Ako prestať myslieť negatívne a začať myslieť pozitívne

Všimli ste si, že ak vás občas trápia negatívne myšlienky, obvykle je to len v niektorých oblastiach?

Podobne ako je to so sebavedomím. V niektorých oblastiach sa cítite sebavedome, a v iných sa až tak sebavedome necítite. A rovnako je to aj s negatívnymi myšlienkami.

Nie je to o tom, že by nás myšlienky a emócie prepadávali. Ale o tom, ako ste zvyknutí premýšľať v  danej oblasti.

Všimnite si…

Väčšinou nami pohnú komentáre v rovnakých oblastiach, ktoré nás trápia, v ktorých si neveríme. To preto, že sme v tejto oblasti zvyknutí takto premýšľať. Ide o automatickú naučenú reakciu.

Negatívne premýšľanie samé o sebe nie je nebezpečné, alebo obmedzujúce. Nebezpečné a obmedzujúce je vtedy, keď má vplyv na naše prežívanie a emócie.

Prezradím vám 3 tipy, ktoré vám pomôžu odstrániť negatívne myšlienky, prestať sa s nimi emočne spájať a myslieť viac spôsobom, ktorý vás povzbudí a podporí…

Prestaňte hovoriť negatívne

Čo vaše ústa vyslovia a uši počujú, to vaša myseľ začne brať vážne. Neznamená to, že nikdy nesmiete cítiť žiaden strach, hnev, smútok či žiaľ. Cíťte to. Je to v poriadku. Nechajte tie emócie vami prejsť. Zároveň ich však zbytočne nerozpitvávajte napríklad tým, že budete o nich často hovoriť nahlas. Toto je jednou z najsilnejších zásad pokiaľ sa chcete odpútať od negatívnych myšlienok. Nevyslovujte ich nahlas.

Prvá pomoc: Postoj

Ak vás aj prepadnú negatívne myšlienky, zmeňte svoj postoj – svoje držanie tela.

Pozorujte, ako držíte svoje telo, keď sa cítite zle, a ako stojíte, keď sa cítite dobre.

Ak máte negatívne myšlienky, zmeňte postoj: narovnajte sa, hlavu dajte hore, plecia dozadu, zhlboka dýchajte, ruky v bok. Ak toto urobíte, zmení sa biochémia vášho tela. Ste ochotnejší konať, zmení to spôsob ako sa cítite už do dvoch minút.

Ak zostanete v depresívnom postoji, bude ťažko pretlačiť to len hlavou.

Princíp váh

Čomu dávate váhu?  Samotné myšlienky nemajú váhu. Váhu im dávajú vaše emócie a vaša pozornosť. Koľko času im venujete, akú dôležitosť im priradíte… Keď pozornosť spojíte s emóciu, dávate myšlienkam obrovskú váhu. Dajte takúto pozornosť pozitívnym myšlienkam, aby prevážili tie negatívne.

BONUS: Vytvorte si záchrannú sieť

Vytvorte si záchrannú sieť, ktorá vás zachytí, ak by ste kvôli negatívnym vplyvom smerovali dolu. Venujte každý deň pár minút niečomu, čo vás povzbudí, nakopne, inšpiruje. Jednou zo záchranných sieti môže byť aj I Can Klub, kde nájdete každý deň inšpirujúce video s jednou praktickou úlohou. Na báze tejto pravidelnosti si vytvoríte záchrannú sieť s inšpirujúcimi myšlienkami, pod ktorú už nespadnete tak ľahko. Čím viac premýšľate o pozitívnych veciach, tým ľahšie to bude. A automaticky vaša myseľ bude premýšľať v takýchto možnostiach.

Mám pre vás jednu výzvu…

Zahrajte si hru: „Čím viac negatívnych vecí, tým lepšie. „

Každý deň počas 30 dní sa snažte zachytiť negatívne myšlienky. Pochváľte sa za to, aký ste pozorný/á a všimli ste si negatívne myšlienky.

Zachyťte negatívnu myšlienku a potom aplikujte tipy, ktoré som spomenul – zmeňte svoj postoj, nehovorte negatívne a presuňte svoju váhu na pozitívne myšlienky. Na také, ktoré vás povzbudia.

A tu je tá hra…

Prvý deň nájdite jednu negatívnu myšlienku, druhý deň dve, tretí deň tri a takto pokračujte ďalej. Čím viac ich nájdete a budete ostražitejší, tým lepšie. Naučíte sa spozorovať negatívne myšlienky a začnete si byť vedomí toho, ako premýšľate. A možno v 30. deň už nebudete schopný/á nájsť 30 negatívnych myšlienok. A to je dobre.

Využite tieto princípy, aby ste sa odpútali od negatívnych myšlienok.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu