Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Hormonálne zmeny

Do veľkej miery za výkyvy nálad u dospievajúcich deti určujú práve hormóny. Hormonálne zmeny spôsobujú prudké zmeny nálad, vďaka ktorým vypúšťajú z úst vety typu: „Nikdy mi nedovolíš, aby…“ a „Večne robíš…“ Dospievajúci fungujú v extrémoch, za ktoré do veľkej miery môžu práve hormóny. Ich správanie pripomína seizmografický záznam počas zemetrasenia 🙂 Ak sa pustia do hádky, či už medzi sebou alebo s vami, niekto musí vytiahnuť pomyselnú píšťalku a odpískať oddychový čas. Je treba zaujať neutrálnu pozíciu a vrátiť sa k tomu, keď sa všetci upokoja. Keď budete vyrovnaní, môžete začať riešiť problém, ktorý má celý tento výbuch na svedomí.

Keď problém riešite, správajte sa racionálne. Dovoľte každému členovi rodiny, aby povedal, čo má na srdci, dbajte, aby ho iní neprerušovali, a dajte im príležitosť, aby sa uistili, že jeho slová pochopili správne, vďaka čomu predídete mylným interpretáciám. Ak dovolíte, aby každý mohol trochu uvoľniť „pretlak“, ktorý cíti, zamedzíte tomu, aby drobné nedorozumenia časom vyústili do obrovských výbuchov. Zároveň tým dospievajúcich naučíte, že k najlepším rozhodnutiam možno dospieť nie v búrlivom zmätku, ale vtedy, keď sú všetci pokojní.

Nezáleží na tom, či máte doma chlapca alebo dievča, potrebujete sa so svojím potomkom porozprávať.  Môžete začať napríklad takto:

„V nasledujúcich rokoch sa v živote stretneš s mnohými vecami, o ktorých si nebudeš istý. Možno si v duchu povieš, že by si sa o niečom takom nikdy nedokázal rozprávať s rodičmi. Rád by som ti však úplne na rovinu povedal, že nech to bude hocičo, bude mi cťou, ak sa mi s tým zveríš. Platí to pre čokoľvek čo ťa v najbližších rokoch bude trápiť – či už ťa budú ohovárať spolužiaci, alebo budeš mať pocit, že nikam nepatríš a nikomu na tebe nezáleží. Chcem ti povedať, že mne na tebe záleží a zaujíma ma všetko, čo sa ťa týka. Ak sa v budúcnosti náhodou ocitneš v situácii, v ktorej by si byť nemal a v ktorej byť nechceš, stačí zodvihnúť telefón. Prídem po teba a nebudem sa ťa na nič vypytovať. Nemám tvoj život pod kontrolou, neriadim ho. Ty sám si pánom svojho života. Dôverujem ti, že budeš vedieť robiť správne rozhodnutia. Vždy budeš musieť čeliť pokušeniu, aby si bol cool. Iní ťa budú nahovárať: Buď ako my, šnupni si, nalej si, zapáľ si. Verím ti, že nájdeš v sebe silu, aby si odolal a postavil sa za to, v čo v našej rodine veríme.“

Ak chcete nasledujúce roky dospievania prežiť v zdraví, potrebujete deti pripraviť na hormonálne výkyvy a prirodzené zmeny, ktoré ich v puberte čakajú, musíte od nich očakávať to najlepšie a potrebujete si zachovať zdravý zmysel pre humor. To všetko sú totiž nevyhnutné predpoklady života po boku hormonálnej populácie.7

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu