Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Povedzte NIE, skutočné NIE

Byť dobrým rodičom neznamená, že sa musíte vždy podriaďovať požiadavkám svojich ratolestí, veriť každému ich slovu, keď sa vám sťažujú, aké to majú ťažké a usilovať sa im za každú cenu uľahčiť život. Ak ste v minulosti boli benevolentnými rodičmi, je čas, aby ste to zmenili. Ak poviete nie, nech je to skutočné nie. Ak vyhlásite, že niečo neurobíte, neurobte to. Neustúpte bez ohľadu na to, ako veľmi vaše deti prosíkajú.

Pamätajte si na cielenú povahu správania vášho dieťaťa: robí to, čo robí, pretože mu to v minulosti fungovalo. Ak mu na to už nebudete ochotní naletieť, jeho otravné správanie mu prestane fungovať. Jednoducho nesmiete ustúpiť. Ak povolíte a rozmyslíte si to, tým len vytvoríte živnú pôdu pre ďalšie obťažovanie a nepríjemné správanie. Ak sa budete držať pôvodného plánu, zaručene dosiahnete výsledky.

V prípade, že ste boli benevolentným rodičom, pravdepodobne nebude stačiť, ak dospievajúcemu potomkovi jedenkrát niečo odmietnete. Oni nie sú hlúpi a v duchu si povedia: zopár dní to mame vydrží a potom ju to zase prejde. Jednoducho si musím len počkať, a ona mi to dovolí neskôr.

Keď si budete stáť za svojim NIE, dieťa v priebehu niekoľkých dní pochopí, že to myslíte vážne.

Ustúpiť je jednoduché, z dlhodobého pohľadu tým však ani sebe, ani vášmu dieťaťu neurobíte dobrú službu.

Prílišné kontrolovanie je skôr na škodu

Čím viac sa budete usilovať svojho tínedžera počas rokov dospievania kontrolovať, tým pravdepodobnejšie je, že sa napokon vzbúri nielen proti vám, ale proti všetkému, na čom vám záleží.

Je to obdobie, ktoré bude vyzerať ako seizmografická krivka počas zemetrasenia, ale najlepšie čo môžete urobiť pre seba i vášho tínedžera je zachovať si zdravý zmysel pre humor.

Buďte mu stálym sprievodcom a dávajte pozor, aby nezišiel z cesty, ale nedýchajte mu na chrbát a nedohliadajte na každý jeho pohyb.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

6 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokBuď tým jedným
Ďalší článokTolerujete ľuďom aby vás znevažovali?