Ako som nechala veci plynúť a našla sebalásku

Zhruba pred rokom a pol som sa zúčastnila jedného seminára, kde lektorka vysvetľovala rozdiely medzi mužmi a ženami v energetickej rovine. Neviem si už vybaviť celý obsah prednášky, ale v pamäti mi zostala jedna poznámka o tom, že muži sú tí dynamickí, tí, ktorí určujú smer, tí výkonoví, že im je to dané prirodzene a my- ženy by sme sa mali naučiť nechať sa viesť, s dôverou sa odovzdať  a len tak plynúť, nechať sa unášať tokom deja.

Nuž, dobrovoľne priznávam, že vtedy ma toto vymedzenie „mužskej“ a „ženskej“ životnej role trocha podráždilo. Hneď mi nabehli myšlienky typu : Tak ja sa mám nechať niekým viesť? Ja, dynamická bytosť s pečaťou svojej povahy narodenej v znamení leva? Ja, čo rada prekonávam prekážky, milujem výzvy, mám potrebu sa posúvať stále ďalej? Povedala som si, že prednáška bola fajn, ale toto nie je niečo, čo by som chcela, či vedela do svojho života implementovať.  (Áno, môj vnútorný muž úradoval vo mne naplno.)

Lenže…..

Lenže život má pre nás pripravených veľa „prekvapení“ a ja dnes, s odstupom toho roka a pol, môžem zodpovedne povedať, že až teraz naplno chápem, čo tými slovami lektorka myslela a dokonca s tým súzniem a preciťujem to celou mojou bytosťou.

K pochopeniu tohto dôležitého ženského princípu ma priviedol cyklický time management. Takmer trištvrte roka sa mu vďaka mentoringu s Danou Sofi intenzívne  venujem.

Pamätám si naše rozhovory na začiatku: „Vieš Sofi, ja skrátka MUSÍM upratať, aj keď som unavená a v menštruačnej fáze, veď ako by to u nás doma vyzeralo, fakt mi to nedá. Ja skrátka MUSÍM niečo upiecť, aj keď by som najradšej sedela a chvíľu relaxovala, veď deti sa potešia, majú moje koláčiky radi. Ja skrátka MUSÍM makať v robote a fičať na plné obrátky, veď pri tom pomáham klientom v ich zložitých životných situáciách. Áno, veľakrát to bolo o tom MUSÍM, lebo veď…“, dosaďte si tam, čo len chcete.

A navonok to síce vyzeralo skvelo – veď aká som šikovná, koľko toho zvládam, stíham, pochvala sem, pochvala tam… ALE …častokrát som sa pristihla pri tom, že po takomto „vyfľusnutí sa“ pre druhých a ich dobro, nastúpil pocit vlastnej frustrácie, únavy a v konečnom dôsledku podráždenia, ktoré si zlízol väčšinou ten, kto bol v tej chvíli poruke – deti, muž, či rodičia.

Vďaka mentoringu som dospela k pochopeniu toho, že každá z našich 4 fáz v rámci cyklu má svoje dary, ktoré keď dokážeme naplno využiť, vieme efektívnejšie a najmä s radosťou a ľahkosťou fungovať. Počas tejto trištvrte ročnej cesty sme išli stále hlbšie a hlbšie do môjho vnútorného sveta, analyzovala som svoje meniace sa postoje, naladenie v každej z fáz, naplno poznávala a aplikovala dary každej z nich. A niekde tam na tej ceste som spoznala nový pocit – DOVOLIŤ SI.

Áno, DOVOLILA som si

DOVOLILA som si zrazu oddychovať počas prvých dní mojej menštruácie, lebo som si uvedomovala ako veľmi to potrebujem a že z tej naakumulovanej energie budem čerpať počas ďalších dní v rámci svojho cyklu. DOVOLILA som si neupratovať, keď som unavená, nepiecť, keď cítim, že už dnes nevládzem, neprepínať svoje sily v práci a najmä nemať VÝČITKY z toho, čo nerobím a naopak – VYCHUTNAŤ si to, čomu práve venujem pozornosť.

No a v neposlednej rade – DOVOLILA som si o týchto svojich pocitoch komunikovať s okolím. Svoj cyklický magnet používam naplno nielen doma – na chladničke svieti ako malá pripomienka pre môjho muža a moje deti, aby vedeli ako to aktuálne mám, ale aj v práci, kde ho mám umiestnený pri svojom počítači. A tak, aj keď pracujem v korporátnom svete, dokážem kolegom otvorene komunikovať (a niekedy už ani nemusím, stačí len pohľad smerom k magnetke), prečo som dnes veľmi unavená, prečo som iní deň taká výrečná po telefóne a chápavá k potrebám mojich klientov, či ľudí naokolo a prečo zas iný deň strávim nad tými neobľúbenými excelovskými tabuľkami a dokonca s radosťou a vôbec mi nevadí, že nekomunikujem s okolím.

Samozrejme, občas to prepísknem a prečerpám svoje energetické zdroje. Staré vzorce ma niekedy prevalcujú skôr ako si veci v hlave upracem a určím priority.  Dôležité je sa však vždy vrátiť späť – na novovybudovanú koľaj, po ktorej chcem kráčať. Vedome sa rozhodnúť opustiť vzorce, ktoré už neslúžia.

Vďaka pocitu DOVOLIŤ si a zároveň precítiť RADOSŤ z toho, že je v poriadku, ak oddychujem, ak čerpám silu, ak sa uvoľním v tom, že skutočne NEMUSÍM a naplánujem si veci tak, aby som ich v rámci mesiaca všetky spravila, navštívila môj príbytok SEBALÁSKA.

Sebaláska v srdci

Našla som ju nielen v mojich očiach, ale najmä naplno precítila v mojom srdci. A práve táto sebaláska mi dala ten, na začiatku článku spomínaný pocit s dôverou sa odovzdať veciam, pocit nechať sa viesť a umožniť veciam plynúť – v súlade so svojím cyklom.  Nie, nestala sa zo mňa ezovíla na obláčiku. Stále mám svoje ciele, veľké plány dobudúcna a odhodlanie kráčať na ceste za svojim poslaním. Ale ide to s oveľa väčšou ľahkosťou, pretože sa rešpektujem, pretože rozumiem tomu ako sa mením v rámci mesiaca a rozumejú tomu aj moji blízki naokolo.

Pretože toto pochopenie seba samej mi dáva iný rozmer môjho bytia a za ten hrejivý pocit v duši, ktorý mám, keď to naplno preciťujem, to rozhodne stojí.

Cyklický time management je niečo, o čom by mali vedieť nielen ženy, ale aj ich partneri, aby si vzájomne lepšie rozumeli. Praktické kroky, ktoré vám pomôžu zaviesť cyklický time management do každodenného života nájdete aj v diári vytvorenom špeciálne pre ženy: Sdrce ženy 2020.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu