Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Hnev

Problematika hnevu vystupuje do popredia v rozhovoroch s rodičmi dospievajúcich. Hnev je prirodzeným citovým prejavom, ktorý všetci poznáme. Dospievajúci, ktorí sa v detstve naučil, že hnevom dosiahne, čo chce, ho však vedia využívať i veľmi intenzívnym a manipulatívnym spôsobom vo chvíľach, keď chce od dospelých niečo získať.  Ak sa im podarí u rodičov vyvolať dostatočne silné výčitky, možno mu ešte v ten deň vyhovejú a dajú o čo žiadal.

Hnevom chcú dosiahnuť všetko čo chcú a občas to ešte viac roztočia, čím dosiahnu pôsobivejšie výsledky za kratší čas.

Vždy však majte na pamäti, že hnev má vždy na svedomí samotný človek, ktorý sa nahnevá – on sám ho vytvára a dáva pociťovať ľuďom okolo. Ľudia často hovoria: „Ten ma ale naštval!“, i keď v skutočnosti sa oni sami rozhodli nahnevať/nenahnevať v dôsledku toho, čo niekto iný povedal či urobil.

Ak má človek problém zvládať hnev, dá sa mu pomôcť tým, že mu umožníme hovoriť o tom, čo ho rozčuľuje, a on tak bude môcť kúsok po kúsku vypúšťať pretlak, ktorý pociťuje.

Dajte svojmu tínedžerovi príležitosť vyrozprávať sa z toho, čo ho hnevá. Stačí,  aby ste ho mlčky počúvali. Nevynášajte súdy a neskáčte mu do reči. Nezabúdajte, že jeho pohľad sa nemusí vždy zakladať na skutočnosti („ty to vždy tak robíš“ a „ty mi nikdy nedovolíš, aby som…).  To, čo hovorí, odráža jeho vlastnú realitu – to, ako veci vidí a cíti v danej chvíli. Umožnite mu prejaviť sa, nech sa necíti bezmocný.

Určite ste už niekedy v živote komunikovali s automatizovaným telefónnym systémom, ktorý vám ponúka možnosť za možnosťou, a iste viete, aké je frustrujúce, keď nemôžete povedať, čo by ste naozaj chceli. Pamätajte na to vo vzťahu s dospievajúcim potomkom. Ak mu nedáte príležitosť vysloviť, čo má na srdci, pretlak vyústi do hnevu či do frustrácie z toho, že mu nikdy nikto nie je ochotný venovať pozornosť.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

7 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu