa teraz chováte tak, ako sa chováte, má svoju príčinu? Nesúdil by, nekritizoval, v srdci Vám zaželal všetko dobré, možno by sa na Vás láskyplne usmial. A dovolil Vám byť.

Urobte prvý krok

Kým však začnú čítať Váš príbeh Vaši blízki či ľudia z ulice, je dôležité urobiť prvý krok. Aby ste si svoj príbeh prečítali najprv Vy sami. Dali tomu dieťaťu vo Vás priestor vyrozprávať, prečo ste dnes taký/á aký/á ste. Prečo sa bojíte, prečo si  tak neveríte, prečo tak uznávate nezávislosť, prečo túžite po uznaní, po tituloch, prečo sa obávate odmietnutia, prečo máte úzkosť, depresiu, prečo sa stále hneváte?

Načúvajte mu. A ono Vám rozpovie najdôležitejší príbeh svojho života. Vášho života. Exkluzívny neopakovateľný scenár Vášho bytia.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu