7 zabudnutých právd, ktoré vám pomôžu prejsť ťažkými časmi

Ak sa vám nedarí, vedzte, že v tom nie ste sami. Deň čo deň milióny ľudí po celom svete premýšľajú nad tým, prečo sa im nedarí a ako by zlepšili svoju životnú situáciu. Alebo sa chcú do niečoho pustiť, ale pochybujú o sebe.

Každému sa niekedy nedarí a každý má niekedy chvíľu, kedy nevie, ako ďalej. Je to normálne. Nenájdete človeka, ktorého život by bol ako z rozprávky. Práveže čím úspešnejší alebo spokojnejší človek, tým väčšia pravdepodobnosť, že si toho musel veľa preskákať a veľa bojovať, kým sa z neho stal človek, akým je teraz. Rozdiel medzi ním a nespokojným je najmä v tom, že neostal na kolenách, keď padol na zem.

Preto hlavu hore. Nasledovných 10 zabudnutých právd vám pomôže opäť nabrať silu a motiváciu. Pripomeňte si ich vždy, keď sa vám nebude dariť.

1. Čas lieči

„Občas sa zdá, že skúšky, ktoré prežívame, trvajú príliš dlho; máme pokušenie sťažovať sa a nechať sa znechutiť,“ napísala Joyce Meyerová vo svojej knihe Sila myšlienok. No chuť sťažovať sa máme len v tom danom momente. Tým, že je to čerstvé a intenzívne, máme tendenciu vnímať veci horšie, ako reálne sú.

Ak sa pozriete na mnoho nezdarov vo svojom živote, s odstupom času si už na ne ani nespomeniete a sú vám, doslova, ukradnuté. Možno vám na základnej škole nešiel nejaký predmet a dostali ste z neho zlú známku. Robí to s vami niečo po dlhých rokoch?

Ja som dostal na konci prvého ročníka na strednej trojku z biológie. Pekne sa vynímala medzi samými jednotkami. Alebo potom zo slovenčiny som na pol rok vo štvrtom ročníku  dostal štvorku. Hnusoby jedny mi kazili celkový priemer na 1,32. Ale poviem vám, po tých rokoch mi je úplne jedno, že som mal tu a tam zlú známku.

Nikoho to reálne netrápi. Nikto sa ma nepýtal, aké som mal známky. Ani v práci.

Uznávam, že sú aj fakt horšie veci, ako zlá známka v škole. Sú životné situácie, z ktorých sa ťažko zotavuje. Ale pri väčšine nezdarov platí, že čím viac času ubehne, tým viac si uvedomíte, že postupom času to vôbec nebolo také zlé.

2. Váš strach ani nemusí existovať

Ak sa vám všetko zosype pod nohami, alebo momentálne nevidíte spôsob, ako veci uskutočniť, je prirodzené, že máte strach.

Alebo ste si našetrili, aby ste rozbehli vlastný biznis a ak by to nevyšlo, prišli by ste o to. Áno, zabolelo by a mali by ste pociťovať strach a zároveň rešpekt, aby ste svoje peniaze nerozflákali.

Strach má svoje miesto a vie byť užitočný. Hovorí vám, aby ste si dávali pozor a postupovali obozretne.

Ale horšie je to vtedy, ak sa necháte paralyzovať iracionálnymi a iluzórnymi strachmi, ktoré vôbec nie sú reálne a sú len vo vašej hlave.

Zaujímavé je, že malé deti nemajú iluzórne strachy. Keď sa učia čítať a písať, nehovoria si, či to zvládnu. Alebo že na to nemajú. Jednoducho to skúsia. Vezmite si z nich príklad. Pokiaľ to nevyskúšate, nemôžete s istotou vedieť, či na to máte alebo nie.

Stalo sa vám už niekedy, že ste sa niečoho báli, a keď ste do toho šli, nakoniec to vôbec nebolo také zlé? Možno teraz to bude rovnaké. Tak strachu nedovoľte, aby vás ovládal.

3. Prístup je polovica úspechu

Aj v tuneli je tma, ale na konci je svetlo. Bez nešťastia nemôžete plne pochopiť, aké to je byť šťastný.

Môžete očakávať, že život bude len samá prechádzka ružovou záhradou, ale to by ste si len klamali. Nič také nie je. Akonáhle si uvedomíte, že raz ste hore, raz ste dole a je to súčasťou života, bude pre vás ľahšie prejsť náročným obdobím.

Ani úspešní ľudia nemajú ľahký život. Deň čo deň musia riadiť svoje firmy. Prijímať ťažké rozhodnutia, hľadať nové riešenia namiesto starých, ktoré už nefungujú. Tiež nevedia všetko, ale idú do toho s presvedčením, že sa to bude dať vyriešiť.

A nie je to len domnienka. Po dlhoročnom výskume prišla psychologička Carol Dwecková s objavom, že náš život a pokrok ovplyvňujú dve základné nastavenia mysle. Postoj zameraný na rast a fixný postoj.

Postoj zameraný na rast znamená, že veríte, že veci sa dajú zmeniť prácou a vzdelávaním sa. Naopak, ľudia s fixným postoj predpokladajú, že sú obeťou osudu, a tak sa ani len nepokúsia nič robiť. A stoja na mieste. Ale ak na mieste, kde ste teraz, nie je všetko podľa vašich predstáv, zmení sa niečo, ak sa nepokúsite pohnúť ďalej?

4. Dosiahnuť niečo veľké chce čas a úsilie

Chronickým problémom dnešnej doby je, že ľudia chcú všetko čo najskôr. Ideálne ešte teraz a bez pohnutia prstom. Lenže viete, čo takéto presvedčenie robí? Vytvára nešťastných ľudí, ktorí idú od jednej „magickej“ techniky alebo stratégie k ďalšej bez hmatateľných výsledkov. Namiesto toho, aby vydržali pri jednej a držali sa jej dlhšiu dobu, nikdy nevydržia dosť dlho, aby sa mohli dostaviť výsledky ich práce.

Krutá pravda: Čím viac chcete dosiahnuť, tým viac práce a času to bude chcieť. Bez ohľadu na oblasť.

Vedeli ste, že v Amerike len 8 percent ľudí, ktorí si dajú novoročné predsavzatia, ich aj úspešne splní? To je žalostne malé číslo.

Jedným z dôvodov je, že väčšina predsavzatí sa týka krajšieho tela a chudnutia. Pritom schudnúť a mať krajšie telo si vyžaduje neskutočne silnú pevnú vôľu a zmenu návykov v stravovaní. Ak už po pár dňoch nevidia zmeny, rýchlo s tým seknú. No a pocit sklamania na seba nenechá dlho čakať. Pritom so správnymi očakávaniami a dlhodobým úsilím by to mohlo dopadnúť opačne.

5. Neberte si naraz veľké sústo

Ak chcete snívať vo veľkom, nuž dobre. Ale nečakajte, že to dáte za deň, dva alebo o mesiac. Ako už viete, čím väčší cieľ, tým viac času a úsilia budete potrebovať.

Len prvý diel knihy Harry Potter trvalo spisovateľke J. K. Rowlingovej napísať 6 rokov. Trilógiu Pána prsteňov písal J. R. R. Tolkien 16 rokov. Malého princa písal Antoine de Saint-Exupéry pol roka. A to je pritom veľmi krátka kniha.

Začnite s veľkým cieľom. Ale pracujte na ňom postupne krok za krokom. Dajte si menšie míľniky, ktoré sú ľahšie zvládnuteľné.

Ak budete myslieť len na to, ako je ten veľký sen stále kdesi v nedohľadne, skôr či neskôr budete viac demotivovaný, ako mať pocit hurá do toho.

Na začiatku budete nadšený z novej výzvy. Ale motivácia vám nevydrží, ak neuvidíte pokrok. A ten uvidíte najlepšie, ak za sebou uvidíte malé míľniky, ktoré ste si dali.

6. Plány často stroskotajú pri strete s realitou

Bežne sa tvrdí, že treba plánovať vopred. Naplánujete si kariéru, život, manželstvo, naplánujete si všetko. Veríme, že je to nevyhnutné pre úspech v živote.

Pravdou však je, že nie vždy všetko vychádza tak ako má, pretože budúcnosť je nevyspytateľná. Nedokážeme predvídať každý jeden aspekt a okolnosti, ktoré môžu nastať.

Čiže ak sa príliš spoliehate na plány, zároveň si vytvárate aj očakávania. A keď plán nevyjde, zároveň prichádza aj sklamanie. Čo robiť v takejto situácii?

Rozmýšľajte o tom nasledovne. Plán je len spôsob, akým sa dostať do cieľa. Ak plán nefungoval, neznamená to, že sa do toho cieľa nebudete môcť nikdy dostať. Pamätajte, že len cesta, po ktorej ste kráčala, neviedla tam, kam ste chceli. Tiež nezabúdajte, že ak nefungoval plán A, abeceda má ešte kopu ďalších písmen.

7. Nestotožňujte sa so svojimi minulými porážkami

Niečo vám nevyšlo? No a čo. Stalo sa. Ale to neznamená, že vy ste k ničomu. Znamená to len toľko, že zvolená stratégia nefungovala.

Prijmite fakt, že z času na čas sa porážke nevyhnete. A zároveň si uvedomte, že nie ste tými chybami. Nie ste tým neúspechom. Konali ste tak, ako ste v danej situácií pokladali za najlepšie. Ale vždy sa môžete vzdelávať a poučiť sa zo svojich chýb a nových skúseností. Berte porážku ako možnosť na rast.

Ak sa porážkou budete stále zaoberať a stotožňovať sa s ňou, zacyklíte sa v nekonečnom kruhu emočného mučenia, ktorý vám bude brániť, aby ste sa pohli ďalej.

Myšlienka na záver od Bruca Leeho:

„Nemodlite sa za jednoduchý život. Modlite sa za silu vydržať v ťažkom.“ Rozhodnutie je len na vás, či si budete zakrývať oči pred tvrdou realitou a nenaučíte sa na ňu správne reagovať.

 

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu