Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Objatia

Nie všetci majú radi objatia. Niektorí tínedžeri sa radi objímajú a neprekáža im prejavovať city na verejnosti. Vtedy patríte k šťastným rodičom, iste na tom máte zásluhu i vy sami – tým, akí ste, oveľa viac to však vypovedá o tom, aké je vaše dieťa.

Existujú tínedžeri, ktorí si radšej držia iných od tela. Môžu od vás chcieť, aby ste kráčali za nimi, a celkom určite by neboli radi, ak by ste ich objali či nebodaj im dali pusu v spoločnosti priateľov. Neberte to osobne. Váš tínedžer tápavo hľadá svoje miesto vo svete a usiluje sa nájsť si cestu kadiaľ ísť.

A ak náhodou máte doma viac dospievajúcich detí, pamätajte, že každé z nich je iné. Váš prvorodený by možno najradšej objímal i stromy. Taký jednoducho je. Je pravdepodobné, že váš druhý syn si bude držať väčší odstup. Alebo naopak – ak je váš prvý syn zdržanlivý, utiahnutý a veľa toho nenahovorí, váš druhý potomok pravdepodobne bude ovplývať šarmom Billa Cosbyho. Necíťte sa preto dotknutí, naopak – majte z týchto rozdielov radosť.

Nepristupujte k svojim deťom rovnako, pretože každé z nich je iné.

Ohováranie

Čo vaše dieťa robí, keď niekoho očierňuje? Nezrelým spôsobom sa usiluje získať lepší pocit zo seba samého. Tým, že niekoho iného zhadzuje, snaží sa vystupovať po rebríku úspešnosti vyššie.

Ak sa vaše dieťa stalo terčom ohovárania a klebiet v škole, vysvetlite mu, prečo sa ľudia týmto spôsobom správajú. Možno sa bude cítiť aspoň o trochu lepšie. Povedzte: „Ľudia očierňujú iných, keď nemajú dobrý pocit zo seba samých. Spolužiak, ktorý ťa ohovára, si asi príliš neverí, keď sa musí vŕšiť na tebe.“

A ak je ohováračom vaše dieťa, dajte ho do laty. „Mama tej a tej dievčiny mi dnes povedala, že si ju zasa raz ohovárala. Naozaj máš také nízke sebavedomie, že sa musíš týmto spôsobom správať k iným, aby si mala zo seba lepší pocit?“ Potom sa odmlčte a odíďte, nech jej vaše slová poriadne prehovoria do duše, aby sa zahanbila a potrápili ju zaslúžené výčitky svedomia.

Odkladanie vecí na neskôr

Jednou z príčin o povahe tohto správanie je to, že človek vyrastal s kritickým rodičom, ktorý vždy vedel ako presne by všetko v živote malo vyzerať… a to najmä v živote jeho dieťaťa. Takýto rodič nebol nikdy spokojný s výkonom svojho potomka, bez ohľadu na to, akú métu sa pokúsil dosiahnuť, bolo to vždy o kúsok menej, než od neho očakával, a nikdy si nenechal ujsť príležitosť povedať mu, že má na viac. Kritická povaha rodiča zapustí korene v živote dieťaťa a ovplyvní spôsob, akým samo seba vníma – vždy bude mať pocit, že nie je dosť dobré.

Ak máte doma tínedžera, ktorý veci odkladá na neskôr a máte pocit, že ho do všetkého musíte tlačiť, môže to mať mnoho dočinenia s tým, že sa vám darí na ňom hľadať chyby.
Nikto z nás nie je dokonalý a pravdepodobne pre vás vôbec nie je ťažké nájsť na svojom potomkovi chybu. Váš syn či dcéra však za vaše počínanie platí – nedostatočnou snahou, neúspechmi či pravidelným odkladaním povinností na neskôr. Je načase, aby sa to zmenilo… a zmeniť sa musíte najskôr vy.

Ak tak neurobíte, z vašich dospievajúcich detí vyrastú dospelí, ktorí si vždy vytýčia tie najvyššie ciele, ale nikdy ich nedosiahnu. V zamestnaní budú neustále meniť miesta a pri každej príležitosti si budú hovoriť: Som presvedčený, že tento raz mi to naozaj vyjde. Nikdy sa to však nestane a naďalej ich budú trápiť negatívne pocity.

Je preto nadovšetko dôležité, aby ste si dávali veľký pozor, aké slová vo vzťahu k vášmu dospievajúcemu potomkovi používate a akých sa radšej rozhodnete vzdať.



Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

5 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokTvoje SNY sú DÔLEŽITÉ
Ďalší článokVaša reč tela tvaruje to, kým ste