Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #13

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Postoj

Otázka základného postoja je veľmi dôležitá. Ide o váš postoj. Správny postoj bude v rokoch dospievania vaším najlepším spojencom a pomôže vám ich prežiť vyrovnane a s humorom. Postoj vašej dospievajúcej ratolesti je momentálne možno najhorší na svete. Môže sa meniť zo dňa na deň, či dokonca z minúty na minútu. Vy ste však dospelým človekom vo vašom vzťahu.

Ak sa odmietnete hádať a poviete si, že sa nenecháte vyprovokovať drzým správaním, váš vzájomný vzťah sa rýchlo zlepší a „horúca“ atmosféra vo vašej domácnosti začne takmer okamžite chladnúť.

Keď si všimnete, že váš tínedžer urobil niečo pozitívne, chyťte sa toho. Povedzte mu: „Urobil si na mňa veľký dojem. Prejavil si sa ako zrelý človek so zdravým úsudkom a som na teba ako matka veľmi pyšná.“

Týmto spôsobom mu môžete dať dar pozitívneho postoja na celý život. Ak patríte k rodičom, ktorí neustále hľadajú cesty, ako zvýšiť dieťaťu sebavedomie, jedným zo spôsobom, ako v ňom posilňovať pozitívne a zdravé sebavedomie je práve to, že si budete všímať a chváliť ho za veci, ktoré v živote robí dobre.

Majte na pamäti, že v sedemnástich rokoch si váš potomok v podstate môže robiť, čo sa mu zachce. Ak sa podľa toho nespráva, je to len z úcty voči vám, vďaka povzbudeniu, ktoré mu ponúkate a vďaka tomu, že v neho veríte.

Vaše povzbudenie má pre neho obrovský význam. Odovzdajte deťom svoj pozitívny životný postoj a dajte im najavo, že v ne veríte. Vychváľte ich a povedzte: „To bol naozaj dobrý výkon. Som na teba naozaj hrdý.“

A potom sa pohodlne usaďte a sledujte, ako sa ich – ale i váš – postoj zo dňa na deň mení k lepšiemu.

Problém zapadnúť

Nech vás neznepokojuje, ak vaše dieťa „nezapadá“ do určitej skupiny rovesníkov (pokiaľ to jeho samého nedeprimuje).  Ak váš dospievajúci potomok nepatrí do skupiny „populárnych“ spolužiakov, tým lepšie pre neho. Spomeňte si na svoj život na strednej škole. Z tých najväčších frajerov a krások, za ktorými sa všetci otáčali, sa napokon v dospelosti zvyčajne nestali tí najúspešnejší a najšťastnejšími ľudia, však? A čo spolužiaci, ktorých všetci odpisovali a mysleli si, že z nich nikdy nič nebude? Napodiv je jeden z nich dnes neurochirurg, ďalší astrofyzik, jedna spolužiačka práve vyhrala významné ocenenie za novátorskú literárnu tvorbu, a ďalší sa špecializuje na opravu lietadiel z druhej svetovej vojny.

„Ak muž sedí na nádhernom koni, musí si pamätať, že krásny je jeho kôň a nie on sám.“

Učte preto deti, čo je v živote skutočne dôležité – ich vnútro. To totiž prežije všetky populárne školské klany, ktoré sa každý týždeň obmieňajú. Rozprávajte sa s nimi o tom, kým sú a aké rozhodnutia robia.

Oceňujte ich pozitívne skutky a správanie slovami: „Som neskutočne pyšný na to, ako si sa v tej situácii zachoval. Som hrdý, že si môj syn.“

Vaše povzbudenie do veľkej miery ovplyvní jeho náhľad na život. I keď si možno myslíte, že najviac dá na mienku vrstovníkov, v skutočnosti názor mamy a otca zaváži oveľa viac. I keď máte pocit, že vám vôbec nevenuje pozornosť, vníma každé vaše slovo.

Pamätajte preto na to, aby ste nešetrili povzbudením (len si dajte pozor, aby ste si ho neplietli s falošnou chválou).

Vaše dieťa je jedinečné. Dovoľte mu, aby bolo samým sebou. Nikto na svete predsa nepotrebuje ďalšiu kópiu samého seba.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokAko skvelí lídri inšpirujú k činu
Ďalší článokZamiluj sa do kritiky