Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Klamanie/nečestnosť

Väčšina detí, ktoré sa utiekajú ku klamstvám pravidelne, má prehnane autoritatívnych rodičov, ktorí ich príliš kontrolujú. Tieto deti si myslia, že ak chcú v živote mať aspoň akú-takú slobodu, nezostáva im nič iné, len klamať. Boja sa, že ak by vám povedali pravdu, mali by problém.

Klamstvá však podrývajú úctu vo vzťahu. Ak vám syn alebo dcéra klame, povedzte im: „To, že mi klameš, je problém, pretože to znamená, že ti nemôžem dôverovať. Aj keď sa priznáš s niečím, z čoho nebudem mať radosť, budem si vážiť, že si bol/bola čestný/čestná.“

Urobte všetko pre to, aby s vami váš tínedžer bol ochotný spolupracovať. Keď vás začne chápať ako partnera, s ktorým si vždy hovorí pravdu, klamať prestane. A keď sa klamstiev vzdá, opäť mu môžete poskytnúť väčšiu slobodu.

Nedostatok motivácie/primerané využívanie svojich schopností

Ak deťom chýba motivácia, zvyčajne sa tak správajú z istého dôvodu. I tu máme dočinenia so zámerným správaním. Čo sleduje tínedžer tým, že nerobí úlohy, alebo tým, že prepadá z jedného predmetu za druhým? Iróniou je, že deti, ktoré neodovzdávajú úlohy, nezapájajú sa do diania na hodine a „pohoria“ na každom teste, sú v skutočnosti často veľmi inteligentné. Dokázali by urobiť zadanú prácu a urobili by ju dobre. Prečo im teda chýba motivácia?

Odpoveď už asi tušíte. Ak patríte k rodičom, ktorí deti tlačia do čo najlepšieho výkonu, očakávajú od nich priveľa, vyčítajú im každú chybičku a keď domov prinesú vysvedčenie takmer so samými jednotkami, pýtajú sa:  „Čo tam robí tá dvojka?“, vytvárate tým podmienky, ktoré vystrelia deti do nemotivovaného stavu… a budú ich v ňom držať.

Deti, ktoré musia bojovať s nerealistickými očakávaniami a perfekcionizmom, sa boja úspechu.

Deti, ktoré majú pocit, že musia neustále spĺňať požiadavky iných a byť vo všetkom dokonalé, sa neraz rozhodnú, že radšej nebudú robiť nič. Keď sa im v niečom bude dariť, rodičia budú očakávať, že si musia úspech udržať, a stres, ktorý to na ne klade, je priveľký.

Ak dieťa, ktorému dlhšie trvá nájsť si svoju cestu, ani na chvíľu nespustíte z očí, nikdy nerozvinie svoje nadanie.

Zľavte zo svojich očakávaní. Povzbudzujte svojho potomka v tom, v čom je dobrý a prestaňte „tlačiť na pílu“.

Spôsob, akým dieťa rozmýšľa o sebe samom je dôležitejšie, ako jeho študijné výsledky!!!

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokMy vytvárame sami seba
Ďalší článokSte neobyčajne emocionálny človek?