Ako upevniť svoju sebadisciplínu

Ak si myslíte, že nemáte sebadisciplínu, možno máte nesprávnu predstavu o tom, čo to vlastne tá sebadisciplína je…

Čo je sebadisciplína?  

Takto nás to učili v škole…

„Sebadisciplína je schopnosť robiť niečo, čo je nepríjemné alebo do čoho sa nám nechce.“ Prípadne – poslušnosť. Táto predstava so sebou nesie celkom veľa negatívneho náboja, nemyslíte?

Slovník však definuje sebadisciplínu ako: ovládanie svojho konania, ovládanie seba samého. Zjednodušene povedané: sebadisciplína = povedať si: „toto spravím“ a potom to aj urobiť. A to je veľmi prospešná vec, všakže?

Či máte alebo nemáte sebadisciplínu v skutočnosti závisí len od jednej veci: aký máte názor na seba, a čo si o sebe myslíte.

Aké výhody prináša sebadisciplína?

Ak si ju rozviniete, bude vám prinášať efektivitu, produktivitu, viac sebavedomia. Podporí a rozvinie aj vzťahy s ľuďmi, pretože budú vedieť, že sa na vás môžu spoľahnúť vďaka tomu, že viete urobiť to, čo poviete.

Háčik je v tom, že aj keď niečo vieme, neznamená to, že to aj robíme. Pozrite sa na seba… Koľkokrát si dáte povel, urobíte rozhodnutie a potom to naozaj aj vykonáte?

V niektorých činnostiach ste perfektne disciplinovaný. Napríklad čistenie zubov.

Už len tento jednoduchý príklad je dôkazom, že vám táto vlastnosť nechýba. Len si potrebujete vytvoriť predstavu o sebe, že ste človek ktorý dokáže ovládať svoje konanie aj v iných oblastiach života.

Prezradím vám 3 veci, ktoré podporia vašu sebadisciplínu.

Robte veci, do ktorých sa vám nechce (so zámerom)

Robte veci, do ktorých sa vám nechce, práve preto, že sa vám do nich nechce. Robte to však nie s odporom, ale so zámerom, že TERAZ si rozvíjate svoju sebadisciplínu – schopnosť povedať si: „toto urobím“ a následne to urobiť. Trénujte si sebadisciplínu na malých zdanlivo nedôležitých veciach ako sú špinavé riady, plný kôš, domáce úlohy… a uvidíte, že onedlho sa to ukáže aj pri dôležitých úlohách.

To, čo v skutočnosti robíte je, že si budujete nový obraz o sebe.

Vytvorte si nový návyk (v malom)

Zamyslite sa nad tým, aký návyk by vám pomohol cítiť viac šťastia, lásky, mať lepšie vzťahy, viac spokojnosti v živote, sebadôvery, prijímať viac peňazí…

Prvým krokom pri budovaní akéhokoľvek návyku je uveriť vo svojej mysli, že to dokážete. Že ste človek, ktorý si povie: „Toto spravím“ a spravíte to.

Preto, ak chcete začať behať, ale doteraz ste to nikdy nerobili, čo je potrebné urobiť, je začať v malom. Na začiatku to nie je o zvyku, ale o viere, že to zvládnete a urobíte.

Pracujte bez vyrušenia (aj toho vlastného)

Nejde len o to, aby ste sa nenechali vyrušovať telefonátom či nejakým rušivým zvukom. Ide aj o vlastné vyrušovanie. Sami seba vyrušujeme oveľa častejšie, ako nás vyrušujú iní ľudia. Pretože popri práci kontrolujeme e-maily, sociálne siete, telefonáty, rozprávame sa… Vyrušenia z vonka, nie sú až také časté, ako naše vlastné vyrušenia.

Pri tréningu sebadisciplíny bude vašou úlohou, aby ste najbližšiu hodinu pracovali bez vyrušenia. Pracujte na úlohe tak, že sa nenecháte vyrušovať zvonka, ale ani samým sebou. Povedzte si to a potom to tak spravte.  

Výzva pre vás…

Urobte hneď teraz jednu vec, do ktorej sa vám nechce s vedomím, že si budujete svoju sebadisciplínu. Spravte záväzok a napíšte do komentárov, čo hodláte spraviť.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu