Ako prekonať strach a podvedomé programy (3. časť: Cieľ za 1 rok)

Už sme hovorili o tom, ako zistiť, čo chcete robiť, aj ako to udržať svoj cieľ pred očami napriek prekážkam. Poďme teraz na tú najťažšiu časť…

Prečo tak veľa ľudí zostáva stále na rovnakom mieste?
Prečo stále nerobia to, čo vedia, že by im pomohlo, aj keď absolvovali množstvo seminárov a prečítali desiatky kníh?

Zrejme to tiež poznáte. Som si istý, že každý z nás sa už ocitol v situácii, keď presne vedel, čo treba robiť, ale nič nespravil.

Pochopenie, prečo je tomu tak, vám pomôže na ceste za vaším cieľom.

Začneme vašou mysľou…

Vaša myseľ sa skladá z dvoch častí.

Vedomá myseľ

  • Premýšľa.
  • Logicky uvažuje.
  • Vytvára z myšlienok nápady.
  • Vie sa rozhodovať.
  • Dokáže prijať a odmietnuť myšlienky

Podvedomá myseľ

  • Cíti a emočne preciťuje.
  • Nemá schopnosť rozhodovať sa.
  • Nedokáže prijať a odmietnuť.
  • Všetko prijíma a nasáva.
  • Ukladá zaužívané spôsoby myslenia a správania.
  • Dáva pokyny telu, ako má konať

Vedomá myseľ je tá, ktorou rozmýšľate, podvedomá je emočná. Ňou cítite. Podvedomá myseľ tiež rozhoduje o tom, ako konáte, pretože vaša emócia sa prejaví na fyzickom tele.

Keď ste na seminári a počúvate, čítate novú knihu alebo si stanovujete ciele, robíte to najskôr na vedomej úrovni. Vy rozumiete a súhlasíte s tým, že by ste mali pravidelne cvičiť, zdravšie jesť, používať nové predajné techniky. Viete, čo by ste mali a chceli robiť… nech je to čokoľvek.

NIČ SA NEZMENÍ, kým to zostane len vo vašej vedomej mysli.

Až keď sa začnete spájať s vaším cieľom nielen vedome a logicky, ale aj emocionálne, dajú sa veci do pohybu. Začnete sa inak cítiť, a preto budete inak konať. Nové konanie prinesie nové výsledky. Zároveň budete vyžarovať okolo seba inú energiu a začnete si do života priťahovať ľudí a udalosti, ktoré vám pomôžu zrealizovať to, čo chcete.

Emócie -> Pocity -> Konanie -> Výsledky

Pamätajte na to, keď budete čítať ďalej…

Tu vás brzdí strach a vaše podvedomé programy

Musím vás pripraviť na jednu vec. Práve tu zlyháva 97 % ľudí, ktorí chodia na semináre, čítajú knihy, no potom nič nerobia. A ak sa to už stalo aj vám, tak práve tu ste sa nechali nachytať.

Vysvetlím…

Akonáhle začnete prepájať svoje nové myšlienky s emóciami a presúvať ich tak do podvedomia, všetky vaše staré zaužívané spôsoby myslenia a správania sa proti tomu vzbúria. Budú vás odhovárať a vravieť vám, že dnes ešte nie, že to bude ťažké a nepohodlné. Začnú si vymýšľať úžasné a často perfektne logické dôvody, prečo by ste nemali nič meniť, nič robiť.

A ak to nepomôže, vytiahnu najväčšiu zbraň – strach

„Čo si o tebe pomyslí tvoja rodina? Čo ak to nevyjde? Kto si myslíš, že si? Odkiaľ zoženieš klientov?“

Vaše staré programy spravia všetko pre to, aby vás udržali presne tam, kde ste – v bezpečí svojej zóny komfortu, ktorá sa tak stáva vaším mentálnym väzením. Možno váš život nie je taký, aký by ste ho chceli mať, no cítite sa v ňom komfortne a robiť niečo nové je nepohodlné.

Bod strachu = bod zlomu

V tomto bode sa väčšina ľudí chytí do pasce. Aj keď dobre vedia, čo by mali robiť, neurobia to. Dovolia svojim starým programom, aby ich držali tam, kde sa cítia pohodlne, aj keď by v skutočnosti chceli byť inde.

Riešenie

Myslite na to, keď sa vám nabudúce nebude chcieť urobiť niečo, čo viete, že by ste mali spraviť alebo budete cítiť strach z toho, čo viete, že vám pomôže.

Práve ste v bode zlomu.

Buď sa stiahnete, nespravíte nič a váš život zostane rovnaký alebo buchnete do stola, pošlete svoje podvedomé programy kade ľahšie a spravíte to, čo chcete urobiť.

Pripravte sa na to dopredu

Podvedomé programy a strach môžu mať veľkú silu a to, čo vám pomôže prekonať váš bod zlomu, je príprava a pochopenie. Pochopenie, že sú to práve vaše zaužívané spôsoby myslenia a správania, ktoré vám hádžu pod nohy polená v podobe nechute, obáv a strachu.

S prekonaním vašich hlboko zakorenených programov a úspešným prekonaním bodu zlomu vám pomôže I Can Academy Motivačný diár 2020. Cvičeniami počas celého roka vás postupne pripraví na vaše body zlomu a v diárovej komunite nájdete potrebnú podporu.

Pomôže vám každý deň smerovať pozornosť na to, čo chcete a nie na to, čoho sa obávate. A každý mesiac vás bude motivovať k činnosti, ktorá vás posunie bližšie k vášmu veľkému cieľu. Nájdete v ňom aj tento článok a množstvo ďalších návodov a inšpirácií.

PS: V štvrtej časti sa pozrieme na to, ako lepšie rozumieť ľuďom a ako si vybrať ľudí, ktorí vám pomôžu zrealizovať váš VEĽKÝ cieľ.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

11 KOMENTÁRE

  1. Za posledný rok som urobila toľko vecí, ktoré keby mi ktosi pred 10 rokmi povedal.,že urobím, ho vysmejem. Vždy tam bol bod zlomu _strach, ale napriek tomu som všetko dokázala. Momentálne stojím presne na tom mieste, čo sa týka práce… A ten bod zlomu je teraz akýsi vysoký :), tak bojujem, váham… Aj tento článok moje rozhodnutie isto ovplyvní, dakujem, uzasny je

  2. Momentálne som na mieste, kde som už všeličo dokázala a splnilo sa mi čo, som chcela. Zároveň však viem, že to nie je pravé orechové a stagnujem. Veľký pokrok však vidím v tom, že sa pomaly rozhodujem opustiť svoju konformnú zónu. Toto je ten zlom, kedy je tak ťažké opustiť starý zaužívaný, pohodlný život, ktorý vôbec nie je zlý, ale nenapĺňa. Toto je ten najťažší boj pre mňa. Verím, že mentálne vydržím 🙂
    Držím palce aj ostatným, ktorí sú na tom podobne a vedia o čom píšem :-))))

  3. Velmi dakujem za clanok, presne toto teraz potrebujem … 😉 Naposledy som prekonala strach, ci budem dost dobra, ked som sa hlasila ako dobrovolnicka pre tancovanie s autistickymi ludmi, lebo spolocenskym tancom som sa nikdy nevenovala, ani som nemala moznost byt v kontakte s autistami. Velmi ma to bavi, az tak, ze by som sama chcela ucit 🙂 No momentalne potrebujem prekonat strach rozbehnut vlastny biznis, alebo zmenit pracu, aby viac vyhovovala mojim potrebam …

  4. Jedna myšlienka dňa, ktorú denne dostávam na e-mail bola: „Maj strach, ale necúvni“. Pomohla mi vo chvíli kedy som váhala či si kúpim letenku do Juhoafrickej republiky, lebo neovládam anglický jazyk a bála som sa sama cestovať. Zvládla som to…teraz sa učím anglicky, ide to pomaly ale nevzdávam to. Aj vďaka Vám Michal.

  5. som na seba hrdá, lebo postupne prekonávam svoje strachy a hlavne som sa zbavila strachu čo si druhí o mne pomyslia a urobím to čo chcem ja aj keď všetci na mňa pozerajú že nie som podľa zaužívaných noriem v poriadku a snažím sa to naučiť aj svoje dieťa

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu